Sandıklı'da patates hasadı sıkıntılı başladı

Ahmet DAĞLI/ SANDIKLI(Afyonkarahisar), () - TÜRKİYE'nin en büyük patates üretim merkezlerinden Afyonkarahisar'ın Sandıklı İlçesi'nde üreticiler hasada başladı. Bu yıl yoğun yağış ve hastalık nedeniyle hasada erken başlayan üreticiler,...

27 Temmuz 2015 Pazartesi 11:09
Sandıklı'da patates hasadı sıkıntılı başladı






Ahmet DAĞLI/ SANDIKLI(Afyonkarahisar), () - TÜRKİYE'nin en büyük patates üretim merkezlerinden Afyonkarahisar'ın Sandıklı İlçesi'nde üreticiler hasada başladı. Bu yıl yoğun yağış ve hastalık nedeniyle hasada erken başlayan üreticiler, verimin düşüklüğünden yakındı.
Türkiye'deki patates ihtiyacının yaklaşık yüzde 20'lik bölümünün karşılandığı Sandıklı'da, üreticiler birkaç gün önce patates hasadına başladı. Hasadın eylül ayı ortalarına kadar sürmesi beklenirken, bu yıl yoğun yağış ve ortaya çıkan 'milova' hastalığı üreticiyi sıkıntıya soktu. Üretici, bitkinin olgunlaşmadan kurumasına neden olan 'milova' hastalığının verimi düşürdüğünü söyledi.
Sandıklı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Yıldız, kış döneminde yaşanan doğal afetler nedeniyle başta patates olmak üzere ilçede yetiştirilen birçok üründe yüzde 50'ye varan kayıp yaşandığını aktardı. Milova hastalığıyla birlikte verimin daha da düştüğünü vurgulayan Süleyman Yıldız, "Daha önce bazı bölgelerde patates hasadı öncesi don olayı yaşanmış, bu bölgedeki üreticilerin zararı karşılanmıştı. Sandıklı'daki patates üreticisinin zararı henüz karşılanmış değil" dedi.
'EKİM ALANI FAZLA, FİYATLARA YANSIMAZ'
Verim kaybının fiyatlara olumsuz yansıyacağını düşünmediğini kaydeden Süleyman Yıldız  "Çünkü geçen yıl 30 bin dekar alanda ekim yapılırken, bu yıl 45 bin dekar alanda yapıldı. Tüccarın patatesi depolaması durumunda fiyat artışı yaşanabilir" diye konuştu.
Süleyman Yıldız, patateste görülen milova hastalığının vatandaşın sağlığını olumsuz etkileyecek bir tehdit olmadığını, sadece patates bitkisini etkilediğini anlattı.
Üretici 44 yaşındaki Mehmet Aktürk de hastalık nedeniyle patateslerin erken olgunlaştığını kaydederek şöyle konuştu:

"110 günde olgunlaşması gereken patates 80 günde sökülecek hale geldi. Patatesler erken olgunlaşınca haliyle verim kaybı yaşandı. Aşırı yağmur ve dolu da etkiledi. Dolu Sandıklı bölgesinin hemen hemen her bölgesini etkiledi. Arkasından da milova hastalığı gelince patates üreticisi perişan oldu." 
120 dönüm patates ekili arazisi olduğunu anlatan Mehmet Aktürk, bunun yaklaşık 50 dönümünde söküm işleminin tamamlandığını aktardı. Özellikle hastalık nedeniyle verimin düştüğünü vurgulayan Aktürk, geçen yıllara oranla verimin yarı yarıya düştüğünü kaydetti.
'BU YIL ÇİFTÇİ REZİL KEPAZE OLDU'
Tarlada yevmiyeli olarak çalışan Nazmiye Orhan da "Biz patateslerin ekime hazırlandığı, kesim yapıldığı zamandan beri çalışıyoruz. Şimdi de makinenin çıkardığı patatesleri toparlayarak çuvallara koyuyoruz. Bu yıl çiftçimiz rezil kepaze oldu. Günlük 50 liraya çalışıyoruz. Her gün saat 04.00'te işe başlıyor, 12- 13 saat çalışıyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.