Petrolde Düşüşle Borsa Ve Lira Yükseldi, Faiz İndi (2)

(Gelişmeler eklendi.) İSTANBUL, 28 Kasım () - Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) üretimde bir kısıntı yapmaması üzerine fiyatlardaki düşüş hız kazanırken, enflasyon ve cari açık düşecek beklentisiyle hisse senetlerinin...

28 Kasım 2014 Cuma 17:30
Petrolde Düşüşle Borsa Ve Lira Yükseldi, Faiz İndi (2)






(Gelişmeler eklendi.)
İSTANBUL, 28 Kasım () - Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) üretimde bir kısıntı yapmaması üzerine fiyatlardaki düşüş hız kazanırken, enflasyon ve cari açık düşecek beklentisiyle hisse senetlerinin ortalama fiyatı 1.5 yılın en yükseğine çıkarken, lira güç kazandı, gösterge faiz de düştü.

Hafta başından bu yana aralıksız yükselen Borsa İstanbul Endeksi, ABD Merkez Bankası'nın varlık alımlarını sonlandırıp, faiz artırımına gidebileceğini ilk kez açıkladığı Mayıs 2013 tarihindeki büyük düşüşünün ardından ilk kez 85 bin puanı aştı.

Güne yüzde 0.23 artışla 84 bin 885 puandan başlayan Endeks'te artış devam etti ve birinci seansı yüzde 0.9 artışla 85 bin 450 puandan kapattı. İkinci seansta gelen alımlarla hızlanan antışla, Borsa İstanbul Endeksi haftayı yüzde 2.39 artışla 86 bin 715 puandan kapattı.

DÖVİZ
OPEC kararı ardından 2.2075 liraya kadar gerileyen dolar, bugünkü işlemlere 2.21 liranın üzerinde başladı.

ABD para birimi günü 2.2150 liranın hafif üzerinde kapatırken, güne 2.7550 liradan başlayan euro da 2.7620 lira dolayında kapandı. Bu gelişmelere bağlı olarak yarı yarıya dolar ve eurodan oluşan döviz sepetinin değeri de 2.50'nin altına çekilerek 2.49 dolayına düştü.

Petrol fiyatlarındaki düşüş, büyük enerji ithalatı nedeniyle yüksek düzeyde dış ticaret açığı veren Türkiye'nin yüksek enflasyon ve cari açık ile mücadelesine destek oluyor. Piyasa analistleri, petrol fiyatlarındaki devam eden düşüşe bağlı olarak enflasyonun önümüzdeki aylarda gerileyeceği beklentisinin liraya destek verdiğini belirtiyorlar.

FAİZ
Petrol fiyatlarında devam eden düşüşün desteğiyle iki yıllık gösterge tahvilin faizi de yüzde 7.50'nin altına gerileyerek Temmuz 2013'ten bu yana en düşük düzeye indi. Petrol üretiminin azaltılmayacağının açıklanmasının ardından yüzde 7.69 düzeyine kadar inen faiz bugün yüzde 7.47'ye kadar geriledi. 10 yıllık gösterge tahvilin faizi de 20 Haziran 2013'ten bu yana en düşük olan yüzde 7.71'e indi.

PETROL
OPEC'in üretimi kısmayacağı yolundaki kararın açıklanmasının ardından hızla düşen Brent petrolünün varil fiyatı 70 dolara doğru çekilirken,  ABD hafif petrolünün fiyatı 70 doların da altına indi.

Suudi Arabistan liderliğindeki Körfez ülkelerinin etkisiyle, diğer ülkelerden gelen taleplere rağmen üretimin kısılmayacağının açıklanmasının hemen ardırdan 74.75 dolar ile Eylül 2010'dan bu yana en düşük düzeye gerileyen Brent petrolün varil fiyatı düşmeye devam ediyor.

Küresel emtia piyasalarında bir varil Brent petrolünün fiyatı 71.50 dolar ile 2 Haziran 2010 tarihindeki 72.78 dolarlık düzeyin de altına geriledi. Bu fiyat düşüşüyle birlikte, Brent petrolün varil fiyatında, bu yıl Haziran ayındaki 115 dolarlık düzeyinden düşüşü yüzde 37.8'i buldu.

OPEC üyelerinden Venezuela ve İran gibi bazı ülkeler, petrol fiyatlarının düşmesiyle, petrol ihracatçısı ülkelerinde bütçe açıklarını büyüteceğine ilişkin kaygılarla üretimin azaltılmasını istiyordu. OPEC üyelerini, Cezayir, Angola, Ekvador, İran, Irak, Kuveyt, Lİbya, Nijerya, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Venezuela oluşturuyor.

ALTIN
Petrol fiyatlarındaki düşüş dolaylı olarak altını da etkiledi. Altın fiyatları, petrol fiyatlarındaki düşüşün, küresel düzeyde  enflasyon baskılarını azaltacağı ve böylece, güvenli liman olarak bilinen altına olan talebi ve fiyatları baskılayacağı beklentileriyle düşmeye devam ediyor.

Küresel emtia piyasalarında 1 ons altın 1,181 dolara kadar geriledikten sonra 1,185 - 1,187 dolar aralığında hareket ederken, Kapalıçarşı'da 1 gram altın 84.35 lira ve çeyrek altın da 146.40 liradan satılıyor.

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.