Piyasalar Tl Karşılıklara Faiz Ödemesini Beğendi

Gülseli KENARLI / İstanbul, 21 Ekim () - Merkez Bankası'nın lirayı desteklemek için TL zorunlu karşılıklara ödenecek faizlerin oranlarını beğenen Borsa'da banka hisselerine alım geldi. Borsa İstanbul Endeksi, yüzde 2.25 yükselen Bankacılık...

21 Ekim 2014 Salı 17:53
Piyasalar Tl Karşılıklara Faiz Ödemesini Beğendi






Gülseli KENARLI / İstanbul, 21 Ekim () - Merkez Bankası'nın lirayı desteklemek için TL zorunlu karşılıklara ödenecek faizlerin oranlarını beğenen Borsa'da banka hisselerine alım geldi.

Borsa İstanbul Endeksi, yüzde 2.25 yükselen Bankacılık Endeksi'nin desteğiyle günü yüzde 1.72 artışla 77 bin 645 puandan kapandı.

Merkez Bankası bugün, zorunlu karşılıklara ilk faiz ödeme döneminin Kasım ayı olacağını, ödemenin ise Aralık ayının ilk günü yapılacağını açıkladı. Yapılacak faiz ödemelerinin bankalara 1.5-3.5 puan dolayında yansıyacağı ve bunun da 2015 net kârlarına yüzde 1 ile yüzde 3 dolayında katkı yapabileceği tahmin ediliyor.

'nın sorularını yanıtlayan Şeker Yatırım Başekonomisti Gülay Girgin, bankalardan uzun süredir talep gelmesine karşın Merkez Bankası'nın TL zorunlu karşılıklara faiz ödemediğini hatırlatarak, "Merkez Bankası Kasım ayında ve esas 2015 yılında 3 aylık dönemlere göre ödeme yapacak; çünkü, Merkez, bankaların zorunlu karşlıklarda liraya yönelmelerini istiyor.

Yabancı para daha ucuza borçlanıldığı için Merkez lirayı daha cazip hale getirmek adına bu uygulamaya geçti" dedi.

"İHTİYATA TEŞVİK"
Bankaların, sermaye ve mevduat toplamlarının kredilerine oranın önemli olduğunu ifade eden Girgin, "Bankalar, kredileri yavaşlatır ve ellerindeki parayı artırırsa Merkez Bankası daha fazla ödeme yapacak. Bu da bilançolar için bir teşvik edici bir durum. Merkez, bankaları  zor döneme girdiğimiz için ve bu nedenle daha ihtiyatlı davranmaları konusunda teşvik ediyor" dedi ve ekledi:

"BİR SIFIRDAN İYİDİR"
"Sonuçta bir, sıfırdan daha iyidir. Herkesin beklentisi farklı ama bakıldığında Merkez Bankası'nın verdiği oranlar çok az değil. Ama her bankanın buna göre bir değerlendirme sistemi olacaktır, kaynak karşılaştırması yapıp bunu kullanılıp kullanmayacağına karar verecek. Merkez Bankası daha önce bankalara bu konuda yardımcı olacağını söylemişti."

"ARTILARI-EKSİLERİ VAR"
Zorunlu karşılıların bankacılık sektörünü destekleyeceğini belirten Girgin, "Yatırımcı seçimine kendisi karar verecek. TL zorunlu karşılık oranlarının artılar var eksiler var. Piyasalar için büyük bir etki yaratacağını söylemek güç. Ancak Merkez Bankası'nın gelişmeleri yakında takip ettiğini görmüş oluyoruz; Merkez Bankası piyasaların beklentisine karşılık verdi" dedi.

ERDEM BAŞCI NE DEMİŞTİ?
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı Mart ayında Türkiye Bankalar Birliği yönetim kurulu toplantısında bir sunum yaparak, zorunlu karşılıklara ödenecek kısmi faizin "ölçülü ve sınırlı" tutulacağı işareti vermişti.

(FOTOĞRAFLI)

 

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.