TTK'nın 2 ocağında daha üretim durduruldu

ZONGULDAK'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) bağlı Karadon ve Gelik maden ocaklarında, müfettişlerce tespit edilen işçi sağlığı ve güvenliğine ilişkin eksiklikler nedeniyle dün öğleden sonra üretim durduruldu. Çalışma...

18 Nisan 2015 Cumartesi 13:44
TTK'nın 2 ocağında daha üretim durduruldu






ZONGULDAK'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) bağlı Karadon ve Gelik maden ocaklarında, müfettişlerce tespit edilen işçi sağlığı ve güvenliğine ilişkin eksiklikler nedeniyle dün öğleden sonra üretim durduruldu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri, Kilimli İlçesi'ndeki TTK Karadon Müessese Müdürlüğü ile buraya bağlı Gelik İşletme Müdürlüğü maden ocaklarında denetim yaptı. Denetimlerde ocaklarda merkezi gaz izleme sistemine bağlı kullanımda 100 metan, 31 karbonmonoksit, 16 hava hızı ve 4 hidrojen sensörü bulunduğu, ancak sensörlerin hava dönüş yollarında olduğu, temiz hava girişlerinde bulunmadığı saptandı. Yapılan kontrol sondajlarının 25 metreden az olduğu belirlenen denetimlerde, oksijen, hidrojensülfür ve sıcaklık değerlerini ölçecek sensörlerin de bulunmadığı, bu yüzden bu değerlerin sistemde izlenip kontrol edilemediği saptandı. Müfettişler, belirlenen eksiklikler nedeniyle dün saat 16.00 vardiyasından itibaren üretimin durdurulmasına karar verdi.
3 vardiyada toplam 3 bin 200 işçinin çalıştığı ocaklarda işçiler iş güvenliği ve tahkimat ağırlıklı mesailerine devam ederken, TTK Genel Müdürlüğü karara itiraz ederek söz konusu eksikliklerin giderilmesi için ek süre istedi.
Türk-İş'e bağlı Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ahmet Demirci, kurum ile bakanlık arasında yapılan görüşmeler sonunda ek süre verildiğini ve ocaklarda üretimin pazartesi veya salı günü başlayacağını söyledi. Yeni Torba Yasa'ya göre maden ocaklarında hidrojensülfür, ısı ölçerlerin bulunması gerektiğini belirten Demirci, "Bu cihazlar yok. Müfettişler yasanın yeni çıktığını göz önünde bulundurmadan üretim durdurma kararı almış. Kurum bu cihazları almak için ihaleye çıkacak. 4 aylık gibi bir süre gerekiyor. Yapılan görüşmeler sonunda bakanlıktan 10'uncu aya kadar süre alındı. İşçilerimiz büyük bir ihtimalle pazartesi veya salı günü tekrar üretime başlayacak" dedi.
Benzer eksiklikler nedeniyle cuma günü üretimin durdurulduğu kuruma bağlı Armutçuk Müessese Müdürlüğü maden ocağı için yapılan itirazın kabul edildiği ve üretimin dün 16.00 vardiyasından itibaren başladığı da bildirildi.

FOTOĞRAFLI
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.