TİM Başkanı Büyükekşi: Yüzde 12 büyümeyle 500 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşılabilir

Murat KİBRİTOĞLU/ADANA, () - TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin ihracatının her yıl yüzde 12 büyütmesi durumunda 2023'te 500 milyar dolar ihracat rakamına ulaşabileceğini söyledi. Adana Sheraton...

27 Mart 2015 Cuma 16:45
TİM Başkanı Büyükekşi: Yüzde 12 büyümeyle 500 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşılabilir






Murat KİBRİTOĞLU/ADANA, () - TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin ihracatının her yıl yüzde 12 büyütmesi durumunda 2023'te 500 milyar dolar ihracat rakamına ulaşabileceğini söyledi.
Adana Sheraton Oteli'nde düzenlenen '2023 İhracat Stratejisinde Adana Değerlendirmesi' (TİM Akademi 2023) seminerine Vali Mustafa Büyük, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Adana Sanayi Odası Başkanı Atila Menevşe, Adana Ticaret Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı ve çok sayıda iş insanı katıldı.
Seminerin açılışında konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin koyduğu 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için tüm iş insanlarına görev düştüğünü söyledi. Büyükekşi şöyle dedi:
"2023 yılı için bir hedeflerimiz var. 2009 yılında bunun için bir hedef hazırladık. Bunun için yüzden fazla toplantı, binlerce kişinin katılımı ile yine binlerce sayfalık bir çalışma hazırladık. Her sektör kendi hedefini belirledi. Özellikle ölçmüyorsanız, yönetemezsiniz. Bizim yaptığımız senaryolu bir çalışmaydı. Her yıl ne kadar hangi ülkelere hangi sektörlerde ihracaat yapacağız onu çalıştık. 2023 için otomotiv sektörünün hedefi 75 milyar dolar, kimyevi maddeler sektörünün 50 milyar, hububat 19 milyar dolar hedef koymuş durumdadır. Bizim için 2023, Cumhuriyetimizin kuruluşunun yüzüncü yılı olduğu için çok önemli. Firmaların uzun vadeli hedefler koyarak çalışma yapması gerekiyor. Örneğin bir firma şimdi 10 milyon dolar ciro yapıyorsa, koyduğu hedef rakama ulaşması için ne yapması gerekiyor. Yatırım mı gerekiyor, bunun için kredi mi gerekiyor. İnsan kaynağı yeterli mi, bu insan kaynağına ulaşması için ne yapması gerekiyor. Bizim bu toplantıları düzenlememizin aslında ana hedefi budur. Firmalarımıza bu konuda yardımcı olup yapmamız gereken bir şey varsa onu yapmak." 

YÜZDE 12 BÜYÜME GEREKLİ
Türkiye'nin her yıl yüzde 12 büyümesi durumunda 2023'te 500 milyar dolar ihracat rakamına ulaşabileceğini belirten Büyükekşi şöyle devam etti:
"2023 için 400'den fazla katılımcının bulunduğu bu salonda sadece 2 firma kendine hedef koymuş. 500 milyar dolarlık ihracatı sizler yapacaksınız. Rotası olmayan gemi yolunu bulamaz. Şirket olarak mutlaka rotamızı belirlememiz gerekiyor. Her yıl yüzde 12 ihracatımızı büyüterek 2023'te 500 milyar dolar ihracatı yakalayabiliyoruz. Çalışırsanız sizin bile inanamayacağınız rakamlar ortaya çıkacaktır. Sizin ve ülkemiz için bu çalışmalar çok önemli. Bunu yapabilmek için aslında normal bir çalışma yetmiyor. Yüksek katma değerli bir ihracat nasıl yaparız bunun için çalışma yapmalıyız. 26 sektörümüzde yüksek katma değere ulaşabilmek için çalışıyoruz. Adananın ihracatı 2014 yılında 2 milyar dolarlık bir ihracatı var. 2023'te hedef olarak 10 milyar dolar görünüyor."
Konuşmaların ardından '2023 İhracat Stratejisinde Adana Değerlendirmesi' seminerine geçildi.

FOTOĞRAFLI
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.