Tüketici Fiyatları Ekim'de Yüzde 1.90 Arttı (2)

(Ayrıntılar eklendi.) İSTANBUL, 3 Kasım () - Tüketici fiyatları endeksi, enerji zamlarının yürürlüğe girdiği Ekim ayında yüzde 1.90 ile beklentilerin üzerinde yükseldi. Üretici fiyatlarındaki aylık artış da yüzde 0.92 oldu. Banka...

03 Kasım 2014 Pazartesi 10:30
Tüketici Fiyatları Ekim'de Yüzde 1.90 Arttı (2)






(Ayrıntılar eklendi.)
İSTANBUL, 3 Kasım () - Tüketici fiyatları endeksi, enerji zamlarının yürürlüğe girdiği Ekim ayında yüzde 1.90 ile beklentilerin üzerinde yükseldi. Üretici fiyatlarındaki aylık artış da yüzde 0.92 oldu.

Banka ve aracı kuruluş ekonomist ve analistleri, tüketici fiyatlarında Ekim ayında yüzde 1.7-1.8 dolayında artış bekliyordu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, tüketici fiyatlarındaki 10 aylık artış yüzde 8.45'i buldu. Ekim sonu itibarıyla yıllık enflasyon da yüzde 8.96 ile yüzde 9.0'a dayandı. Tüketici fiyatlarındaki artış, Ocak ayındaki yüzde 1.98'den sonraki en yüksek artış oldu.

Ekim 2014’te endekste kapsanan 432 maddeden, 62 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 302 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 68 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

AYLIK TÜKETİCİ FİYATLARI
Aylık en yüksek artış, yüzde 9.95 ile, yeni sezon ürünlerinin vitrinlere çıktığı giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşti. Konut ile ilgili harcamalaryüzde 2.94, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 2.65, lokanta ve otellerde yüzde 0.86 ve çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0.74 artış gerçekleşti.

Buna karşılık, enerji zamlarına karşılık, küresel piyasalarda düşen petrol fiyatlarına paralel olarak akaryakıt fiyatlarına yapılan indirimle, aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 0.18 ile ulaştırma oldu

Ana harcama grupları itibariyle 2014 yılı Ekim ayında endekste düşüş gösteren bir diğer grup ise yüzde 0.10 ile haberleşme oldu.

YILLIK TÜKETİCİ FİYATLARI
Tüketici fiyatlarında yıllık bazda en fazla artış yüzde 14.34 ile lokanta ve oteller grubunda oldu. Fiyatlar, bir önceki yılın aynı ayına göre gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 12.56, sağlık harcamalarında yüzde 9.91, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 9.14 ve giyim ve ayakkabıda yüzde 8.83 artış gerçekleşti.

AYLIK ÜRETİCİ FİYATLARI
TÜİK verilerine göre, yurt içi üretici fiyat endeksi de Ekim ayında yüzde 0.92 yükselirken, 10 aylık artış da yüzde 8.22 oldu. Üretici fiyatlarındaki yıllık enflasyon da Ekim sonu itibarıyla yüzde 10.10 oldu.

ENERJİ ZAMLARININ ETKİSİ
Hükümetin geçen ay sonu açıkladığı enerji zamlarının etkisiyle, sanayide en yüksek artış yüzde 6.92 ile elektrik ve gaz sektöründe yaşandı.

Bunun yanında diğer yüksek oranlı artışlar, su ve suyun arıtılması ve dağıtılması yüzde 2.54, bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünler yüzde 2.39 alt sektörlerinde gerçekleşti.

Buna karşılık kok ve rafine petrol ürünleri yüzde 5.64), ham petrol ve doğal gaz yüzde 2.30 ve deri ve ilgili ürünler yüzde 1.56 ile bir ay önceye göre fiyatların en fazla gerilediği alt sektörler oldu.

(GRAFİKLİ)

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.