Perakende satışlarda hacim ve cirolar Ocak'ta geriledi

İstanbul, 6 Mart () - Perakende sektöründe satış hacimleri ve cirolar, mobilye, kozmetik ürünler, internetten satışlar ve akaryakıtlardaki düşüşlernin etkisiyle Ocak ayında geriledi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Perakende Satış...

06 Mart 2015 Cuma 14:34
Perakende satışlarda hacim ve cirolar Ocak'ta geriledi






İstanbul, 6 Mart () - Perakende sektöründe satış hacimleri ve cirolar, mobilye, kozmetik ürünler, internetten satışlar ve akaryakıtlardaki düşüşlernin etkisiyle Ocak ayında geriledi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Perakende Satış Hacim Endeksi verilerine göre, sabit fiyatlarla perakende satış hacmi Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0.3 azaldı.

Aynı ayda; gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 1.9 artarken, gıda dışı satışlar yüzde 1.8 azaldı, otomotiv yakıtı satışları ise yüzde 0.2 arttı.

Gıda dışı sektörlerin bir önceki aya göre değişimi incelendiğinde; bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları yüzde 1.6 ve tekstil, giyim ve ayakkabı satışları yüzde 0.2 artarken, elektrikli eşya ve mobilya satışları yüzde 4.9, tıbbi ürünler ve kozmetik satışları yüzde 6.2 ve posta veya internet üzerinden satışlar ise yüzde 0.5 azaldı.

TÜİK verilerine göre, cari fiyatlarla perakende ciro 2015 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0.4 azaldı. Aynı ayda; gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 2.9 artarken, gıda dışı satışlar yüzde 1.8 ve otomotiv yakıtı satışları yüzde 1.7 azaldı.

YILLIK GELİŞMELER
Takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2015 yılı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4.0 arttı.

Aynı ayda; gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 7.9 artarken, gıda dışı satışlar yüzde 3.2 azaldı, otomotiv yakıtı satışları ise yüzde 16.7 arttı.

Cari fiyatlarla perakende ciro Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5.1 arttı. Aynı ayda; gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 18.6, gıda dışı satışlar yüzde 3.8 artarken, otomotiv yakıtı satışları yüzde 8.5 azaldı.

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.