Trakya'da doğalgazı 300 bin evi ısıtacak

Türkiye kara sınırları içerisinde yürütülen doğalgaz arama çalışmalarında ilk kez 300  bin evin ihtiyacını karşılayacak potansiyele ulaşıldı...

23 Şubat 2019 Cumartesi 16:51
Trakya'da doğalgazı 300 bin evi ısıtacak






Trakya'da doğalgazı 300 bin evi ısıtacak


TPAO tarafından yürütülen doğalgaz arama çalışmalarında ilk kez küçük de olsa önemli rezervlere ulaşıldı. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Trakya'da bulunan doğalgaz rezervi hakkında bilgiler verdi. Dönmez yaptığı açıklamada "Doğalgaz ve petrol ile ilgili arama ile araştırmalarımız, artarak devam ediyoruz. Geçtiğimiz hafta Trakya’da bir keşfimiz oldu. Çok büyük değil ama orada bulduğumuz gaz 300 bin hanenin o yılki ihtiyacını karşılayacak bir rezerv bulmuş olduk" şeklinde konuştu.

Trakya'da bulunan doğal gaz rezervi

Bakan Fatih Dönmez, Trakyada bulunan doğalgaz rezervi ile ilgili bilgiler vererek, "Doğal gaz ve petrol ile ilgili arama ile araştırmalarımız, artarak devam ediyoruz. Geçtiğimiz hafta Trakya’da bir keşfimiz oldu. Çok büyük değil ama orada bulduğumuz gaz 300 bin hanenin o yılki ihtiyacını karşılayacak bir rezerv bulmuş olduk" şeklinde konuştu.

ÜÇ İLÇEYE DOĞALGAZ GELECEK

Bakan Dönmez, doğalgazda bu yıl 104 milyon, elektrik de de yaklaşık 90 milyon TL tutarında yatırım planı bulunduğunu belirterek, Gaziantep'e yapılacak doğalgaz yatırımlarını anlattı. Dönmez, "Bölgede Karkamış’ta doğalgaz çalışmaları tamam, inşallah Araban ile ilgili de bir planlamamız var. oraya da götürmüş olacağız. Sanayici arkadaşlarımıza da da müjdemiz var. İnşallah bu yıl OSB’ye doğalgazı getirmiş olacağız. Yine 2020 yılında planlandı, Nurdağı ilçemizin Şatırhöyük ve Sakçagözü mahallelerine de doğalgaz konforunu getirmiş olacağız" ifadelerine yer verdi. Enerji Bakanı Dönmez 12 yılda ülke genelinde artan doğal gaz sayıları ile ilgili ise, "2002 yılında iktidara geldiğimizde sadece 5 şehrimizde doğalgaz varken, bugün hamdolsun 81 ilimize doğal gaz götürmüş durumdayız. O gün sadece 50 ilçede, yerleşim yerinde doğal gaz varken, bugün 510 yerleşim biriminde doğal gaz kullanılır hale geldi" ifadelerini kullandı.

SONDAJLA DÜNYA ÇEVRESİNDE TUR ATILDI

Bakan Fatih Dönmez, yıl sonu itibariyle Hakkari de dahil olmak üzere 81 ile doğalgazın götürüldüğünü hatırlatarak, buradaki yapılan çalışmaların zorluğunu ise "Dere tepe, göl demeden aştık. Çok çetin şartlarda çalışıldı, oraya gazı götürmek için. Şehrin içerisinde de gazı dağıtmak da kolay değil, çünkü ülkemiz bu çağdaş yakıt ile çalışan ülkelerden birisi" diyerek anlattı. Dönmez Türkiye genelindeki doğalgaz şebekeleri ile ilgili ise, "Dağıtım şebekesi olarak biz sırf 140 bin kilometre hat yapmışız. 140 bin kilometreyli şöyle tahir edeyim. Dünyanın çevresi ektvatordan 40 bin kilometre. Biz neredeyse 12 yılda dünyanın çevresinde 3.5 kat tur atmışı ve kazarak tur atmışız. Kolay bir iş değil. Yurt dışından misafirlerimiz, bu işi nasıl başardığımızı soruyorlar" oiye konuştu.

"Doğalgaz ve elektrikte arz güvenliği sorunu kalmadı"

Bakan Dönmez, hem doğalgazda hem de elektrikte arz güvenliği sorunu kalmadığını vurgulayarak, "Bizim için önemli olan arz güvenliği, ham dolsun hem elektrik hem de doğalgaz tarafından arz güvenliği sorunu kalmamıştır. Hatta fazlamız var. İhraç edebilecek hale geldik. Geçtiğimiz yıl elektrik ihracatımız, ithalatımızdan fazla oldu. Doğalgaz’da maalesef dışa bağımlıyız. Elimizdeki kaynaklar yeterli değil. Dışa bağımlılığımıza rağmen, kaynak çeşitlendirmesi, güzergah çeşitlendirmesi yapmak suretiyle, sistem güvenliğini en az 2 kat arttırdık. Günlük sisteme doğalgaz verme kabiliyetimiz, 200 milyon metreküpten 314 milyon metreküpe çıkardık. İki sene içerisinde bu rakamı 400 milyon metreküpe çıkaracağız. Geçtiğimiz haftalarda doğal gaz tükemitinde rekor kırdık. Günlük takip ettiğimizde, 250 milyon metreküp doğal gaz tüketmişiz. O gün 50 milyon metreküp daha doğal gaz talebi olsaydı, karşılayacak durumdaydık. Buradan ‘gazımız bol, cayır cayır yakalım’ anlamı çıkmasın. Biz bunları ithal ediyoruz, hem de döviz ile ithal ediyoruz. Mümkün olduğu kadar da verimli kullanmak zorundayız”diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.