Prof. Dr. Ali Osman Özcan

    Fırsatçı çekirgeler, kendilerini haklı gösterme konusunda ustadırlar. Kendilerini kimlikleyebilmeleri yaptıkları eylemlerin kötülük derecesine bağlıdır. Yaptıkları kötü davranışları mantıksallaştırma konusunda uzmandırlar. Fırsat buldukları anda olumsuz davranışlarını yapmaktan kaçınmazlar.
Kullanacakları araç gereçleri seçme ustasıdırlar. Yapacakları eylemlerde alacakları riskleri yani tanıkların durumu, polis ve asker müdahalesi gibi konuları ince eleyip sık dokuyarak hareket ederler. İşleyecekleri suçlarda fark edilmeden işlemeyi tercih ederler.

Hedeflerini iyi belirler, düşünür, tartar ve sonra eyleme geçerler. Yaptıkları eylemlerde elde edecekleri kazanç veya eylemlerinde öldürdükleri insan sayısına göre bir değerlendirme yaparlar.
İşledikleri suçun bedelini önceden hesaplayıp göz önünde tutarlar. Hatta kaç yıl hapis yatacaklarını bile hesaplar, hapiste yatıp yatmayacağına değip değmeyeceği konusunda eylemlerini ve etkinliklerini soruşturur, sorgular ve yorumlarlar. Fırsatçı çekirgeler masum, mağdur ve mazlum oldukları konusunda dar düşüceler içine kendilerini sıkıştırırlar. Fırsatçı çekirgelerin oluşturdukları örgütler suç ortaklığında birleşmiş örgütlerdir. Hatta diğer fırsatçı çekirge örgütleriyle ortak suç işleyici gruplar oluştururlar. Suç kültürü, fırsatçı çekirgelere bulundukları konumları, durumları yorumlamada kullanacakları bir perspektif görevi yapar. Davranışlarını bu suç kültürüne göre belirlerler.

Fırsatçı çekirgelerin suçlu akıl hocaları vardır. Bu akıl hocaları hapishanede, tımarhanede veya dışarıda her nerede olursa olsun fırsatçı çekirgeleri yönlendirici ve onlar tarafından saygı gösterilen bir kişidir. Fırsatçı çekirgeler arası ilişkiler, ilişki kurma biçimleri, teknik ve gizli bilgileri paylaşma ve planlama konuları daima sosyal bağlamlarda ortaya çıkar.
Hapishaneye giden fırsatçı çekirge akıl hocasının dediklerini yapmakla mükelleftir. Bu akıl hocaları fırsatçı çekirgelere para ve geçim imkânı sağladığı kadar, onlara dışarı çıktıklarında yapacakları özgül becerileri öğretir ve toplumsal değerleri yok sayan bir değer sistemi aşılar. Örneğin hırsızlık, soygun, cinayet, intihar bombacılığı vb. gibi olaylardaki becerileri bu akıl hocaları öğretir. Buralardaki eğitim fırsatçı çekirgelerin suç üniversitelerindeki verilen eğitimin aynısıdır.

Fırsatçı çekirgelerin suçlu akran grupları bir çete oluştururlar. Bu çeteler ortak suç işleyici gruplarla karşılıklı etkilenme olaylarıyla amaçları ve örgütlenme derecelerini de içeren iradi eylemlerdir. Suçluyu iradesiz kabul eden bir yaklaşım kabul edilemez.
İradesiz bir suçlu, belki uyuşturucu bağımlısı veya zihinsel engelli biri olabilir. Ancak suçlu fırsatçı çekirgeler asla mazlum, mağdur ve masum değildirler. Kendilerini haklı gösterme, haksızlığını inkâr etme konusunda uzmanlaşmış suçlulardır. Fırsatçı çekirgeler birbirlerine suç işleme aşıları yapmakta da beceriklidirler. Kendi aralarında suçlu diliyle konuşmayı çok iyi öğrenmişlerdir. Bu dili suçlu olmayanlar bilemezler. Bu çekirgeler tutukluluk dönemlerinde sert adam imgesi yaymaya özen gösterirler. En sert fırsatçı çekirge akıl hocası olan fırsatçı çekirgedir.

Polis, asker, tanık
vb. herkes onlar için düşmandır. Fırsatçı çekirgeler, fırsatlar konusunda çok açıkgözdürler. Fırsatları değiştirdikçe eylemlerinde de değişmeler olabilir. İntihar bombacısı olan fırsatçı çekirgeler, anarşi ve terör fırsatlarını kendileri kolaylaştırıcı çevreler yaratırlar. Terör örgütlerinin suç işleyecekleri çevreler ortaya çıkarmadaki ustalıkları da dikkate değer bir konudur. Bu örgütler, kendileri çalıp kendileri söyleyen, kapalı gruplardır. Fırsatçı çekirgelerin aralarındaki terörist ve kiralık adamlar akıl hocalarının emirleri dışına çıkamazlar. Çıktıklarında yok edileceklerini çok iyi bilirler. Fırsatçı çekirgelerin her türlü suç işleme görev ve sorumluluğunu yerine getireceği de bir gerçektir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.