Referandum ne zaman? Başkanlık sistemi referandumu geliyor

Türkiye Başkanlık sistemi için referanduma gitmeye hazırlanıyor. Anayasa değişikliği için referandum 23 Nisan 2017'de yapılacak

07 Aralık 2016 Çarşamba 08:37
Referandum ne zaman? Başkanlık sistemi referandumu geliyor






Başkanlık sistemi için referandum 23 Nisan'da


Türkiye 2017 yılında yeni bir seçim için sandık başına gidiyor. Türkiye bu kez başbakanını ya da belediye başkanını değil, yeni yönetim biçimi hakkındaki kararını vermek üzere tercihini yapacak. Başkanlık sistemiyle ilgili anayasa değişikliği konusunda Ak Parti ile MHP'nin hazırladığı taslak kabul edilirse 23 Nisan'da refarandum var.

MHP VE AK PARTİ FİRE VERİR Mİ?

Yeni Şafak Gazetesi'nde yer alan habere göre, AK Parti imzaları tamamlayıp teklifi en geç bu hafta cuma günü TBMM'ye tasarıyı sunmayı planlıyor. Meclis Başkanı İsmail Kahraman oy kullanamayacağı için AK Parti 316 milletvekiliyle tam hazırlanan teklifin arkasında durması bekleniyor.

Gizli oylamada Ak Parti içinde fire beklenmiyor, ancak MHP'de durum net değil. MHP'nin TBMM'de halen 39 milletvekili var. MHP'li 4 vekil daha önce 'hayır' oyu vereceğini açıkladı.

Yeni Şafak MHP'nin geri kalan 35 milletvekilinden fire beklemese de, kazın ayağı pek öyle görünmüyor. Bu durumda teklif AK Parti ve MHP'nin 351 oyu ile TBMM'den geçecek ve referandum yolu açılacak. Anayasa Komisyonu'ndaki görüşmelerinin ocakta başlaması beklenen teklifin iki haftada Genel Kurul'a gelmesi ve bu sürecin de 1 ayı bulması bekleniyor. Teklifin Meclis aşaması en geç şubat ayının ortası itibarıyla tamamlanmış olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayının ardından da 60 günlük referandum takvimi işlemeye başlayacak. Bu sürenin dolmasını takip eden ilk pazar günü de referandum yapılacak. Sürecin bu şekilde işlemesi halinde referandumun 23 Nisan 2017 Pazar gününe denk gelme ihtimali bulunuyor.

 
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.