Trakya'da doğalgaz var mı? Yok mu?

Her seçim öncesi 'Trakya'da doğalgaz bulundu' haberleri tesadüf mü? Trakya'da doğalgaz bulundu mu? Trakya'da kaç yıldır sondaj çalışması yürütülüyor?

08 Mayıs 2019 Çarşamba 09:32
Trakya'da doğalgaz var mı? Yok mu?







Trakya'da doğalgaz var mı? Yok mu?


Türkiye ana karasında petrol ve dogalgaz arama çalışmaları son 30 yılda Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Trakya ve İç Anadolu Bölgeleri'nde yoğunlaştırıldı. Denizlerde ise Karadeniz ile Doğu Akdeniz'de yürütülen sismik araştırmalara, Taner Yıldız'ın Enerji Bakanlığı döneminde hız verildi. Karadeniz'de doğalgaz için önemli sonuçlar alındı. Doğu Akdeniz'de Türkiye ve Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin münhasır ekonomik bölgesindeki enerji yataklarının sayısal analizi halen devam ediyor. 

Doğalgaz aramalarında ise TPAO tarafından yürütülen çalışmalara zaman zaman yabancı şirketler de katıldı. Süleyman Demirel'in başbakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı dönemlerinde Trakya bölgesinde başlatılan doğalgaz çalışmalarına son 10 yıldır yabancı şirketler yoğun olarak katılırken, her seçim öncesinde ortaya atılan 'Trakya'da doğalgaz müjdesi' haberleri inandırıcılığını kaybetmeye başladı. Zira Tekirdağ yakınlarında daha önce Haybolu ve çevresinde açılan 7 derin sondaj çalışmasında bulunan yatakların son derece verimsiz olduğu bildirildi. Terk edilen bazı sondaj kuyularınde vatandaşların ateş testi görüntüleri ise sosyal medya hesaplarında renkli görüntülere konu oluyor. 

20 TRİLYON METREKÜPLÜK REZERV GERÇEK Mİ?

Son yıllarda kanadalı şirketlerin Trakya'da sürdürdüğü sondaj çalışmalarından umut veren rakamlar ortaya atıldı. Bir öncesi seçimlerin arefesinde 'Müjde; Trakya'da 20 trilyon metreküp doğalgaz' bulundu haberi yeniden ısıtılıp servis edilince, konuyu merak edenlerin yaptığı araştırma birçeviri hatası olduğunu ortaya koydu. 
Trakya’da, 20 trilyon metreküplük doğalgaz rezervi bulunduğu yönündeki haber ve yorumların “sırrı” çözüldü. Bölgede sondaj yapan Kanadalı Valeura kaynakları, 20 trilyon “tcf” doğalgaz olabileceği tahminini dile getirdi. ABD sisteminde kullanılan bu birim, “kübik feet” anlamına geliyor. Metreküpe çevrildiğinde 500-550 milyar metreküp anlamına geliyor. Şirket, bölgede yaptığı üçüncü sondajının net sonucunu almadığı için tahmin olarak kayıtlara geçiyor. 

ÖLÇÜ BİRİMLERİMİZ FARKLI

İddiaya göre İngiliz The Daily Telegraph gazetesinde kısa süre önce bir haber yer aldı. Haberde, Kanadalı şirket ile Norveçli ortağı Equinor’un, İstanbul’a 2 saatlik mesafede, Trakya bölgesinde doğalgaz sondajı yaptığına işaret edildi.

Bölgede, “20 trilyon metreküp doğalgaz rezervi” bulunduğu öne sürüdü. Gazete, “Doğalgazı tamamen yurt dışından ithal eden Türkiye, böylece Rusya’ya olan enerji bağımlılığından kurtulabilir. Bu miktardaki doğal gaz rezervi aynı zamanda Türk ekonomisini de besleyebilir” yorumunda bulundu.

İŞİN ASLI NE?

Bu haber büyük heyecan yarattı. bölgede sondaj yapan şirketlerle, doğalgaz uzmanlarıyla ve Ankara’da enerji işi ile uğraşan çevreler işin aslının haberlere yansıdığı gibi olmadığı görüşünde. Yapılan ölçüm ve değerlendirmelerde ise yanlış anlamanın olduğu ortaya çıktı. Kanadalı Valeura kaynakları, 20 trilyon “tcf” doğalgaz olabileceği tahminini dile getirdi. Bu açıklama, 20 trilyon metreküp olarak haberlerde yer aldı.

Oysa, ABD sisteminde kullanılan bu birim, “kübik feet” anlamına geliyor. Metreküpe çevrildiğinde 500-550 milyar metreküpe denk düşüyor. Şirket, bölgede bugüne kadar 3 sondaj yaptı. Üçüncü sondajın da henüz teknik sonuçları alınmadı. Bu işlemin birkaç ay alması bekleniyor. Net bir veri söz konusu olmadığı için rezerve ilişkin rakam vermek de mümkün değil.

Peki, bölgede doğalgaz yok mu? Bölgede, bir miktar gaz olduğu hemen hemen kesin. Ancak, bunun trilyon metreküp düzeyinde olduğunu gösteren, herhangi bir bulgu ya da tespit söz konusu değil. Diğer yandan gaz olsa da işletilebilir olmasının da önemine dikkat çekiliyor. Trakya’da gaz olup olmadığının ortaya çıkması için birkaç ay daha beklemek gerekiyor. Kaynak; Habertürk

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.