Türk-İş: Gıda yüzde 1.98 arttı, açlık sınırı 1,257 liraya çıktı

İSTANBUL, 29 Ocak () - Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), gıda fiyatlarının Ocak ayında yüzde 1.98 arttığını, dört kişilik ailenin açlık sınırının 1,257 liraya, yoksulluk sınırının da 4,094 liraya çıktığını...

29 Ocak 2015 Perşembe 11:57
Türk-İş: Gıda yüzde 1.98 arttı, açlık sınırı 1,257 liraya çıktı






İSTANBUL, 29 Ocak () - Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), gıda fiyatlarının Ocak ayında yüzde 1.98 arttığını, dört kişilik ailenin açlık sınırının 1,257 liraya, yoksulluk sınırının da 4,094 liraya çıktığını açıkladı.

Türk-İş aylık raporu verilerine göre, geçen yıl Ocak ayında 1,099 lira olan açlık sınırı ile 3,580 lira olan yoksulluk sınırındaki yıllık artış yüzde 14.4'ü buldu.
 
Türk-İş bülteninde, "Ülkede genel olarak ücret gelirlerinin artış gösterdiği yılın ilk aylarında hesaplanan fiyat artışları, iktisaden dar ve sabit gelirli kesimlerin enflasyon karşısında yine yenik düşeceğinin işaretini verdi.

Özellikle aile bütçesi içinde ağırlıklı yeri olan gıda harcamalarındaki artış çalışanların geçim koşullarını olumsuz etkilemeye devam ediyor" denildi.

Türk-İş’in, 28 yıldan bu yana her ay düzenli olarak yaptığı "açlık ve yoksulluk sınırı" araştırmasıyla, çalışanların geçim koşulları ile temel ihtiyaç maddelerindeki fiyatdeğişikliğinin aile bütçesine yansıması belirleniyor.

Bültende, "Türk-İş hesaplamasına göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı bir önceki aya göre 24 lira ve bir önceki yılın aynı ayına göre 163 lira arttı. Yoksulluk sınırındaki artış ise aynı dönemler için sırasıyla 80 lira ve 513 liradır" denildi.

Türk-İş'in bülteninde, gıda harcaması çalışmasına temel alınan beslenme kalıbında yer alan ürünlerin fiyatlarında Ocak ayında gözlenen değişime ilişkin şu bilgiler verildi:

"Süt, yoğurt, peynir grubunda; peynir fiyatında artış söz konusu olurken, yoğurt fiyatı aynı kaldı. Süt grubunda takip edilen yedi markada birbirini gözleyen fiyat ayarlamaları ve hareketliliği bu ay yine devam etti. Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta; kuşbaşı etin fiyatı artarken kıyma etin kilogram fiyatı elli kuruş geriledi, tavuk ile sakatat ürünleri fiyatı aynı kaldı. Balık fiyatı ortalamada yine artış gösterdi. Hesaplamada bol tüketilen istavrit, hamsi gibi balıklar ağırlıklı olarak yer aldı. Yumurta fiyatı değişmedi. Bakliyat (nohut, mercimek, kuru fasulye, barbunya vb) ürünlerinin fiyatı aynı kaldı."

Yaş sebze-meyve fiyatlarının da, mevsim koşulları ve soğukların artması, üretim yerlerindeki sel, ürün yetersizliği, mal sevkiyatında yaşanan sıkıntılar gibi nedenlerle yükseldiğine işaret edilen değerlendirmede, bu gelişmelerin aile bütçelerini olumsuz etkilediğinin altı çizildi.

GEÇEN YIL OCAK'TA TÜFE YÜZDE 1.98 ARTTI
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Ocak ayı enflasyon raporuru açıkladığı toplantıda, 3 Şubat'ta açıklanacak olan Ocak ayı enflasyonunda "çok sert" bir düşüş olabileceğini ve düşüşün 1 puanın üzerinde olması ve çekirdek enflasyonun iyi gelmesi halinde, 4 Şubat'ta toplanarak faiz indirimini görüşebileceklerini söyledi.

Geçen yıl Ocak ayında yüzde 1.98 ile enflaslonda 2014'ün en yüksek aylık artışı yaşanmıştı. Bu nedenle, 3 Şubat'ta açıklanacak Ocak enflasyonu bu verinin ne kadar altında gelirse, yıllık enflasyon da o kadar aşağıya çekilmiş olacak.

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.