Operasyonlarla başlayan doların piminin çekilmesiyle hızla yükselişin engellenememesi,  Merkez Bankasının faiz oranlarını yükseltmesi, Amerikan Merkez Bankası FED’in para musluğunu kısmaya başlaması 76 milyon insanımızı yakından ilgilendirmeye ve etkilemeye başladı. 17 Aralık operasyonu kimine göre iyi, kimine göre de kötü oldu. Öncelikle şunu belirtmekte fayda var. Nerede yolsuzluk, hırsızlık ve arsızlık varsa mutlaka temizlenmeli. Kim ki hırsızlığa, arsızlığa ve yolsuzluğa yol verirse de mutlaka sonucuna katlanır. Zaten geçmişte hep böyle oldu. Örneğin Anavatan Partisi yani (ANAP) 20 yıla yakın bir süre yolsuzluk ve hırsızlıkla suçlandı. Hatta ANAP döneminde ismini burada vermeyeceğim bir bakanın adı yolsuzluğa karıştı diye zamanın başbakanı rahmetli Turgut Özal 24 saat içerisinde görevden aldı. Ama ne yapıldı ise yolsuzluk ve hırsızlık söylentileri bir türlü durdurulamadı. Hemen her gün bir gazetede yolsuzluk, hırsızlık ve rüşvet haberleri yapıldı.

Karadeniz Otoyolu ile ilgili dönemin bakanlarından Yaşar Topçu hakkında çıkan haberleri hatırlayın. Dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz hakkında yazılıp çizilenleri hatırlayın. Ardından DSP-MHP ve ANAP iktidarı döneminde Koray Aydın hakkında çıkarılan yolsuzluk iddialarını hatırlayın. Hatta bu insanların hepsi yüce divanda gidip göğüslerini gere gere yargılanıp aklandılar. O gün yazılıp çizilenlerin hepsi hemen hemen bugünde yazılıp çiziliyor. Yani anlayacağınız yolsuzluk, rüşvet, hırsızlık dünde bu ülkede vardı, bugünde var. Üzerine istikrarlı bir şekilde gidilmez ise bu iddialar yarında olacaktır. Ama her zaman olduğu gibi tüm bunların cezasını yine halk olarak bizler çekeceğiz. Önemli olan ucu nereye ve kime dokunursa dokunsun bu iddiaların üzerine gidilmesi ve devletin temel ilkeleri ile oynanmasıdır.  

Dün çevrenizdeki mağazaların vitrinlerine bakıp, içeriye girip bir şeyler aldıysanız, alışverişe çıktıysanız fiyatlar 1 Şubat itibariyle fiyatların nasıl ve hangi oranda değiştirildiğini görmüşsünüzdür. Yıllardır benzin, motorin, doğalgaz ve elektrik gibi lokomotif ürünlere zam yapılması A’dan Z’ye her şeyin fiyatını etkiler sözü adeta gerçekleşiyor. Zaman zaman TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in bu konularda uyarıları da oluyor. Bu ürünlere zam yapılırken çok dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. Oldukça da haklı. Çünkü doların piminin çekilmesinin ardından faizlerin yükselmesi ile birlikte her şeye zam geldi. Hatta kredi kartı taksitlerinin sınırlandırılması ise piyasaları dalgalandırdı. Kredi kartı sınırlandırması ile piyasalarda yaprak kıpırdamaz oldu. Dolar ve faiz ateşiyle yanan piyasalarda motorin ve benzine zam gelmesi ile A’dan Z’ye her şeyin fiyatı artıyor. Son bir hafta içerisinde benzine ve motorine 12’er kuruş zam yapıldı. Motorine yapılan zammın 7 kuruşu geri alındı. Bu zamların sebebi petrol ürünlerinin ülkemize dolarla girmesi ve dolarında piminin son zamanlarda çekilmiş olmasıdır. Doların ateşinin yükselmesi ve faizlerin artırılması fiyatları alt üst etti. A’dan Z’ye her şeye zam geldi. Bunlar yetmedi vergiler artırıldı. Tek sevindirici elektrik ve doğalgaza zam yapılmamasıdır.

Ancak motorin ve benzine gelen zamların ardından ulaşım başta olmak üzere yiyecek, giyecek, gıda ve elektrikli ev eşyaları ile mobilyaya varıncaya kadar her şeye zam üstüne zam geldi. Faizlerin ve doların yükselişini fırsat bilen gözü doymazlar yüzde 10 yerine yüzde 50-60’lara varıncaya kadar zam yapmaktan geri kalmadılar. Bunda da en büyük zararı yine küçük esnaf ve sanatkârlar gördü. Zaten kıt kanaat geçinen ve dükkânında sayı ile ürün bulunduran küçük esnaf yeni zamlar karşısında iş yapamadığı içinde var olma savaşı veriyorlar. Yüksek faiz ve dolar frenlenemez ise halk ve esnaf iyice yok olmaya başlayacaktır. Bu durumda devletin küçük esnaf ve sanatkâra verdiği kredilerde değişikliğe gitmemelidir. Ama her zaman olduğu gibi bu durumu fırsat bilenlerde hemen sahneye çıkmaya başladılar.     

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.