Yabancı yatırımcı 2018'de alıma devam ediyor

Yabancı yatırımcılar, Borsa İstanbul'da 2017 yılını yaklaşık 1,8 milyar dolarlık net alımla tamamlamasının ardından 2018'in ilk ayında da 22 milyon dolar alış gerçekleştirdi.

06 Şubat 2018 Salı 14:44
Yabancı yatırımcı 2018'de alıma devam ediyor






İSTANBUL - BEKİR GÜRDAMAR - Borsa İstanbul'da, geçen yıl yaklaşık 1,8 milyar dolarlık net alım yapan yabancı yatırımcılar, 2018'in ilk ayında da 22 milyon dolar alım gerçekleştirdi.

AA muhabirinin Borsa İstanbul verilerinden derlediği bilgilere göre, Borsa İstanbul'da geçen ay net 22 milyon dolarlık alım yapan yabancı yatırımcıların işlemlerine bakıldığında, Tüpraş ve Ereğli Demir Çelik hisselerindeki satış ile ASELSAN ve Türk Hava Yolları (THY) paylarındaki alımlarının öne çıktığı görüldü.

Yabancı yatırımcılar, 2017'de aylık bazda 8 ay net alım, 4 ay net satış yapmış ve yılı net 1 milyar 781 milyon dolarlık alışla tamamlamıştı. Yeni yıla da alış ağırlıklı işlemlerle başlayan yabancı yatırımcıların pozitif etkisiyle BIST 100 endeksi, ocak ayını Türk lirası bazında yüzde 3,64 ve dolar bazında yüzde 4,59 değer kazancıyla tamamladı.

Analistler, Türkiye'nin 2017'de yakaladığı büyüme ivmesinin, ocak ayında açıklanan veriler dikkate alındığında 2018'de de devam ettirilebileceğine ilişkin beklentiler ve gerileyen enflasyon ile faizler üzerindeki baskının azalacağı öngörülerinin Borsa İstanbul pay piyasalarında yabancı yatırımcı ilgisini artırdığını ifade etti.

Yabancılar ocakta en çok ASELSAN hissesi tercih etti

THY, yabancı yatırımcıların, daha önceki 3 ayda olduğu gibi ocakta da en fazla tercih ettiği hisse senetlerinden biri olurken, ocakta birinciliği son bir kaç aydır satış baskısı altında kalan ASELSAN hisselerinin alması dikkati çekti.

Yabancı yatırımcılar, ocakta en çok 41,2 milyon dolarlık net alımla ASELSAN hissesi alırken, en fazla satış yaptıkları hisse senedi ise 88,6 milyon dolar ile önceki ay olduğu gibi yine Tüpraş oldu.

Söz konusu dönemde yabancı yatırımcıların en çok net alım yaptığı hisse senetlerinde ASELSAN'ı 39,2 milyon dolar ile THY, 38,3 milyon dolar ile Vestel Elektronik, 27,9 milyon dolar ile İş Bankası (C) ve 27,3 milyon dolar ile Zorlu Enerji izledi.

Yabancı yatırımcı tarafından Tüpraş'ın ardından ocakta en fazla satışın yapıldığı hisse senetleri ise 62,7 milyon dolar ile Ereğli Demir Çelik, 61,3 milyon dolar ile Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ve 44,1 milyon dolar ile Halkbank oldu.

Analistler, önceki aylarda ikincil halka arz belirsizliği ile satış baskısında kalan ASELSAN'ın, arzın ertelenmesi ve savunma sanayisine ilişkin pozitif beklentilerin fiyatlanması ile tekrar yabancı yatırımcıların ilgi odağı haline geldiğini belirterek, THY'nın beklentilerden iyi bilanço açıklayabileceği görüşlerinin de bu hissedeki alımları tetiklediğini söyledi.

Anahtar Kelimeler:
Ekonomi
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.