Her geçen gün esnaf ve sanatkârın dostları öyle artıyor ki inanamazsınız. Tabi dostluğun ve dostların artmasında şüphesiz en büyük sebep yaklaşan yerel seçimler ve bazı firmaların başlatmak istedikleri kampanyalarla ilgili. Bakın iktidara mensup olsun, muhalefete mensup olsun hiç ama hiç fark etmiyor. Bu ara kahvehaneler, berber- kuaför, bakkal, manav, kasap, manifaturacı, konfeksiyoncu, ayakkabıcı, pastacı ve yorgancı aklınıza kim gelirse 495 meslek dalında her esnaf ve sanatkârın işyeri bu aralar siyasetçilerle dolup taşıyor.

 Kimine belediye başkan adayları, kimine belediye meclis adayları, kimi esnaf ve sanatkârlara da il genel meclisi üyeleri ziyaretten geri kalmıyorlar. Hatta bu ziyaret eden tüm adayların ya babaları, ya amcaları, ya abileri, ya da kendileri uzaktan yakından esnaf olduklarını ve esnafları yakından tanıdıklarını ve sorunlarını çok iyi bildiklerini söylüyorlar. İşin garip olan yanı ise bu adaylardan bir kısmı da çocukken berber çırağı olduklarını, kimisi kahvede garson olarak çalıştıklarını, bakkalda, tamircide, oto boyacısında özellikle yazın tatil dönemlerinde çalıştıklarını ve küçük esnafın çektiği sıkıntıları çok iyi bildiklerini söylüyorlar. Sorunu çok iyi bildikleri için de sorunları kendilerinin daha iyi çözeceklerini iddia ediyorlar.   

Tabi esnaf dostları siyasilerle sınırlı değil. O kadar çok ki burada anlatmaya kalksam sayfalarca yazı yazmam gerek. O zaman da sizler şöyle bir yazının başlığına bakıp geçersiniz. İşte bakıp geçmeyesiniz diye kısa ve öz esnafın diğer dostlarından biraz bahsedeyim. Kimdir siyasi olmayan esnaf dostları. Başta kamu ve özel bankalar geliyor. Hepiniz hatırlarsınız bankanın biri her ayın 15’inci gününün esnaf günü ilan etti. Hatta televizyonlarda reklamlarda yaptı. Esnafı o kadar güzel anlattılar ki ilk zamanlar ben dahi çok heyecanlanmıştım. Ama işin aslını inceleyince hedefin esnafın cebinde olmayan ama günlük yaşamını ikame etmeye çalıştığı iş yerini den pay almaktan başka bir şey olmadığı görüldü. Bu bankayı siz iyi biliyorsunuz anlatmaya gerek yok. Daha sonra katılımcı olduğunu söyleyen başka bir banka esnaflarla ilgili proje yaptı. Şimdi de kulağıma gelen bir duyuma göre özel bir banka ülkemizin 10-11 büyük ilinde esnaf günleri düzenleyecek ve kredi konuları ile bazı konularda danışmanlık hizmeti verecekmiş. Yani hedef aynı esnaftan ne götürebilirim.

Bu değerli esnaf dostları o kadar çok ki sadece siyasetçi ve bankalarla sınırlı değil. Esnaf ve sanatkârlar birbirleri ile kolay iletişim sağlasın, teknolojiyi yakından takip etsin diye sözde birçok operatör kendilerine indirim kampanyası yapıyor. Tabi bu kampanyalar indirim mi yoksa bindirim tartışılır. Hatta operatörlerin bir ikisi belli konularda esnafın tepe örgütü TESK’i ziyaret etmiş ve bu konularda nasıl destek olabileceklerini sormuşlar. Ama gelin görün ki esnaf ve sanatkarın gerçekten düşünüldüğü bir kampanyanın olmadığını görürsünüz. Bu kampanyayı düzenleyen esnaf dostlarından bazıları ise hiç bu tür kuruluşların kapısını dahi çalmamışlar. Hatta çıkarılan kampanyalarda esnaf ile sanayici ve tüccar aynı kefeye konulmuş. Tepe kuruluşlarının kapısını çalmak ve esnafa nasıl hizmet edebileceklerini sormak çok zor gelmiş olmalı veya gerek yok biz yaptık oldu mantığı hakim olmuş.

Anlayacağınız esnaf dostları çok fazla. Ama hepsi esnaftan beklenti içerisinde bu dostlar. Hiç ama hiçbirisinin dostluğunun samimiyetine güvenmiyorum. Çünkü siyasetçiler seçim bitince, bankalar krediler verilip faizleri ile birlikte geri tahsil edilince, telefon operatörleri istedikleri abone sayısına ulaşınca bu dostluklar en kısa zamanda maalesef kesilecek. Buna benim şüphem yoktur. Yani dostluk bahane menfaat şahane. Esnafın beklenti ve sorunlarına ilişkin yazımı ise haftaya yazmak zorundayım.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.