Konu sigorta olunca , siz değerli takipçilerimizin çok tercih ettiği bir yazı olamayacağı endişesi ile ilk olarak teknik detaylara girmeden sektör hakkında biraz bilgi vermek ve gençlere yönelik yarattığı istihdam fırsatlarından bahsetmek istedim.

Sektörümüzde 38 adet hayatdışı ( Elementer ) , 26 adet hayat –emeklilik şirketi faaliyet göstermektedir. Türkiye Sigorta Birliği'nin (TSB) 2013'ün Şubat ayında açıkladığı verilere göre, sigorta sektöründe çalışan kişi sayısı 2012 yılının Aralık sonu itibarıyla toplam 17 bin 704 kişi. Bu sayının yüzde 66,5'i sigorta şirketlerinde görev yaparken, yüzde 33,5'i pazarlama personeli olarak çalışıyor.

Ülkemizde Sektörün temelleri cumhuriyet öncesi yıllara kadar dayanmakta olup köklü bir geçmişe sahiptir. 1872 yılında İngiliz sigorta şirketleri, açtıkları temsilciliklerle Türkiye’ de ilk sigortacılık faaliyetlerini başlattılar. İngilizler’ den sonra Fransızlar da Türkiye’ ye ilgi gösterdiler ve 1878 yılında ilk Fransız şirketi faaliyetlerine başladı. Bundan sonra Alman, İtalyan, İsviçre gibi yabancı ülkelerin sigorta şirketlerinin çalışmaları ile sigortacılık genişlemeye başladı.

Bu ortam içinde 1893 yılında Osmanlı Umum Sigorta Şirketi ilk yerli sigorta şirketi olarak çalışmaya başladı. Cumhuriyet ile birlikte hem kanuni düzenlemeler yıllar itibariyle düzenlendi hem de bugünkü modern seviyeye gelmesinin temelleri atılmış oldu.

Ülke nüfusumuzun 80 milyona yaklaşması, Avrupa da ki birçok devletten çok daha büyük bir nüfus hacmine sahip olmamız özellikle yabancı Sigorta Şirketlerinin de iştahını arttırmaktadır.

Hatta şöyle bir örnek vermek gerekirse , Türkiye de kişi başı ortalama prim üretimi 140 Dolar düzeyindeyken Dünya ortalaması 650- 700 Dolar düzeyindedir. Bu da potansiyelin ne kadar olduğu ile ilgili kabaca bizlere bir fikir vereceğini düşünmekteyim.

Son 10 yılda Türk sigorta Sektörüne Dünyanın dört bir yanından talipler olmuştur. Uzakdoğusun dan, Kuzey Amerika sına, Arap Yarımadasından Avrupa’nın çeşitli büyük sigorta gruplarına kadar. Yabancı sermayenin gelişi ile yabancı dil bilgisine sahip personel ihtiyacı da hızla artmaktadır. Bir hatta iki yabancı dil bilen gençlerimize fırsatlar sunabilmektedir. Hem ileriye dönük büyük bir potansiyelin şimdiden parçası olabilecekleri gibi hemde kariyer planı yapabilecekleri bir fırsat kapısı aralayabilmektedir.

Tabiiki konumuz sadece yabancı dil ile sınırlı değil, Şirketlerin sigortalılarına hizmet sundukları çeşitli departmanları bulunmaktadır. Satış –Teknk –hasar gibi. Bu birimlerde adaylar kendilerine en uygununu seçip iş hayatına atılabilirler.

Sektörümüzün diğer önemli oyuncularıda acenteler ve brokerlerdir. Yaklaşık 15.000 Acente ve 125 broker bulunmakta olup operasyonel görevlerden satış birimlerine kadar çeşitli iş fırsatları ve istihdam olanağıda sunmaktadır.

Sigortacılığın gelişimi eğitimli ve iyi kadrolardan geçmektedir. Bununda temelinde eğitimli gençlerimizin daha çok ilgi duyması yatmaktadır.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.