Vodafone ve Nokia, ay yüzeyinde ilk 4G şebekesini kuracak

- PTScientists tarafından 2019'da gerçekleştirilecek "Ay Görevi" kapsamında, ay yüzeyinde ilk 4G şebekesi Vodafone tarafından kurulacak - Vodafone Almanya, uzayda çalışabilecek ve bir paket şeker ile aynı ağırlığa sahip 4G şebekesini, teknoloji ortağı olarak seçtiği Nokia iş birliği ile geliştirecek - Vodafone, 4G şebekesi ile ay yüzeyinden global bir izleyici kitlesine ilk canlı HD video yayınını yapabilecek

28 Şubat 2018 Çarşamba 14:22
Vodafone ve Nokia, ay yüzeyinde ilk 4G şebekesini kuracak






İSTANBUL (AA) - Vodafone ve Nokia, ay yüzeyinde ilk 4G şebekesini kuracak.

Vodafone'den yapılan açıklamaya göre, NASA astronotlarının yüzeyinde ilk defa yürümesinden 50 yıl sonra, 2019 yılında ay, 4G kapsama alanına girecek.

Gelecek yıl Berlin merkezli PTScientists tarafından gerçekleştirilecek "Ay Görevi"ni desteklemek üzere ay yüzeyinde ilk 4G şebekesini kurmayı planlayan Vodafone, teknoloji ortağı olarak Nokia'yı seçti.

PTScientists, özel sektör tarafından finanse edilen ilk ay inişi olan "Ay Görevi"ni Vodafone Almanya ve Audi iş birliği ile gerçekleştirecek. "Ay Görevi", 2019 yılında Cape Canaveral'dan fırlatılacak bir SpaceX Falcon 9 roketi ile başlatılacak.

Vodafone'un şebeke uzmanlığı, iki Audi quattro keşif aracını Otonom İniş ve Navigasyon Modülü'ndeki (ALINA) baz istasyonuna bağlayacak olan aydaki ilk 4G şebekesini kurmakta kullanılacak. Nokia, Nokia Bell Laboratuvarları ile bugüne kadar hayata geçirilen en hafif ve uzayda çalışabilecek bir ultra kompakt şebekeyi geliştirecek. Ultra kompakt şebekenin ağırlığı bir paket şeker ile aynı ağırlıkta, yani bir kilodan az olacak.


- 4G şebekesi ile ay yüzeyinden 4G yayın yapılabilecek


Audi quattro keşif araçları, 4G şebekesi sayesinde Aralık 1972’de son astronotlar Komutan Eugene Cernan ve Harrison Schmitt tarafından Taurus-Littrow vadisini keşfetmek üzere ay yürüyüşünde kullanılan NASA Apollo 17 keşif aracı ile iletişim kurarak bilimsel veri ve HD videoları aktarabilecek.

Vodafone testleri, baz istasyonunun 1800 MHz frekansı bandını kullanarak 4G yayını yapabileceğini ve ay yüzeyinden ilk HD video görüntülerinin geriye yollanabileceğini ortaya koyuyor. Yayın, Berlin'deki Görev Kontrol Merkezi’ndeki PTScientists sunucusu ile karşılıklı bağlantı kuran bir derin uzay bağlantısı yoluyla global bir izleyici kitlesine ulaştırılacak.

Gelecekteki görevler için iletişim altyapısının kurulmasında atılan ilk adım olma özelliğini taşıyan 4G şebekesinin, analog radyoya göre sağladığı yüksek enerji tasarrufu "Ay Görevi" açısından hayati önem taşıyor.


- "Proje, bağımsız bir ekibe verilebilecek harika bir örnek"


Açıklamada görüşlerine yer verilen Vodafone Almanya Üst Yöneticisi (CEO) Dr. Hannes Ametsreiter, projenin, mobil şebeke altyapısının geliştirilmesinde radikal bir yenilikçi yaklaşım sunduğunu belirterek, "Proje, aynı zamanda cesareti, öncü ruhu ve yaratıcılığı ile muazzam öneme sahip bir hedefe ulaşan, birçok yeteneği içinde barındıran bağımsız bir ekibe verilebilecek harika bir örnek." ifadesini kullandı.

PTScientists CEO ve Kurucusu Robert Böhme de, projenin, güneş sisteminin sürdürülebilir keşfi için atılacak ilk hayati adım olduğunu vurgulayarak, "Ay Görevi ile, ay üzerinde adanmış iletişim şebekesinin ilk unsurlarını kurup test etmemiz gerekiyor. Bu LTE çözümün en iyi tarafı bol enerji tasarrufu yapması. Veri gönderirken ne kadar az enerji kullanırsak bize de bilim yapmak için o kadar çok enerji kalacak." değerlendirmesinde bulundu.

Nokia Teknoloji Sorumlusu ve Bell Labs Başkanı Marcus Weldon ise Vodafone tarafından teknoloji ortağı olarak seçilmiş olmaktan büyük bir mutluluk duyduklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Bu önemli görev, diğer birçok şeyin yanında, gelecekteki veri ağları, işleme ve depolama için yeni uzaya uygun teknolojilerin geliştirilmesini destekliyor. Proje aynı zamanda akademi, sektör ve eğitim kurumlarının ay araştırmaları yaparken gerek duydukları iletişim altyapısını geliştirmesine yardımcı olacak. Potansiyel olarak birçok paydaşın ve insanlığın geneli için çok çeşitli sonuçlara sahip bu projede Vodafone ve diğer ortaklar ile yakın bir çalışma içinde olmayı heyecanla bekliyoruz."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.