Merkez Bankası'nın 2015 enflasyon öngörüsü yüzde 5.5 (4)

(Ayrıntılar eklendi) İSTANBUL, 27 Ocak () - Merkez Bankası, petrol fiyatlarındaki keskin düşüşlere bağlı olarak, Ekim enflasyon raporunda yüzde 6.1 olan 2015 yıl sonu enflasyon tahminini, yılın ilk enflasyon raporunda 0.6 puan aşağı yönlü...

27 Ocak 2015 Salı 11:43
Merkez Bankası'nın 2015 enflasyon öngörüsü yüzde 5.5 (4)






(Ayrıntılar eklendi)
İSTANBUL, 27 Ocak () - Merkez Bankası, petrol fiyatlarındaki keskin düşüşlere bağlı olarak, Ekim enflasyon raporunda yüzde 6.1 olan 2015 yıl sonu enflasyon tahminini, yılın ilk enflasyon raporunda 0.6 puan aşağı yönlü güncelleyerek yüzde 5.5 olarak belirledi. Merkez, gıda fiyatlarında 2015 yıl sonu enflasyon varsayımını ise yüzde 9.0 olarak korudu.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yılın ilk enflasyon raporunu sunmak için düzenlediği basın toplantısında, enflasyonun 2015 yılı sonunda, orta noktası yüzde 5.5 olmak üzere, yüzde  4.1 ile yüzde 6.9 aralığında, 2016 yılı sonunda, orta noktası yüzde 5.0 olmak üzere, yüzde 3.2 ile yüzde 6.8 aralığında ve orta vadede ise yüzde 5.0 düzeyinde gerçekleşeceğinin öngörüldüğünü söyledi.

Enflasyonda yılın ilk çeyreğinde belirgin bir iyileşmenin olacağını da öngören Başçı, "Gerileyen petrol fiyatları, 2015'te birikimli kur etkisinin azalması, gıda fiyatlarının etkisiyle enflasyonda kayda değer gerileme bekliyoruz. Yıl ortasında yüzde 5 hedefine uyumlu seviyelere yaklaşacak. Çekirdek enflasyon eğilimleri düşmeye devam ediyor. İç talepte yaşanacak kademeli artışla büyümede ılımlı artış bekliyoruz" dedi ve ekledi:

"Enflasyonun 2015 yılındaki seyrini baz etkisi belirleyecek, Ağustos'a kadar bu etki düşürücü yönde gelir kanalında hafif artırıcı yönde olacak. Kredilerde mevcut eğilimlerin önümüzdeki dönemde devamını öngörüyoruz. Bu da orta vadeli enflasyon baskılarını sınırlayacak, cari dengedeki düzelmeyi canlandıracak."

"TEMKİNLİ YAKLAŞIM SÜRECEK"
Başçı sunumda, orta vadeli tahminler oluşturulurken enflasyon görünümünde sağlanan iyileşmenin kalıcı olması için temkinli bir yaklaşım sergileneceği ve getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceği bir çerçeve esas alındığını anlattı ve "Alınan makroihtiyati tedbirlerin de katkısıyla yıllık kredi büyüme oranının geldiği makul seviyelerin 2015 yılında devam edeceği değerlendiriliyor" dedi.

"EN ÖNEMLİ GELİŞME PETROL FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞ"
Yakın dönemde enflasyon dinamiklerini etkileyen en önemli gelişmenin petrol fiyatlarında yaşanan belirgin düşüş olduğunun altı çizilen Merkez Bankası enflasyon raporunda, "Bu düşüş doğrultusunda, enerji grubunun yıllık enflasyonu önemli oranda azaldı ve yıl sonunda sıfırın altına geriledi. Düşen petrol fiyatları kaynaklı olumlu maliyet gelişmeleri aynı zamanda çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeye katkı yapıyor" denildi. Yılın son çeyreğinde enflasyon üzerinde petrol fiyatlarının düşüş yönlü etkisinin "açık bir biçimde" gözlendiği de vurgulanan raporda, şu saptamalar yapıldı:

PETROL HİZMETLERİ DE OLUMLU ETKİLEDİ
"Enflasyon beklentilerinde uzunca bir sürenin ardından belirgin bir iyileşme yaşanmış ve petrol fiyatlarının genel enflasyon düzeyine olumlu etkisi başta hizmetler olmak üzere birçok alt gruba olumlu yansıdı. Bu çerçevede özellikle yılın ilk çeyreğinde tüketici enflasyonunda belirgin bir iyileşme olacağı ve enflasyonun yılın ortalarında hedefle uyumlu seviyelere gerileyeceği öngörülüyor."

EKONOMİK BÜYÜME YAVAŞ
Ekonomik büyümeye ilişkin verilerin, Ekim Enflasyon Raporu’nda ortaya koyulan görünüme kıyasla daha zayıf gerçekleştiğine de işaret edilen raporda, "Milli gelir bileşenleri üretim yönünden incelendiğinde, olumsuz hava koşulları nedeni ile tarım katma değerinde yaşanan daralmanın milli gelirin düşük oranlı büyümesinde önemli bir
faktör olduğu görülüyor. Harcamalar yönünden bakıldığında, üçüncü çeyrekte nihai yurt içi talep ilk yarıdaki düşüşünü telafi ederek 2013 yılı son çeyrek seviyesinin bir miktar üzerinde gerçekleşti" denildi.

"İÇ TALEPTE TOPARLANMA ILIMLI OLACAK"
2015 yılında iç talebin ılımlı şekilde toparlanmasının beklendiğine de işaret edilen raporda, "Dış talebin ise zayıf seyrini koruması beklenmektedir" denildi ve şu görüşlere yer verildi:

"Hava ve yağış koşullarına bağlı olarak tarım katma değerinde beklenen düzeltme büyümeyi destekleyecek bir faktör olacaktır. Ancak, dış talep kaynaklı olmak üzere büyüme üzerinde aşağı yönlü riskler bulunuyor. Bu çerçevede, 2015 yılında talep koşullarının hem enflasyondaki düşüş sürecini hem de, dış ticaret hadlerindeki iyileşme ve makroihtiyati tedbirlerin katkıları ile birlikte cari açıktaki iyileşmeyi destekleyemesi bekleniyor."

"KUR ETKİSİ AZALMAYA DEVAM EDECEK"
Enflasyonda beklenen belirgin düşüşte birikimli kur etkilerinin azalmaya devam edeceğinin de öngörüldüğü raporda, "Enflasyonun 2015 yılı içindeki seyrinde ise baz etkileri belirleyici olacak. Ağustos ayına kadar baz etkilerinin yıllık enflasyonu düşürücü yönde, yılın geri kalanında ise artırıcı yönde olacağı tahmin ediliyor.Bu çerçevede yıllık enflasyonun yılın üçüncü çeyreğine kadar düşüşünü sürdüreceği, son çeyrekte ise baz etkisiyle bir miktar yükselerek yüzde 5.5 seviyesine geleceği öngörülüyor" denildi.

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.