18 İşçinin Mahsur Kaldığı Maden Faciasında 5'inci Gün (3)

TANER YILDIZ: ŞU ANDA ULAŞTIĞIMIZ BİR İŞÇİ KARDEŞİMİZ YOK Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Karaman'ın Ermenek ilçesinde meydana gelen maden kazası nedeni ile ocakta mahsur kalan işçileri arama-kurtarma çalışmaları hakkında...

01 Kasım 2014 Cumartesi 17:21
18 İşçinin Mahsur Kaldığı Maden Faciasında 5'inci Gün (3)






TANER YILDIZ: ŞU ANDA ULAŞTIĞIMIZ BİR İŞÇİ KARDEŞİMİZ YOK
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Karaman'ın Ermenek ilçesinde meydana gelen maden kazası nedeni ile ocakta mahsur kalan işçileri arama-kurtarma çalışmaları hakkında son bilgileri paylaştı. Basın mensuplarına sondaj çalışmalarının devam ettiğini aktaran Yıldız, maden ocağında 3 işçiye ulaşıldığına dair iddiaları yalanladı.
"20 METRELİK SUYUN OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ" 
Maden ocağında mahsur kalan 18 işçiye ulaşmak için sondaj çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Bakan Yıldız, 20 metrelik bir su sütununun daha olduğunu ifade ederek "Maden kazası ile alakalı 18 işçi kardeşimize ulaşma ile alakalı çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmalar sırasında 4 ayrı kalem var. Bir tanesi suyun çekilmesi, ikincisi tahkimatın yapılması. Üç, yerdeki pasaların alınması ve aynı zamanda üçüncü bir giriş yeri oluşturmaya çalıştığımız sondaj faaliyetleri. Sondaj faaliyetleri yaklaşık 172 metre aşağıya inmek üzere şu anda devam ediyor. Sondaj devam ediyor. Suyun çekilmesi ile alakalı aşağıya indikçe hem mesafenin arttığını, hem de su üzerindeki basıncın da arttığını gördük. Bu bizim işimizi biraz zorlaştırdı. Su sevkiyatı da aynı şekilde dışarıya devam ediyor. Bizim 777'ler kodunda bir müddet daha çalışacağımız şu anda mühendisler tarafından teyit edildi. 20 metrelik bir su sütünü şeklinde daha suyun olduğunu görüyoruz. Daha işimiz var. Tahkimat ile alakalı çalışmalar da hızlandırıldı. Ama pasaların çekilmesi daha çok vaktimizi alıyor" açıklamasında bulundu.
"BEKLENTİLERİ YÜKSELTMEK DOĞRU OLMAZ" 
Bakan Yıldız, maden ocağında 3 kişiye ulaşıldığı ile ilgili spekülatif bilgilerin ortaya çıktığını belirterek şunları söyledi:

"Burada şu an yaklaşık 650 kişiye yakın ekip çalışıyor. Bundan sonraki faaliyetlerimizi etkilememesi açısından yer ile alakalı bazı tedbirler almak durumundayız. Bu gece itibariyle bazı spekülatif cümleler de görüyoruz. Bize sordu bir vatandaşımız, 3 kişiye ulaşılmış nasıl olacak diye. Şu anda bizim ulaştığımız bir işçi kardeşimiz yok. Herhangi bir ulaştığımız yer de yok. Her ulaştığımız su seviyesinde karşımıza yeni bir tablo çıkabilir. Böyle beklentileri yükseltmek doğru olmaz."
"1 SAAT SONRA NASIL BİR TABLO İLE KARŞILAŞACAĞIMIZI BİLMİYORUZ"
Su sevkiyatının devam ettiğini dile getiren Yıldız, "Nefeslik kısmı dediğimiz kısımda su çekimi özellikle dün gece çok yoğun bir şekilde oldu. Orada herhangi bir ciddi aksaklık da olmadı. Zaman zaman kablonun ısındığı borunun koptuğu bir kısım patlamalar çatlamalar oluyor ama temel manada şu anda su sevkiyatı devam ediyor. Ama 1 saat sonrası ile alakalı nasıl bir tablo ile karşılaşacağımızı bilmiyoruz. Bu manada süre vermemiz de doğru değil. Gerçekçi de değil. 3 saat 5 saat sonra ne olur dediğinizde çok gerçekçi cevaplar bulamayabiliriz" ifadelerini kullandı.
"TAHLİYE ÇALIŞMALARI AYNI ŞEKİLDE DEVAM EDİYOR" 
Dün gece oluştuğu belirtilen göçük hakkında bilgi veren Bakan Yıldız, "Tavandaki malzemenin aşağıya inmesi şeklinde oluyor. Ama geniş bir bölüm açıldı. Hem onu tahkim etmek, güçlendirmek dolayısıyla ciddi bir vakit alıyor" dedi. Sondaj çalışmasının kesintiye uğramasına rağmen devam ettiğini ifade eden Yıldız, "En dip noktadan 20 metrelik seviyeye henüz daha gelmiş değiliz. 20 metreden kastım o maden ocağının altındaki bütün hacimleri dolduran bir miktar bu. Oradaki kot farkı. Toplamında 10 bin tondan fazla su vardı. Tahliye çalışmaları da aynı şekilde devam ediyor" diye konuştu.
"BU GECE İÇİN ÖNGÖRÜMÜZ YOK" 
Ailelerin maden ocağının yakınında toplanmasına ve zaman zaman gerilimlerin meydana geldiği iddialarına açıklık getiren Taner Yıldız, şunları kaydetti: "Çıkan bir işçi kardeşimiz veya herhangi birisi herhalde bu akşam çıkacakmış, diyor. Bütün vatandaşımız ocağın başına geliyor. Oradaki çalışanları da rahatlatmamız lazım. Bizim bakanlarımız ve mühendislerimiz ile yaptığımız planlamada bu gece için böyle bir öngörümüz yok. Ama yarın ne olur onu da bilemiyoruz. Her geçen tabloyu her saat hemen hemen değerlendirdiğimiz oluyor."

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.