Türk şirketinin Polonya başarısı

Polonya'da inşaat sektöründe önemli işlere imza atan Türk şirketi Gülermak AŞ, Orta ve Kuzey Avrupa'da yeni projelerin peşinde koşuyor.

22 Ekim 2017 Pazar 14:08
Türk şirketinin Polonya başarısı






VARŞOVA (AA) - Polonya'da inşaat sektöründe önemli işlere imza atan Türk şirketi Gülermak AŞ, Orta ve Kuzey Avrupa'da yeni projelerin peşinde koşuyor.

İtalyan ve Polonyalı ortaklarıyla Varşova Metrosu'nun ikinci etabını bitiren şirket, 1,4 milyar liralık şehir metrosunun tek başına üstlendiği üçüncü hattında inşaat çalışmalarını hızla sürdürüyor. Söz konusu metro hattı, iki ülkenin ticaret hacmini artırmaya da katkıda bulunacak.

"6 yıldır Polonya'da faaliyetteyiz"

Şirketin Polonya'daki projeleri ve çalışmaları hakkında AA muhabirine değerlendirmede bulunan Gülermak Kalite Müdürü Hüseyin Savurur, 6 yıldır Polonya'da faaliyette bulunduklarını söyledi.

Savurur, Varşova metro hattının ikinci merkez kısmını bitirdiklerini belirterek "Şimdi o merkez kısmını uzatıyoruz. Yaklaşık 2,5 kilometre tünel ve 3 istasyon daha yapacağız. Şu an inşaat aşamasında. Bu projemiz yaklaşık 1 yıl önce başladı. Şu an her şey yolunda gidiyor. İki yıl sonra da bu kısmı bitireceğiz. Projemizde 70'i Türkiye'den olmak üzere yaklaşık bin kişi çalışıyor." diye konuştu.

"Projeleri iyi etüt etmeleri, iyi hazırlanmaları lazım"

Avrupa’da iş yapmanın zorluklarına değinen Savurur, "Mesela burada bir inşaata başlamadan önce idari makamlardan izin almak zor oluyor. Herhangi bir bariyeri koymadan önce en az 15-20 makamdan izin almanız lazım. Projelerinizi sunmanız, onlardan onay alıp öyle işe başlamanız lazım. Yerel halkla toplantılar yapıp onları günlük yaşamlarının en az seviyede etkileneceği konusunda ikna etmemiz lazım. Onların da onaylarını aldıktan sonra işlere başlıyoruz. İzinler zor oluyor ama şimdilik her şey yolunda gidiyor." ifadesini kullandı.

Savurur, Avrupa'da iş yapmak isteyen Türk inşaat şirketlerine tavsiyede bulunurken "Burada ihale şartları, ihale durumları zor biraz. İyi çalışmaları lazım. Projeleri iyi etüt etmeleri, iyi hazırlanmaları lazım. Tüm bu bahsettiğim izinlerde onların yerel kanun ve düzenlemeleri iyi bilmeleri lazım. Ondan sonra gelip burada ihalelere girebilirler." diye konuştu.

"Çinliler yolu bitiremeden ayrıldı"

Gülermak'ta şantiye şefi olarak görev yapan Polonyalı Tomasz Badowski de 2011'den beri Türk şirketinde çalıştığını belirterek "Bir yıldır bu uzatma projesinde çalışıyoruz. Sadece benim sorumlu olduğum bölümde 120 ile 140 işçi çalışıyor. Burada çalışan Polonyalılar ve Türkler iş birliğine açıklar. Türklerle çalışırken kültürel farklılıktan dolayı hiç zorluk hissetmedim." dedi.

Badowski, Polonya'ya gelen Çin şirketlerinin iyi planlama yapamadıkları için işlerini yarıda bırakıp ülkeden ayrılmak zorunda kaldıklarını ifade ederek "Polonya'da inşaat için kanunlar çok sıkı uygulanıyor. Polonya piyasasına giren herhangi bir şirket, her şeyi kendisine göre yapacak diye bir şey olamaz. Şirket Polonyalı işçi ve müdür çalıştırmak zorunda. Bu pazara girmek zor fakat girdikten sonra işleriniz kolaylaşıyor. Pazarda rekabet büyük. İtalyan şirketleri pazarda aktif. Çinli şirketler de yol projesi aldı fakat yolu tamamlayamadan ülkeden ayrılmak zorunda kaldılar." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.