Pastırmayı, 'pastırma Yazı'nda Yapın

Faruk ÇUHADAROĞLU/KAYSERİ, () - KAYSERİ Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, pastırma yapımı için en uygun dönemin, ‘Pastırma Sıcakları’ denilen günler olduğunu belirterek, ‘’Şu anda pastırma yazı olarak bilinen...

07 Kasım 2014 Cuma 14:05
Pastırmayı, 'pastırma Yazı'nda Yapın






Faruk ÇUHADAROĞLU/KAYSERİ, () - KAYSERİ Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, pastırma yapımı için en uygun dönemin, ‘Pastırma Sıcakları’ denilen günler olduğunu belirterek, ‘’Şu anda pastırma yazı olarak bilinen sıcaklar devam ediyor. Pastırma yapmaya en uygun hava" dedi.
Pastırma yazının, genellikle Ekim ayı sonu ile Kasım ayının ortasına kadar devam eden, güneşli ve hava sıcaklığının mevsimine göre daha fazla olmasına dendiğini belirten Şaban Ünlü, yazdan kalma günlerin görüldüğü bu sıcak hava döneminin yaklaşık 15 gün devam ettiğini anlatırken, "Bu dönem, pastırma yapımında en uygun günlerdir’’ diye konuştu. Kayseri Ticaret Borsa Başkanı Ünlü, pastırmanın çeşitli evrelerden geçtikten ve kuruduktan sonra yüzünün çemenlendiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Pastırma, bu çemende 12 saat kalır. Daha sonra işyerinin çatısındaki asma bölümüne alınır. Ustalardan tarafından pastırmanın yüzü düzenlenir, silinir. Aynı bir sıva ustasının sıva yaptığı gibi, 2-3 gün kurur. Eğer hava şartları müsait olmazsa kurutma fırınları, klimalı odalarımız var, orada kuruturuz. Ondan sonra satışa arz ederiz. Eğer hava soğuk olur, kış olursa bunları klimalı odalarımız var. Aynı zamanda soğuk veren, buhar veren, sıcak veren o odalarda kurutulur, işlem öyle devam eder. Şu anda pastırma yazı devam ediyor. Pastırma yapmaya uygun bir hava. Pastırma yapılacak et, telli denginde (pastırmaların asıldığı aparat) 2-3 gün dinlenir, dinlendikten sonra çemenlenir ve daha sonra yüzünün çemeni silinir, ardından satışa arz edilir. Bugün elimize aldığımız eti 20-25 günden önce pastırma yapamayız."

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.