Yerel seçimlerin bitmesiyle birlikte esnaf ve sanatkârlar gözlerini hükümete çevirdi. Seçimler öncesinde hazırlanarak TBMM gündemine getirilen torba kanunda yer alan esnaf ve sanatkârların sosyal güvenlik yasındaki iyileştirmeler ile vergi aflarına ilişkin beklentileri oldukça artmaya başladı. Daha önceki yazılarımda birçok esnaf ve sanatkârın almadığı sağlık hizmeti hem anapara hem de faiz ödediğini dile getirmiştim. Hatta borcundan dolayı hizmet alamayan esnafın eline para geçtiği zaman gidip borcunu ödemek istediği zaman talep edilen faizlerden dolayı binlerce esnaf BAĞ-KUR prim borcunu ödemiyordu. İşte bu haksızlığın ortadan kaldırılması için harekete geçen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yeni düzenlemeler için düğmeye bastı ve konu ile ilgili hazırlanan tasarıyı yerel seçimler öncesi TBMM gündemine sundu.

Ancak seçimler sebebiyle bekletilen yasanın çıkmasını bekleyen esnaf ve sanatkârın artık beklemeye tahammülü kalmadı. Yine emekli maaşlarından kesilen yüzde 15 oranındaki sosyal destek primlerinin kaldırılması da emekli esnaf ve sanatkârların en çok istediği konuların başında geliyordu. Tabi esnafın istediği istekler bunlarla sınırlı değil. Bugün hepinizin bildiği gibi BAĞ-KUR emeklilerinin yüzde 80’den fazlası asgari ücretin altında maaş alıyorlar. Kısa zaman içerisinde bu kesimin maaşlarında da mutlaka yeni bir düzenlemeye gidilmesi artık kaçınılmaz. Yaşanan krizlerden dolayı vergi borcunu ödeyemeyen esnafında beklentisi var. Vergi borcunu ödeyemeyen esnaf faizlerin tamamının silinmesini isterken biriken borçlarında takside bağlanmasını talep ediyor.

Birçok kamu kurum ve kuruluşu ile birlikte özel sektörde esnaf ve sanatkârlar için kampanyalar yapılıyor. Bunların başını hiç kuşkusuz bankalar çekiyor. Esnaf ucuz faizli krediden tutunda masrafsız krediye varıncaya kadar birçok sektör esnaf ve sanatkârları yanlarına çekmeye çalışıyorlar. Hatta bunlara son günlerde iletişim sektörünün dev kuruluşlarından Turkcell’de eklendi. Önümüzdeki günlerde açıklanacak kampanyayı şimdiden çok merak ediyorum. Ancak, bu kampanyalar düzenlenirken mutlaka bazı eksiklikler yapılıyor. Hangi bugünün çocukları geleceğimizin gençleri dediğimiz ve önem vermeye çalıştığımız kesimden bahsediyorum. Buda hiç kuşkusuz bu esnaf ve sanatkârlarımızın yanında Çırak, kalfa ve ustabaşı olarak çalışan kesimlerdir. Esnaf ve sanatkâr için yapılan konuşma ve iletişim kampanyalarına mutlaka çalışanların eklenmesi gerekir. Aksi halde bu kampanyaların bir ayağı hep ayakta kalır ve yere basmaz. Yere basmayınca da istenen başarı elde edilemez. En önemlisi Turkcell’in yaptığı bu kampanyalar Avea ve Vodafone gibi diğer operatör ve kurumlara mutlaka örnek olmalıdır.  Hadi bakalım Avea ve Vodafone aynı ve hatta daha gelişmiş kampanyaları esnaf sizlerden de bekliyor. Tabi bu kampanyaları kendi kafanıza göre değil, esnafın çatı kuruluşları ile işbirliği yaparak hayata geçirirseniz esnaf ve sanatkâr için hayırlı, sizler içinde karlı olur ve hedefe ulaşılmış olur.

KAZALARDAN DERS ALMIYORUZ

Geçtiğimiz hafta trafik haftası idi. Hatta bu hafta nedeniyle TESK sanat galerisinde ‘Trafik kazalarında kaybettiğimiz önemli kişilerden oluşan kişilerin resimleri ve kazaların görüntüleri sergilendi. Buradaki amaç hiç kuşkusuz bu kazalardan ders alınması ve yeni canların trafiğe kurban verilmemesi idi. Ama gelin görün ki toplum olarak çok duyarsız ve ihmalkârız. Trafik polisleri denetimleri eğitmek için değil adeta ceza yazmak yapıyor. Vatandaş ise trafikte adeta ralli yapıyorlar. Binlerce insanımızı her yıl trafiğe kurban veriyoruz. Kimisi yaralı kimisi sakat kalıyor. Ama bir türlü ders almıyoruz. Artık bu kötü gidişe bir yerde dur demeliyiz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.