3 eşinden şiddet gören Emine Önder, kadınların umudu oldu

Burak GEZEN- Ersan KÜÇÜKKURU/ÇANAKKALE, () - ÇANAKKALE'de 53 yaşındaki Emine Önder eşinden şiddet görmesine rağmen, Türkiye'de kendisiyle aynı kaderi paylaşan kadınlara bir mücadele örneği veriyor. Şiddetle geçen 8 yıllık evliliğini...

08 Mart 2015 Pazar 12:49
3 eşinden şiddet gören Emine Önder, kadınların umudu oldu






Burak GEZEN- Ersan KÜÇÜKKURU/ÇANAKKALE, () - ÇANAKKALE'de 53 yaşındaki Emine Önder eşinden şiddet görmesine rağmen, Türkiye'de kendisiyle aynı kaderi paylaşan kadınlara bir mücadele örneği veriyor.
Şiddetle geçen 8 yıllık evliliğini 'Yeter artık' diyerek sonlandıran Önder, şu an 24 yaşında olan kızı Seda ile birlikte mutlu bir hayat sürdürdüğünü söyledi. Emine Önder,  kadın örgütlerinde etkin bir rol oynayarak, bütün kadınlara yeni bir hayat kurmaları için önderlik yapıyor.
Çanakkaleli 53 yaşındaki Emine Önder bugüne kadar 3 evlilik yaparken her evliliklerinde şiddete maruz kaldı. İlk evliliğinde gördüğü şiddet onun hayatında derin bir yara bıraktı. İkinci ve üçüncü evlilikleri de birer buçuk yıl yıl sürdü. Emine Önder'in ilk evliliğindeki şiddet şöyle gelişti:
Bir gece eşi kapıyı çaldı. Kapıyı geç açtığı gerekçesiyle 8 aylık hamile olduğu, doğacak kızıyla birlikte karnına hayatı boyunca unutamayacağını söylediği bir tekme yedi. Ama o, birçok kadın gibi doğacak çocuğunun babasız kalmamasını düşünerek evliliğini sürdürmek zorunda kaldı. Eşinden gördüğü şiddete tam 8 yıl daha dayandı. Daha fazla gücü kalmayınca da "Kendi ayaklarımın üzerinde de durabilirim" düşüncesiyle eşinden boşandı ve kızı Seda ile birlikte kendisine yepyeni bir hayat kurdu.
"ŞİDDET BOŞANDIKTAN SONRA DA DEVAM ETTİ"
İlk evliliğini 28 yaşında yaptığını anlatan Emine Önder, bu evliliğinden şu an 24 yaşında olan kızı Seda ile birlikte mutlu bir yaşam sürdüğünü belirterek, şunları anlattı:
"Önce herkes gibi çok güzel ümitlerle evlendim. Önceleri mutlu bir evliliğim, yuvam vardı. Eşimin alkol problemi olduğunu biliyordum ama evlendikten sonra içmeyeceğine dair söz verince kendisiyle evlendim. Maalesef sözünü tutamadı. Aşırı alkol aldığı zaman tamamen kişilik değiştirip bambaşka biri oluyordu. Bir gece eve geç geldi. Kapının zilini iki kez çaldı. 'Niye geç açtın?' diye, hamileliğimin son dönemiydi karnıma bir tekme attı. O gecenin bedeli bende çok ağır oldu. Erken doğum nedeniyle kızımda çok sağlık problemleri yaşadım. 8 yıl ara ara sözlü, ruhsal şiddette maruz kalarak evliliğimi sürdürmeme neden oldu. Sonrasında çocuğumu huzursuz bir ortamda büyütmemek adına önemli bir karar almak zorundaydım. Bu nedenle boşanma kararı aldım. Ancak bu zor bir süreçti, önce boşanmayı kabul etmedi. Her türlü tersliği yaptı. Şiddet boşandıktan sonra da devam etti. Beni, maddi yönden de sıkıntıda bırakarak, ona dönebileceğimi düşünerek hiçbir şekilde çocuğuyla ilgilenmedi. Maddi durumu iyi olmasına rağmen, nafakasını ödemedi. Her türlü zorluğu yaşatmasına rağmen, inatla direndim. Kendi ayaklarımın üzerinde duracağım ve çocuğumu en güzel şekilde yetiştireceğim kararını alarak boşandım. Şimdi kızımla mutlu bir yaşam sürmekteyiz."
"ASLA KATLANMAYIN"

