Orman Genel Müdürü Başmüfettişi Kaya: Doğal mantar potansiyelimizi değerlendirmeliyiz

ORMAN Genel Müdürlüğü Başmüfettişi Ömer Naci Kaya, Türkiye'nin doğal mantar potansiyelinin değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Bu potansiyel bizdeyse eğer bizim bunu değerlendirip resmileştirip, rant oranını arttırıp ve onların...

26 Haziran 2015 Cuma 13:10
Orman Genel Müdürü Başmüfettişi Kaya: Doğal mantar potansiyelimizi değerlendirmeliyiz






ORMAN Genel Müdürlüğü Başmüfettişi Ömer Naci Kaya, Türkiye'nin doğal mantar potansiyelinin değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Bu potansiyel bizdeyse eğer bizim bunu değerlendirip resmileştirip, rant oranını arttırıp ve onların devamlılığını sağlayacak şekilde üretim yapıp dünya liderliğine soyunmamız lazım" dedi.
Bolu Orman Bölge Müdürlüğü ile Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) işbirliğiyle düzenlenen 'Bolu Ormanlarında Yetişen Doğal Mantar Türleri' konulu eğitim programı Bolu İzzet Baysal Turizm Otelcilik Meslek Lisesi'nde yapıldı. Eğitim programına Orman Genel Müdürlüğü Başmüfettişi Ömer Naci Kaya, Bolu Orman Bölge Müdürü Yusuf Şahin, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Beyhan Kibar ile mantar üreticileri katıldı. Bolu'ya gelerek ormanlık alanlarda 4 gündür mantar türlerini araştıran Orman Genel Müdürlüğü Başmüfettişi Ömer Naci Kaya, insanların doğada yetişen mantar türlerini bilmediklerini belirtti.
Kaya mantar potansiyelinin değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, "Vatandaşlarımızın mantar türlerini bilmediklerini ve toplamadıklarını gördük. Uygun olmayan ortamlarda mantarın korunması ve saklama koşullarındaki eksiklikler nedeniyle de mantarlar zayi oluyor. Sizlerin 5 ya da 10 TL'ye değerlendirmeye çalıştığınız kanlıca mantarı var. Şükretmek lazım elbette ama benim sırtımdan da başkaları para kazanmamalı. Bolu mantarının köylüsüne gayri resmi 30 TL'lik faydası var gibi görünürken İspanya'da elin gavuru bu mantarı 500 ile 800 TL arasında dünya borsa merkezi edip bu mantarı satmamalı. O borsa merkezine biz de girmeliyiz. Bu potansiyel bizdeyse eğer bizim bunu değerlendirip resmileştirip, rant oranını arttırıp ve onların devamlılığını sağlayacak şekilde üretim yapıp dünya liderliğine soyunmamız lazım" diye konuştu.
Türkiye'nin mantar konusunda dünyanın sayılı 4-5 ülkesi arasında olduğunu vurgulayan Kaya, "Aromatik mantarların hepsi bu ülkede var. Dünya pazarında değerli olan, bizim bilmediğimiz, yemediğimiz, damak zevkine uygun olan birçok mantar çeşidi var. Ne orman köylümüz, ne de işletme müdürlüklerimiz bu konuda bir mesafe kat edebildi. Bu gerçekten üzüntü verici. Bizim artık bu bilinçle hareket etmemiz lazım. Dört gündür yaptığımız incelemelerde gördüğümüz mantar çeşitleri insanın aklını alacak derecede" dedi.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.