Nar üreticisi dert küpü: Kimi ağaç kesiyor, kimi isyanda

Ağacında bir liranın altına kadar ürününü satmak zorunda kalan üretici, vatandaşa 4 TL'ye ulaşan kendi ürününü tezgahta görünce isyan ediyor. Kimi ağacını keserken kimi "Üretmesek kardayız" diyor.

05 Kasım 2017 Pazar 11:20
Nar üreticisi dert küpü: Kimi ağaç kesiyor, kimi isyanda






Nar üreticisi dert küpü: Kimi ağaç kesiyor, kimi isyanda

Nar üreticileri, alıcı bulamamaktan ve meyvenin değerini alamamaktan yakındı.
Kış aylarının vazgeçilmez meyvesi nar, ağaçlardan toplanmaya başlandı. Yağış olmadığı için verimin arttığı narda, bazı kısımlarda ise çiçekler dökülünce üretim oluşmadı. İstanbul başta olmak üzere büyük illere gönderilen nar, üreticiyi ise pek memnun etmedi. Son 5-6 yıldır nar üreticisinin artık başka meyve ve sebzeler üretmeye yöneldiği söylenirken, meyvenin değerini bulmadığı aktarıldı. Özellikle alıcı bulamadıkları için yakınan üreticiler, umudun peşinden hayatlarına devam ettiklerini anlattılar.

İnhisar'da nar toplayan üreticilerden Esat Çelikkıran, geçen seneki duruma göre bu yılın biraz daha iyi olduğunu söyledi. Yine de bazı kısımlarda çiçeklerin döküldüğü ve toplanan narların alıcı bulmakta sıkıntı çektiğini aktaran Çelikkıran, "10-15 senedir topluyoruz. Bu sene, geçen seneye nazaran biraz daha iyi. Havanın yağışlı gitmemesi nar için şu anda daha iyi. Duruma göre sabah 7.00'de çıkıyoruz, akşam hava kararana kadar nar toplamaya devam ediyoruz. Kimi topluyor, kimi taşıyor, kimi de sandıklara döşemesini yapıyor. Çürükler ayrı bir kasada toplanıyor. Bunlar da meyve suyu sanayisinde falan çeşitli yerlerde kullanılıyor. Ağaçtan toplaması zor. Ağaçlar sağlam olmadığı için dikkat gerektiren bir iş. Dikenleri de var, bu yüzden toplanması biraz zor.

Topladıklarımızı Bursa, İnegöl, İstanbul, Kütahya gibi çevre illere gönderiyoruz. Çoğunlukla da İstanbul'a gidiyor. Alıcı olayı biraz sıkıntılı. Birkaç alıcı olduğu için, pazarlama konusunda sıkıntı çekiyoruz. Bizce nar değerini bulmuyor. Olması gereken fiyat bu değil aslında. Bunun işçiliği, sulaması, bakımı var. Marttan bu yana bakım istiyor. Bu sene bu kısımdan 10 ton nar almam gerekiyor. Diğer kısımda yağmur yağdığı için çiçekler geç tuttu ve dökülmeler oldu. 10 ton da pek kurtarmayacak gibi ama fiyat istediğimiz gibi olsa, çok rahat kurtarır" dedi.

"Hiç üretmesek, zarar etmeyeceğiz"

Bir diğer nar üreticisi Osman Erol ise istenilen fiyattan 30 ila 50 kuruş altında satışın gerçekleştiğini dile getirdi. Alıcının olmadığını ve gelenlerin de ürünü beğenmediğini belirten Erol, "Ben İnhisar doğumluyum ve çocukluğumdan beri nar toplarım. Köylünün işi iyi olsa, köyler iyi olur. Köylerde arasan bir tane genç bulamazsın. Ben 60 yaşındayım ve ben toplamaya geliyorum. 5-6 yıldır piyasa da göçük. Yani su parası, emeğin, umudun peşinde insanlar gidiyor. Millet de çoğu yeri bıraktı. Üretim 3'de 1'ine düştü. 1,50 liradan aşağı olmaması lazım. Şu anda 1 ile 1,20 lira arasında gidiyor. Alıcı da yok. Gelen beğenmiyor. Yani şu an çok garip şeyler var. Arkadaşım anlatıyor, 'Ayva götürdüm, 1,60 liradan verdim. Arkamı bir döndüm, 4 lira yazıyor' diyor. Bizim işimiz bu yani. Hiç üretmesek, zarar etmeyeceğiz" diye konuştu.


PARA ETMİYOR" DİYE BİN 200 NAR AĞACINI KESTİ

Bu arada Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde bir çiftçi, ucuz satıldığını iddia ederek arazisinde bulunan bin 200 nar ağacını kesti.
Edinilen bilgiye göre Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine bağlı Üçpınar Mahallesi’nde yaşayan İzzet Özberk, arazisinde bulunan narların bu yıl düşük fiyattan alıcı bulduğunu iddia ederek, topladığı nar meyvelerini araziye attı. Elektrik testere ile dikili bulunan bin 200 nar ağacını kesen Özberk, bin bir güçlükle yetiştirdiği narların artık para etmediğini ifade etti. Yaklaşık 2 yıldır nar üreticisinin zor durumda kaldığını anlatan Özberk, “Eskiden sular yoktu, her yerde kuraklık vardı. Herkes bu yüzden yıllar önce nar ağaçlarını kesti ama biz direndik. Taşıma su ile ağaçlarımızı ayakta tuttuk ve bu güne kadar getirdik. Su geldi fakat 2 yıldır nar para etmiyor. O nedenle ben de narları kestim” dedi.
Öte yandan ilçe genelinde son 2 hafta içerisinde 2 binden fazla nar ağacının çiftçiler tarafından kesildiği öğrenildi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.