Kendisiyle aynı kaderi yaşayanlara "Asla katlanmayın" önerisinde bulunan Önder, o evliliği sürdürmelerini asla istemediğini belirtirken "Hele çocuk varsa, o ortamda büyüyen çocuktan çok ilerisini de bekleyemezsiniz. Kesinlikle, hayır gelmiyor. Etrafta yüzlerce örneği var görüyoruz. Hele hele erkek çocuk varsa, asi oluyor ve babadan gördüğünü yapıyor aynen. Maalesef ki o çocukları anneler büyütüyor" diye konuştu.
MUTFAKTA EV HANIMI, ATÖLYE ODADA İŞ KADINI
Emine Önder, eşinden boşandıktan sonra evinin hem annesi, hem babası hem de iş kadını oldu. Bir yanda ev işlerini yaparken, diğer yanda ev ekonomisini ayakta tutmak için var gücüyle çalışmayı sürdürdü. Çanakkale'deki El Emeğini Değerlendirme Derneği'ne (ELDER) üye oldu. El becerilerini geliştirdi ve evinin bir odasına atölye haline getirdi. Burada ürettiği emeklerini Çanakkale Belediyesi'nin kordon boyunda Morabbin Parkı'nda kadınlara tahsis ettiği alandaki stantta satarak, kendisi ve kızının yaşamını sürdürmek için para kazanmaya başladı. Kendi aile yaşamını düzene koymayı başaran Emine Önder, kendisiyle aynı kaderi paylaşan kadınları da unutmadı. Yıllar önce üye olduğu ELDER'e geçen haziran ayında başkan oldu. Şimdi gerek eşinden şiddet gördüğü için, gerekse ekonomik sebeplerden dolayı zor durumda olan kadınların rahat bir nefes almasına yardım ediyor. ELDER olarak kadınlara yönelik el sanatları kursları düzenliyor. Onlarca kadını evde hapis olmaktan kurtarıyor. Onlara el becerileri kazandırarak güçlü bir ekonomiye kavuşmalarını sağlıyor.
"ÇANAKKALELİ KADINLAR YALNIZ DEĞİL"
ELDER'in kadınlara yönelik düzenlediği el sanatları kursuna gencinden yaşlısına tüm kadınlar katılıyor. 80 yaşındaki Sabire Güler dahi bu yaşına rağmen katıldığı kursta her gün yeni şeyler öğreniyor. Torunu yaşındaki Seda Önder de kursta öğrendikleriyle geleceğini güvence altına alıyor. Kadınlar burada kazandıkları el becerileriyle evlerinde atölye haline getirdikleri odalarında ürettikleri emeklerini Morabbin Parkı'ndaki stantlarında satışa sunup gelir elde ediyor. ELDER Başkanı Emine Önder, "Herkes kendi el emeğini sergileyip, satışa sunuyor. Yerli ve yabancı turiste burada hizmet vermekteyiz. Aile bütçemize de büyük bir katkı sağlıyoruz" dedi.
Parkta üyelerine stant tahsis edilen Türk Kadınlar Birliği Çanakkale Şube Başkanı Neriman Urgancı, Çanakkale Belediyesi'ne teşekkür ederek, "Bu mekan kadın için yeterli mi? Tabi ki değil. Çanakkale'de üreten hanımları ele alacak olursak, burada 40 stant var. Oysa, 80-100 kişi daha faydalanabilir. Başka mekanlar da yaratılırsa daha iyi olur" dedi.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.