TOKİ projesinde dünyanın en büyük yer altı şehri çıktı

TOKİ Nevşehir Kentsel Dönüşüm Projesi uygulaması sırasında dünyanın en eski ve en büyük yer altı şehri ortaya çıktı. Proje iptal edildi.

15 Şubat 2016 Pazartesi 03:03
TOKİ projesinde dünyanın en büyük yer altı şehri çıktı






TOKİ projesinde dünyanın en büyük yeraltı şehri çıktı

TOKİ'nin Nevşehir kentsel dönüşüm ve toplu konut projesinin yapılacağı alanda dünyanın en eski yeraltı şehri ortaya çıkınca, inşaat çalışması durduruldu. Nevşehir Kentsel Dönüşüm Projesi ise iptal edildi. Belediye ve TOKİ yeni bir dönüşüm projesi için yer arıyor.

90 MİLYON LİRA HARCANMIŞTI

Nevşehir’de, kentsel dönüşüm çalışmaları sırasında ortaya çıkarılan tarihi yer altı şehrinde çalışmalar sürüyor. TOKİ, 90 milyon TL harcadığı projeyi iptal etmişti.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı’nın, Nevşehir’de kentsel dönüşüm için yıktığı gecekonduların altından 7 kilometre uzunluğunda tarihi bir kent çıktı. TOKİ, bu çok önemli tarihi keşif nedeniyle tüm çalışmalarını durdurdu ve kentsel dönüşüm projesinden vazgeçti. Tarihhi keşifle ilgili araştırma çalışmaları ise devam ediyor. 

TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, “Nevşehir’in merkezinde kentsel dönüşüm alanında dünyanın en büyük eski yerleşimi olduğu belirtilen bir yeraltı şehri çıktı. Nevşehir Belediyesi ile birlikte bu alanın korunması konusunda anlaştık. TOKİ olarak biz kentsel dönüşüm projesinden vazgeçtik.  Şu ana kadar oraya 90 milyon lira harcamıştık. Harcadığımız 90 milyon TL’yi zarar olarak görmüyoruz. Burası yeni keşfedilmiş bir kent. Anadolu tarihine de ışık tutuyor” diye konuştu.

EN BÜYÜK YER ALTI ŞEHRİ

Turan,  “Anadolu tarihine yeni bir ışık tutacak tamamen yeni bir keşif. Burası, 3. derece arkeolojik SİT alanı ilan edildi. Bu şehirde 7 kilometrelik tüneller uzanıyor. Bunun Nevşehir’e nasıl değer katacağının çalışması yapılıyor. Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver de burasıyla ilgili olarak çalışmalarını sürdürüyor” dedi.

Tarihi dokuyu gözeterek çalışıyoruz

Kentsel dönüşüm projelerinde tarihi dokuları gözeterek çalışma yaptıklarını belirten Turan, “Anadolu tarihine neler katabileceğimizin çalışmasını yapıyoruz. Nevşehir’de en büyük yeraltı şehir yerleşiminde geçen yıl temizlik çalışmalarına başlandı. Bölgede tarih ile ilgili bilgileri yeni baştan değerlendirecek nitelikte bilgi ve belgelere ulaşılıyor. Anadolu’nun tarihine yeni değerler katacaktır” diye konuştu.

Ortodoks dönemine ait kilise

Ortodoks dönemine ait yer altı kilisesinin ortaya çıkartıldığını aktaran Turan, “Bu dünya Ortodoksluğunun tarihi açısından çok önemlidir. Kapadokya bölgesindeki en büyük kiliselerden biri olarak değerlendiriliyor. Tamamıyla yerin altında, yerin üzerinde hiçbir belirtisi olmayan bir alan” açıklamasında bulundu. 
Son Güncelleme: 15.02.2016 03:08
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.