GENÇ HATAM

"Gencim ben hata yapmak boynumun borcu"

Zamanı gelmeden görmek istediklerimiz, sabırsızlığımız elimize yüzümüze bulaştırdıklarımız değil mi?
Yaramaz bir çocuk gibi "nanik"yaparak cıvıldayan hatalar, kimi için sigaraya başlamak, kimi için yanlış bir adama aşık olmak, eğitim fırsatını umursamamak, yanlış dost seçmek hataydı... Hatalar binlerce yıl önce de vardı, Sümer toplumunda da farklı değildi. On yedi kil tablet parçasından oluşan bir yazıyla "genç hata"ya bir örnek verebilirim, bu yazı da baba oğluna okula gitmesi gayretle çalışması ve sokaklarda sürtmemesi için tavsiyelerde bulunmaktadır, bu kil tabletin devamında baba ile oğul arasındaki atışmaları görebilirsiniz, hataların yenisi eskisi yok genç her dönemde genç, o kan her yüzyılda kaynamıştır, kimi küçük hatalar kimi ise büyük hatalarla "Gençtim oldu"demiştir. . . .

Peki ya gençlik hataları başarıyı getirmez mi? Örnek aldığımız insanlar zamanında genç olmamış mıydı? Onlar hata yapmamış mıydı?

Amerikalı 5 başarılı girişimcinin kısaca düştükleri "Genç hatam"larına bir bakalım onların da keşkeleri olmuş mu?
Yazımın ilk satırlarında; hata kimler için hata, kimi sigaraya başlamasının, kimi yanlış adama aşık olmasını hata saymıştır, Var olan herşeyin, her konunun yaşamımızda bir boyutu, eni, yüksekliği olduğu gibi öznel de olsa "hataların"da kişiye göre bir çapı mutlaka vardır!


1-Tim Westergren, Pandora'nın kurucusu
 Westergren'e göre "genç hatam"dediği tek keşkesi. "iyi bir fikir olduğuna dair hisse kapıldığı projeleri bir türlü erkenden hayata geçirememesi geç kalması, Westergren "her hatanın iyi bir öğretici olduğunu savunuyor ve henüz gençken risk almak keşke demekten kat kat iyi. . . "

2-Jimmy Wales Wikipedia'nın kurucusu

 Wales'in sanırım "genç hatam"diyebildiği;lüksü için kredi çekmesiydi, çünkü Wales "Sadece sizin için geri dönüşü olan şeyler için para çekin eğitim ve iş projesi gibi"Wales bu cümleyi "genç hatam"diyerek kullanmıştır...


3-Alexander Ljung, Soundcloud'un kurucusu
 
Ljung ise "genç hatam"a "bir şey kurgularken her özelliği katmak derdiniz olmamalı, basit ve kullanıcının işini kolaylaştırmak amacınız olsun, "sanırım  Ljung " gençken basit kullanımın en sofistike şey olduğunu düşünemiyordu, Bu hatası şimdi onu SoundCloud 'un kurucusu yapmıştı.

4-Bing Gordon, Kleiner Perkins Caufield Byers Ortağı
   Gordon"kendinizden yaşça büyük , ancak pateon-çalışan ilişkinizin olmadığı birinden kariyerinize dair tavsiye alın demiş. Gordon'un "genç hatam"dediği ise 28 yaşında iş hayatına atılması , o 28 yaşın yine de çok geç olduğunu ve keşkesi ise daha erken başlamış olmasını istemesiymiş...



5-Bill ready, Braintree'nin kurucusu

 Ready'ye göre "genç hatam"dediği "genç bir mühendisken herşeyi bildiğimi sanıyordum, piştikçe aslında bildiklerimin yetersiz ve eksik olduğunu görmemdi, çevremdeki tecrübeli insanlardan öğreneceğim çok şey varmış. . . .


 İç dünyamızdaki hatalara dokunmadan da olmaz, size bir kaç gün önce Okuduğum Sinan Akyüz'ün "Aşk başka evde"adlı romanının çok etkilendiğim ve okurken "bile bile lades hata"dediğim "genç hata"dan örnek vermeliyim.
Eylül akıllı, ve baş döndüren güzelliğe sahip genç bir kadın, İş ziyareti esnasında Saruhana aşık olur, Saruhan karizmatik, olgun, güçlü etkileyici bir adam, Zamanla görüşmeye başlarlar ve Eylül ilk cinsel birlikteliğini Saruhanla yaşar, Sonra evli olduğunu öğrenir Genç kadın, arkadaşlarının, dostlarının "yapma" harcama kendini demesine rağmen Eylül bu ilişkiden vazgeçmez...  Sonrası ise bir adamın hergünü değil, bayramlığı olmayı tercih eder, mutsuzluğu mutluluğunu gölgelemiş ve o oturup bu hatanın bedelini hayatı boyunca ödemeye başlar"
Ne mi olmalıydı? Dostlarını dinlemeli, söz geçiremiyorum dediği kalbine kilit vurup kendisi dibine kadar yaşamalıydı acısını, hatasını görenleri dinleyip düzeltmeliydi, hayatta kimse vazgeçilmez değildir, unutmayın ki beyninizle dost olduğunuz gün, kalbiniz size hata yaptırmayacaktır... "Genç Hatam"ları hepimizde oldu olacaktır da, önemli olan "dı"yı ekleyebilmek "hataya"ve hatanın çıkışını sağladığımız gibi, bitişini de yine biz sağlamalıyız!!!!