Şişli Belediyesi, gökdelen vurgununa dur dedi

Türkiye'de en yüksek arsa rantının olduğu bölge olarak bilinen Şişli'de, kamu ve vakıf arazilerine dikilmek istenen gökdelenlere Şişli Belediyesi 'Dur' dedi.

08 Aralık 2016 Perşembe 20:10
Şişli Belediyesi, gökdelen vurgununa dur dedi






Şişli Belediyesi, gökdelen vurgununa dur dedi

İstanbul'daki çarpık yapılaşmanın rant vurgununa dönüştüğü Şişli'de, belediye 200'den fazla ağacın katledilerek eski Endüstri Meslek Lisesi arazisine dikilmek istenen gökdelen inşaatlarını yeniren durdurdu. Belediye'nin durdurma kararında Kaptanpaşa Mahallesi'nde yer alan 65 dönümlük arazinin, azınlık vakıflarına ait malların iadesine ilişkin kararnameyle Bulgar Ortodoks Eksarhlığı Vakfı'na verildiğine dikkat çekildi.

SARIGÜL DÖNEMİNDE BÖYLE KANDIRMIŞLARDI

Mustafa Sarıgül'ün belediye başkanlığı döneminde arkasında medya desteğini de alarak Galatasaray'ın eski stadyumu Ali Sami Yen'in yerine yapılan kuleler için yürütülen kampanyada kullanılan görsellerin büyük bir yalan olduğu gelinen süreç içinde ortaya çıktı. İstanbul'da trafik yoğunluğu açısından en sorunlu bölgelerden biri olan Şişli Zincirlikuyu Cevizlibağ aksı içerisine adeta hançer gibi saplanan dev beten bloklarla, bölgenin deyim yerindeyse anasını ağlatan proje, vatandaşa bol yeşil alanlı, yeraltı otoparkları olan sosyal tesisler olarak yutturulmuştu.


Sarıgül, Ali Sami Yen Projesi için halkı böyle ikna etmişti

Elinde projenin hayali görselleriyle çıktığı TV kanallarında Torunlar İnşaat'ın yürüttüğü gökdelen inşaatlarını ballandıra ballandıra anlatan eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün, o dönem verdiği bilgiler hatırlanınca, ortaya çıkan manzaranın tam bir yalan olduğu gözler önüne serildi...


Sarıgül'ün anlattıklarıyla, bugün ortaya çıkan ucubenin arasında tek bir ortak nokta var, RANT


Ali Sami Yen'in altı otopark, üstü yeşil alan ve AVM olacaktı,
Torunlar'a kule, 11 işçiye mezar oldu

AFİLLİ PROJELERLE ŞİŞLİ TALAN EDİLİYOR


İnşaat rantının en yüksek olduğu Şişli ve çevresinde arsa stoku neredeyse bitti. Kamu ve vakıfların elindeki son arsalar için üretilen devasa projelerde kullanılan yöntem, Sarıgüllü yılları hatırlatıyor. Bol yeşil alanlı görseller, otopark ve trafik sıkıntısına son veren yapı birimleri vaad ediliyor. Ancak proje uygulama aşamasında bunların hiçbiri nedense görülmüyor. Sarıgül'den sonra göreve gelen yeni Şişli Belediyesi artık bu tür yanlış projelerle anılmak istemediğini, son proje iptalleriyle kendini kanıtlamak istiyor.

Şişli Belediyesi, Şişli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nin de bulunduğu araziye Taşyapı firması tarafından yapılmak istenen 4 kule inşaatı çalışmalarını yeniden durdurdu

YÜZDE 50 KAT KARŞILIĞI ORTAKLIK

Şişli Belediyesinden yapılan açıklamada, Şişli Endüstri Meslek Lisesinin de üzerinde bulunduğu, Kaptanpaşa Mahallesi'nde yer alan 65 dönümlük arazinin, azınlık vakıflarına ait malların iadesine ilişkin kararnameyle Bulgar Ortodoks Eksarhlığı Vakfı'na verildiği hatırlatıldı.

Vakfın da yüzde 50 kat karşılığı bir inşaat firmasıyla anlaştığı aktarılan açıklamada, "Arazinin imar planı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 'sınırsız kat izni' ile çıktı. Plan, açılan davalar üzerine iptal edildi. Ancak bakanlık 2014'te hazırladığı yeni planla arazinin 36 bin metrekaresine imar izni verdi." denildi.



Açıklamada, izin verilen alanda belediyenin hizmet binasının üçte birinin bulunduğu gerekçesiyle bakanlık aleyhine 16 ayrı dava açıldığı ifade edilerek, şu bilgilere yer verildi:

"Bütün bu gelişmeler yaşanırken firma inşaata başladı ve Şişli gibi yeşili az bir ilçede 200'e yakın yetişmiş ağaç söküldü. Yeşil alan olan yerler ise hafriyat alanına dönüştürüldü. Belediye, elinde konuyla ilgili herhangi bir proje bulunmadığını gerekçe göstererek, 24 Kasım'da inşaatı durdurdu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ertesi gün imara ilişkin her türlü işlem yetkisinin kendilerine ait olduğunu belirtip, inşaat faaliyetinin durdurulma işleminin kaldırılmasını istedi. Proje kaldığı yerden devam ederken bu kez konu Şişli Belediyesi tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığına aktarıldı. Çünkü projeye komşu olan parsel, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunca tescilli bir yer. Kültür ve Turizm Bakanlığı da belediyenin yazısına cevaben, ilgili alandaki ve çevredeki taşınmazlarda gerekli can, mal ve emniyet tedbirlerinin ivedilikle alınması, bahsi geçen alanda yapılan izinsiz inşai/fiziki müdahalenin durdurulması ve önlenmesi, KUDEB uzmanlarınca yapılan inceleme, rapor ve belgelerle projeyle ilgili tüm dokümanların müdürlüklerine gönderilmesini talep etti."

Açıklamada, Şişli Belediyesi zabıta ekiplerinin, bunun üzerine inşaatı ikinci kez durdurduğu bildirildi.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Erzurumlu Emrah 2016-12-09 06:55:22

Sarıgül o projeyi iş TOKİ'ye devrolmadan önce GSSK nın kendi stadı yerine yapacağı gelir getirecek bir proje için önermişti. Ki ne şişli belediyesinin ne de Sarıgül'ün yeni projeye hiçbir dahli yoktur . Bilgilerinize