Türkiye'nin pomza ve perlit havzası: 'Bitlis'

Türkiye'nin pomza rezervinin yüzde 45-50'sinin bulunduğu, 1 milyon 400 bin ton civarında da perlit rezervinin olduğu Bitlis'te, bu maddelerin inşaat sektörü dışında da kullanılması hedefleniyor.

25 Ocak 2018 Perşembe 14:28
Türkiye'nin pomza ve perlit havzası: 'Bitlis'






BİTLİS (AA) - Türkiye'nin pomza ve perlit rezervinin büyük kısmının bulunduğu Bitlis'te, bu ham maddelerin endüstriyel ürünlere dönüştürülerek piyasaya sunulması amaçlanıyor.

Türkiye'nin pomza rezervinin yüzde 45-50'si Bitlis'te bulunuyor. İlde 1 milyon 400 bin ton civarında da perlit rezervinin olduğu belirtiliyor.

İnşaat, ısı ve ses yalıtımında kullanılan bu iki maddenin katma değeri yüksek endüstriyel ürünlere dönüştürülerek kullanım alanının genişletilmesi ve kent ekonomisine katkısının artırılması hedefleniyor.

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Pomza ve Perlit Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nusret Bozkurt, AA muhabirine, pomza ve perlitin yüzde 90'ının inşaat sektöründe kullanıldığını söyledi.

Volkanik olayların yaşandığı bölgelerde çokça görülen pomzanın yalıtım amaçlı veya bims blok olarak kullanıldığını belirten Bozkurt, "Pomzayı daha kıymete değer bir malzemeye dönüştürecek altyapıyı oluşturmak, laboratuvar imkanı sunmak, talep edildiğinde iş adamlarına danışmanlık hizmeti vermek ve birlikte bazı projeler gerçekleştirerek bunu katma değeri daha yüksek bir malzemeye dönüştürüp piyasaya sunmak istiyoruz." dedi.

Bozkurt, pomzadan toz haline getirilip filtre veya diş macunlarının içinde aşındırıcı malzeme olarak kullanıldığında daha fazla gelir elde edilebileceğini dile getirerek, "Ama bu malzeme şu anda düşük fiyata satılıyor. Yani bir tırın kasası 350-400 liraya doldurulup gönderiliyor. Bunlar daha kıymetli ürünlere dönüştürüldüğünde belki kilogramını 300-400 liraya satacaksınız." diye konuştu.

Pomzanın ziraat ve kozmetikte de kullanılabileceğini anlatan Bozkurt, şöyle devam etti:

"Pomzayı kirli suların filtrasyon işleminde, perliti de kötü yağ akıntılarının temizlenmesi ve emdirilmesinde de kullanabiliriz. Amerika, İngiltere ve İtalya gibi pomza ve perlitin ön planda olduğu ülkeler, bunu ciddi manada teknolojik ürünlere çevirerek kullanıyor. Biz onlardan satın alıyoruz. Onlar gibi bunu kıymetli malzemeye dönüştürüp satmayı amaçlıyoruz. Bu Bitlis'in kalkınmasında dinamik bir rol oynayacaktır. Çıkarılması, üretim ve transferinden para kazanılır. Bunlar ayrı birer iş kolu doğurur, tesisler kurulur. İlimiz ve ülkemiz için bir ekonomik dinamik ortaya konulur."

Perlitin de endüstriyel süreç sonrası ısı, ses ve yangın yalıtımında kullanılabilecek bir malzemeye dönüştürüldüğünü aktaran Bozkurt, dünya perlit rezervinin yüzde 74'nün Türkiye'de bulunduğunu, ülke rezervinin yaklaşık 1 milyon 400 bin tonunun da Bitlis'in Ahlat ve Adilcevaz ile kısmen Van'ın Erciş ilçesinde olduğunu belirtti.

Bozkurt, pomza ve perlitin işlendikten sonra kıymetli malzemelere dönüşeceğine inandıklarını ifade ederek, "Bunu canlı tutmak, iş adamları ve sanayicilerin dikkatini çekmek için geçen yıl Pomza Perlit Çalıştayı düzenledik. Bunu ulusal ve uluslararası bir konferansa dönüştürmek istiyoruz. Hem bilim adamları hem de endüstri kanadındaki iş adamlarıyla güzel ürünler ortaya çıkarmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.