"türkiye'de Müteahhit Enflasyonu Var"

İSTANBUL, 25 Kasım () - İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, toplam 300 bine dayanan müteahit sayısıyla ilgili "Türkiye'de, müteahhit enflasyonu var" yorumunda bulundu. Tellioğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı...

25 Kasım 2014 Salı 15:57






İSTANBUL, 25 Kasım () - İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, toplam 300 bine dayanan müteahit sayısıyla ilgili "Türkiye'de, müteahhit enflasyonu var" yorumunda bulundu.

Tellioğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin, "Yetki Belgesi Numarası" verilen toplam müteahhit sayısının, 287 bin 760’a çıktığını belirten açıklamasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Tellioğlu, 700 milyon nüfuslu 27 Avrupa Birliği ülkesinde toplam 80 bin müteahhit varken, 80 milyon nüfuslu Türkiye'de 300 bine yakın müteahhitin olmasını, "'Türkiye’de müteahhit enflasyonu" olduğunun göstergesi olarak değerlendirildi.

Bu enflasyonun temel nedeni olarak müteahhitliğin kurumsal bir yapıda denetim altına alınmaması ve yeterli sermaye gücünü sahip olan veya olmayan girişimcilerin, istediği gibi müteahhitlik yapması olduğunu belirten Tellioğlu, Türkiye'de faaliyet gösteren yaklaşık 300 bin müteahhitten 100 binini, "çürük elma" olarak gördüklerini belirterek, "Sektördeki bu yapısal sorunun yansıması ise, arz-talep döngüsünün dışında, çarpık ve güvenli olmayan yapılaşma şeklinde olmaktadır" ifadelerini kullandı.

"ADLİ CEZA ALAN MÜTEAHHİT, HALA İNŞAAT YAPABİLİYOR"
Tellioğlu, "bir daireyi iki ya da üç kişiye satan" müteahhitlerin, adli ceza almalarına karşın, yine de müteahhitlik yapabildiklerine de işaret ederek, denetimsiz ve düzensiz projelerde, çok sayıda can ve mal kayıplarının yaşandığına dikkat çekt ve şöyle devam etti:

"İşini hakkıyla yapan müteahhit ile aşırı kar hırsıyla halkımızı mağdur eden müteahhitlerin, kanun çerçevesinde bir birinden ayrılması gerekmektedir. Müteahhitlik yasasının olmayışından kaynaklanan boşluğu, dolandırıcılar doldurmaktadır. Tüm bu sorunlara çözüm getirmek için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının üzerinde çalıştığı, ‘Müteahhitlik Hizmet Yasası’, bir an evvel TBMM gündemine getirilip, yasalaşmalıdır. Ayrıca; bu taslak kanunlaştığı takdirde, can ve mal güvenliğimizi tehdit eden unsurların ortadan kaldırılacağını ve şehirlerimizin, çarpık ve plansız yapılaşmadan kurtarılacağını ön görüyoruz."

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.