Oto kiralamada ikinci el dönemi başladı

 Artan döviz fiyatları oto kiralama şirketlerini olumsuz etkiledi.

24 Ekim 2018 Çarşamba 09:00
Oto kiralamada ikinci el dönemi başladı






   Oto kiralamada ikinci el dönemi başladı
   Artan döviz fiyatları oto kiralama şirketlerini olumsuz etkiledi.Otomobil sektöründe hızla büyüyen oto kiralama şirketleri artan döviz fiyatlarından olumsuz etkilendiler.Araç kiralarının hızla artması sonucu müşterilerine ikinci el oto teklifleri ile giden araç kiralama şirketleri bu süreçi bu alternatif ile atlatmanın peşindeler.
   En ucuz sıfır araç kiralama bedelinin aylık KDV hariç 3500TL'ye çıktığı ,orta segmentte bir aracın aylık KDV hariç 4.500-5000 TL  lüks segmentte ise ortalama bir aracın aylık KDV hariç 8.500-10.000TL'ye alt fiyatlara ulaşmasının ardından ikinci el oto kiralama alternatif bir pazar olmaya başladı.Otomobil araç kiralama şirketleri ikinci el araç  fiyatları daha uygun olduğu için, kilometresi düşük, bir-iki yaşında araçlar da uzun dönem kiralamaya sunulmaya başlandı.Bu şekilde bakımı yapılmış küçük araçlar  aylık KDV hariç 2.100TL'den başlayan orta segmentteki araçlar aylık KDV hariç 3.000 - 4000 TL, lüks segmentteki araçlar aylık KDV hariç 4.500-5000 TL fiyatlarla pazarda yeni yerini almaya başlıyor.

 

    Konu hakkında Sözcü Gazetesi'ne bir açıklamda bulunan  Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici, “Kur artışları satın alma gücünü negatif etkiledi. Dolayısıyla herkes kendi kabuğuna çekilecek ve bir tamirat sürecine girecek” dedi. Sektörün mevcut durumdan en az yara alarak çıkabilmesi adına bazı şekil değişikliklere de gidildiğinin altını çizen İnan Ekici, “‘İkinci el' operasyonel kiralama dönemi başladı. Araç  fiyatları daha uygun olduğu için, kilometresi düşük, bir-iki yaşında araçlar da uzun dönem kiralamaya sunulmaya başlandı. İkinci el kiralama öncelikle yüzde  20, yüzde 30'a yakın yatırım avantajı sağlıyor. Dolasıyla bu kiralama ücretlerine yansıyor” dedi. 2017 yılını 365 bin araçlık bir parkla kapandıklarını belirten Başkan Ekici, “2018'i yaklaşık 320 bin adetle kapatacağız. Gelecek yıl ise tüm işletmelerin tasarruf odaklı davranacağını, örneğin 100 araçlık parka sahip bir işletmenin 90 hatta 80 araca düşeceğini öngörmemek mümkün değil. Herkes maliyetleri kısacak. 2019 sonunda iyileşme süreci başlar ve 2020'den sonra da kaybettiğimiz yılları yerine koyarız” diye konuştu. İnan Ekici, bankaların, uzun vadeli kredi açmakta isteksiz  davrandığını belirterek, kredi musluğunu kapatmasının hem sektöre hem de bankalara zarar vereceğini söyledi. Ekici, yasaklı  olan ticari araç kiralamasının da bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Son Güncelleme: 25.10.2018 08:35
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.