Mb: Hizmet Sektöründe Enflasyon Eğiliminin Yüksek Seyri Sürüyor (2)

(Ayrıntılar eklendi.) İSTANBUL, 27 Kasım () - Merkez Bankası (MB), yüksek enflasyon nedenleri arasında gösterdiği gıda ürünlerinin yanında, hizmetler sektöründe de enflasyon eğiliminin yüksek seyrini koruduğu uyarısı yaptı. Merkez Bankası...

27 Kasım 2014 Perşembe 14:27
Mb: Hizmet Sektöründe Enflasyon Eğiliminin Yüksek Seyri Sürüyor (2)






(Ayrıntılar eklendi.)
İSTANBUL, 27 Kasım () - Merkez Bankası (MB), yüksek enflasyon nedenleri arasında gösterdiği gıda ürünlerinin yanında, hizmetler sektöründe de enflasyon eğiliminin yüksek seyrini koruduğu uyarısı yaptı.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun 20 Kasım'da yaptığı toplantının özetlerinde, "Gıda fiyatlarındaki yüksek seyir enflasyondaki iyileşmeyi geciktirse de temel mal grubunda enflasyonun ana eğilimi son aylarda kayda değer bir düşüş göstermektedir" denildi.

Başta petrol olmak üzere düşen emtia fiyatlarının önümüzdeki yıl için enflasyonda öngörülen düşüş sürecini destekleyeceğine de işaret edilen özetlerde, "Bununla birlikte hizmet sektöründe enflasyon eğiliminin yüksek seyrini koruması ve orta vadeli beklentilerde henüz bir iyileşme gözlenmemesi fiyatlama davranışlarına dair risklerin önemini koruduğuna işaret etmektedir" uyarısına yer verildi ve şöyle denildi:

"Önümüzdeki dönemde enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir."

PETROLDE DÜŞÜŞÜN OLUMLU ETKİLERİ
Son dönemde küresel büyüme görünümünün zayıflamasıyla petrol fiyatlarında gözlenen düşüş eğiliminin, özellikle akaryakıt ve tüp gaz fiyatları kanalıyla, grup enflasyonu üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturduğuna işaret edilen özetlerde, "Nitekim Kasım ayına ilişkin göstergeler, enerji yıllık enflasyonunun belirgin olarak gerileyeceğine ve grubun tüketici enflasyonuna olumlu katkısını sürdüreceğine işaret etmektedir" denildi.

TÜKETİM MALLARI İTHALATINDA GELİŞMELER
Bu dönemde tüketim malları ithalatındaki düşüş eğiliminin durduğuna işaret eden Merkez Bankası, "Öte yandan özel yatırım talebine dair göstergeler daha zayıf bir görünüme işaret ediyor. Sermaye malları üretimi ikinci çeyreğe kıyasla daha olumlu, ithalatı ise daha zayıf bir görünüm sergiliyor. Özel kesim tüketim harcamalarının toparlanması özel kesim yatırım talebinin ise daha ılımlı seyretmesi bekleniyor" denildi.

"YATIRIMLARDA HENÜZ KALICI TOPARLANMA YOK"
Üretime ilişkin öncü göstergelerden PMI ve İktisadi Yönelim Anketi'nin dördüncü çeyrek sanayi üretimine ilişkin olumlu sinyaller verdiğine de işaret edilen MB toplantı özetlerinde, "Sabit sermaye yatırım beklentisi son iki aydır olumlu sinyaller içeriyor. Ancak, bu gelişmenin önümüzdeki dönemde yatırımlara ilişkin kalıcı bir toparlanmaya işaret ettiğini söylemek için henüz erken olduğu düşünülmektedir. Tüketici güveni ise Ekim ayında zayıf seyrederek tüketim üzerindeki aşağı yönlü riskleri canlı tutmuştur" uyarısı da yapıldı.

KÜRESEL GELİŞMELER
"Toplantıda ayrıca küresel riskler çerçevesinde basiretli borçlanma konusu da ele alındı" diye devam eden özetlerde, "2015 yılında gelişmekte olan ülkelere olan sermaye akımlarındaki oynaklığın devam edebileceği belirtilmiştir. Küresel para politikalarının normalleşme sürecine dair süregelen belirsizlikler, küresel risk iştahının ve sermaye akımlarının verilere duyarlı kalmasına neden oluyor" denildi ve şöyle devam edildi:

"BASİRETLİ BORÇLANMAYA DESTEK ÖNEM KAZANIYOR"
"Kurul, Fed’in olası bir erken faiz artırımına karşı Merkez Bankası’nın elinde yeterince araç olduğunu vurguladı. Küresel faizlerin uzun süre düşük seyrettiği fakat küresel ekonomiye dair belirsizliklerin devam ettiği bir senaryo giderek ağırlık kazanıyor. Böyle bir durum aşırı borçlanma eğiliminin artmasına yol açabileceğinden, önümüzdeki dönemde makrofinansal risklerin birikmesini sınırlamak amacıyla basiretli borçlanmanın desteklenmesi önem kazanıyor."

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.