Yayladağı çiftçisinin yeni gözdesi organik çilekte hasat başladı

HATAY'ın Yayladağı İlçesi'nde 5 yıl önce başlatılan çilek üretimi, çiftçilerin yeni gözdesi oldu. 48 dekarı 'organik' olmak üzere 220 dekarlık alanda sadece hayvansal gübre ve su kullanılarak üretimi yapılan çilekte hasat başladı. Hatay...

20 Mayıs 2015 Çarşamba 16:39
Yayladağı çiftçisinin yeni gözdesi organik çilekte hasat başladı






HATAY'ın Yayladağı İlçesi'nde 5 yıl önce başlatılan çilek üretimi, çiftçilerin yeni gözdesi oldu. 48 dekarı 'organik' olmak üzere 220 dekarlık alanda sadece hayvansal gübre ve su kullanılarak üretimi yapılan çilekte hasat başladı.
Hatay İl Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı kapsamında il genelinde çileğin en iyi yetiştirileceği alanlar arasında olduğu belirlenen Yayladağı'nda 2010 yılında başlatılan organik çilek üretiminin startı verildi. Tütün ekiminin yoğun olduğu kentte çilek ekimi ilk başlarda birkaç çiftçiyle başladı. Aradan geçen sürede çileğin tütüne göre daha karlı olduğunu gören çiftçiler yönünü çileğe çevirdi, 5 yılda ilçede çilek ekimi yapılan alan 220 dekara, çiftçi sayısı ise 120'ye çıktı.
5 DÖNÜMDE 11 BİN LİRA KAR
İlçede bir hafta önce başlayan ve hala devam eden çilek hasadı üreticilerin yüzünü güldürdü. Üreticiler, çileğin tarlada kilosu 4-5 liraya alıcı bulduğunu belirterek gerek fiyat gerekse de rekolte açısından memnun olduklarını söyledi. İlçeye bağlı Güzelyurt Mahallesi'nde 5 dönümlük alanda çilek üretimi yapan çiftçilerden Abdullah Alkan, daha önce tütün ektiğini ancak 3 yıldır yakın akrabalarının çilek ekerek para kazanmaya başlamasının ardından çileğe yöneldiğini söyledi. Hasadına başladığı çileğin rengi ve tadının çok güzel olduğunu belirten Alkan, "Tarlamızda çilek üretirken sadece hayvan gübresi ve su kullanıyoruz. Yiyenlerin damağında hoş bir lezzet bırakıyor. Çok büyük değil ama renk ve tat olarak çok güzel ayrıca reçellik ve yemelik olarak tercih ediliyor. 5 dönümden yaklaşık 20 bin lira gelir bekliyoruz. Tarlanın tüm giderlerini hesapladığımızda bize yaklaşık 11 bin lira kar kalacak" diye konuştu.
582 TON REKOLTE BEKLENİYOR
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Aydın Tüfekçi, gerek toprak yapısı gerekse de iklimi nedeniyle Hatay genelinde ürünün çeşidinin çok fazla olduğunu ve bunlardan biri olan çileğin üretiminin de her geçen yıl arttığını söyledi. İl genelinde çilek üretimini yaygınlaştırmak için çalışmaların devam ettiğini kaydeden Tüfekçi, şunları söyledi:
"Gerek Bakanlığımızın bütçesinden gerekse de geçmiş yıllarda özel idare kaynaklarından ve kaymakamlık bütçesinden başta Yayladağı olmak üzere Antakya'nın dağ köylerinde çilek üretimini yaygınlaştırmaya başladık. 2010 yılında ilimizde çilek üretimi neredeyse yapılmaz iken, yaklaşık 22 dekarda yapılırken bugün itibari ile 10 kat bir çilek üretimi artışı söz konusu olup yaklaşık 220 dekarda çilek üretimi yapılmaktadır ve 2015 itibari ile 582 ton rekolte beklenmektedir."
48 DEKARI ORGANİK
Tüfekçi, kentte organik çilek üretimini yaygınlaştırmak içinde çalışmalar yürüttüklerini kaydederek şöyle devam etti:
"Çilek üretiminin yaygınlaştırılması ile birlikte aynı zamanda bizim bakanlığımızın organik tarımı yaygınlaştırılması projesi kapsamında bu alanlarımızın büyük bir kısmını organik çilek üretimine geçirme çalışmalarımız da devam etmekte. Şu an itibari ile üretim yapılan 220 dekarlık alanın 48 dekarında organik tarıma geçiş yapmış bulunmaktayız. Amacımız buradan aroması açısından son derece üstün özelliklere sahip olan Hatay çileğinin aynı zamanda organik üretimini de yaparak vatandaşımıza sunmaktır."
ÇİFTÇİNİNİ GELİRİ 20 KAT ARTTI
Aydın Tüfekçi son olarak Yayladağı'nda geçmişte tütün ekiminin çok yapıldığını hatırlatarak, "Ancak çilek üretimine karşın çok düşük bir gelire sahipti tütün üreticileri. Şu an itibari ile her dekardan 500 TL gelir elde edilirken, çilek üretiminde bir dekardan çok rahatlıkla 10 bin TL gelir elde edilmekte. Buda vatandaşımızın gelirini nerdeyse 20 kat arttırdığını söyleyebiliriz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.