Eski Mossad ajanı ve Kuzey Irak Kürdistanı şefi Molla Mustafa Barzani'nin direk temasta olduğu Eliyezer Tsafrir ile   görüştüm ve kendisine aşağıdaki soruları sorup kendi cevaplarını aldım.
Cevapları sizlerle paylaşıyorum.

Sayın Eliyezetr Tsafrir (Geyzi) sorularıma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.

http://letras-uruguay.espaciolatino.com/jerozolimski/los_re124032011.jpg

1-      IŞİD nedir  ?
 
Genel olarak söylenebilecek tek şey  asılnda bölgenin büyük bir çalkantı içinde  olduğudur.
Önceleri buna ARAP BAHARI derken  şimdilerde İSLAMİ GRUPLARIN YÜKSELİŞİ  denmektedir. Kuşkusuz en vahşi ve tehlikeli ve yegane olmazsa da IŞİD'i örnek gösterebiliriz. İronik olarak El Kaide'nin IŞİD'i fazla aşırı bulması oldukça ilginçtir.  Amerikalı gazetecilerin kafalarını kesmeleri gerçekten de  feci bir durumdur. Ve bu da El Kaide'nin  bir kaç yıl önce Amerikalı gazeteci Pearl'ü idam etmesini hatırlatmaktadır. Bu durum Amerika Başkanı daha da sert adımlar atmasını gerektirecektir.
Başka çare olmasa da İslam aleminin bu olgu ile başının dertte olduğunu tespit etmemek hata olur.İslam alemi yaklaşık 1.3 milyar nüfusu ile iyi yetiştirilmiş  hakları iyi bilen ve kollayan  iyi yaşamayı isteyen ve çocuklanırı  iyi eğitmekten yana olan insanlardan müteşekkildir.
Bunun karşısında  hiç te az olmayan bu nüfusun %10 kadarı yani 130 milyon'luk bir insan topluluğu  belki de çok daha azı AŞIRI İSLAM adı  altında halen bütün Dünya ve İslam alemi için oldukça ciddi bir tehlike oluşturmaktadırlar. EL KAİDE - JABHAT  EL NUSRA – diğer Cihatçı fraksiyonlar  HAMAS-  SHAHAB(Somalia) – BOKO HARAM (Güney Afrika) ve benzerleri ki bunların tamamı da  Şii Teröründen çok farklı değillerdir. Devrimci İran himayesindeki Hizbullah gibi.
2-      Türk basınında  IŞİD'in arkasındaki gücün İsrail olduğu hatta liderinin  de İsrailli olduğu iddiaları mevcuttur. Ne diyebilirsiniz?
İsrail'i IŞİD'in arkasındaki güç olarak göstermek ve liderlerinin de İsraili olduğunu söylemek sadece aptal ve hasta insanların üretebileceği bir iddiadır.
3-      Türkiye'nin bu bölgedeki konumunu ve terör örgütleri ile ilişkilerini nasıl değerlendiriyorusunuz?
Türk Hükümetleri bölgede oldukça ilginç  olan bir ZİGZAG politikası  manipüle  etmektedir.
Türkiye yıllar önce Öcalan'a el koymadan önce  Surşye'ye ültimatom koyarak PKK faaliyetine ülkesinde son vermesini şart koşmuştu. Daha sonraları  Türkiye Başer Esad'a destek vermiş hatta İsrail ile barış yapabilmesi için aracı bile olmuştu. Çok fazla geçmeden Başer Ead'ın en büyük muhalifi haline gelmiş ve bu kez de  mülteciler ile karşıtlarının yanında yer almıştır.
Tabii ki kimse Başer Esad'ın köyleri imha edip insanları öldürmesini haklı gösteremez. Şimdiye kadar öldürülen insan sayısının 200 bin olduğu tahmin edilmektedir.
 
Ancak bu açıktır ki KATAR ve TÜRKİYE   Hamas ve Jabhat El Nusra gibi aşırı terör örgütlerini desteklemektedirler.  
Kimse IŞİD tarafından kaçırılan ve akbetleri belli olmayan 49  konsolosluk elemanı konusunda sessizliğini açıklayamamaktadır.

4-      Peki ne olacak Uluslararası güçler ne yapacak?

 
Buna karşılık Türkiye  Kuzey Irak Bölgesel Hükümeti ile olumlu ilişkiler içindedir. Şimdilerde de herkes için açıktır ki AMERİKA – İNGİLTERE-FRANSA-ALMANYA-AVUSTRALYA ve diğerleri  Irak Kürtlerinin silah verilebilecek en doğru ortak olduğu görüşünde birleşiyorlar ve hava korumasını da bu ülkeler temin edecektir.
 
Sağdan 1. Eliezer Tsafrir Kuzey Irak'ta Mossad İstasyon  şefi iken...

http://www.hasturktv.com/sites/hasturk/_media/mediabank/2978_mb_file_c0baf.jpg

5-      IŞİD  İsrail'in kapısına dayandı (Golan tepelerinde) ne yapacak İsrail  buna karşılık?
Türkiye Kuzey Irak ekonomisi ile oldukça derinlemesine ilgilidir.İsrail benzer sebepler yüzünden  aktif olmaktan da imtina etmektedir. Hatta Golan-Kuneytra  sınırındaki faaliyetlerden stratejik ortaklarını istihbarat konusunda  bilgilendirmektedir.
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.