FB’nin UEFA Avrupa ligi guruplarından çıktığı günün ertesi günü “Söz savunmanın” başlıklı yazımda yeni dönem futbolunda savunmanın inanılmaz derecede  önemli olduğunu ve bu dönemde bu kurguyu iyi yapan takımların Avrupa arenasında yükseleceğini söylemiştim. FB , o günden bugüne bunu doğrular nitelikte “bu özelliği sayesinde” 3 kulvarda yoluna devam ediyor.

BJK ve GS ile bu sistemle oynamadıkları yada oynayamadıkları için çöküşteler.

 

Braga , kollektif anlamda oyun oynadığı için son 15 maçında yenilmemiş üstelik kendi liginde Porto gibi Avrupa arenasının  önemli takımını 3 golle devirmiş bir takım.

Bu takım dakikalar ilerledikçe FB’nin “fiziğe” , “birbirine yakın oynamaya ve rakibin top ile bölgesinde alan daraltmaya” dayalı oyunu karşısında her dakika çöktü.

Girdikleri tek organize gol pozisyonu var onda da bu sefer bireysel savunmayı da başarı ile uygulayan FB’den Caner’e takıldılar.

 

Yılın başında 1-0’lara oynadığı için , göz hoş gelen futbol oynamadığı için  her maça gol yememeye çıktığı için spor medyası Vitor Pereira’yı nerede ise aforoz etti.

Ama aforoz edenler maraton gibi olan turnuvalarda “yükün oyunculara homojen dağılması” , “herkesin oynaması”  , ”herkesin birlikte oynaması”  , ”gol yememenin, pozisyon vermemenin rakibi oyundan düşürmesi” gibi futbolun nerede ise olmazsa olmazlarını anlayamıyorlardı. Hala anlayabilecekleri de meçhul.

 

Yukarıdaki gerçekleri bilen ve her gün üstüne koyarak bu noktaya gelen FB , son 8 takıma kalma anlamında çok ama çok önemli bir skorla gidecek   Portekiz’e ..

Aslında son 16’ya kalmış takımlar arasında en ideal ama en avantajlı bir skor ile … Çünkü farklı galibiyet  hiçbir zaman bir takıma 1-0 kadar sorumluluk yüklemez.

FB , savunma bu kurgusu ile  Portekiz’de de gol yemediği her dakika atacağı gole adım adım yaklaşacaktır.

 

Geçen yıl bunu Brugge  maçının 60.dakikasına kadar Biliç ile BJK yapmış ama bir oyuncu değişikliği ile çift ön liberoya dönmemesinin faturasını çok ağır ödemişti.

Aynı Biliç , Premier Ligde Westham ile bunu uygulayarak harikalar yaratıyor. Tıpkı Abdullah Avcı ile Başakşehir , Aykut Kocaman ile Konya’nın yaptığı gibi..

 

Yolun açık olsun Fenerbahçe..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.