“30 Mart Dünya Bipolar Günü”, Türkiye'de ilk kez çeşitli etkinliklerle kutlanıyor

İSTANBUL,() “30 Mart Dünya Bipolar Günü”, Türkiye'de ilk kez çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Bipolar Yaşam Derneği, Türkiye Psikiyatri Derneği, Bipolar Bozukluklar Derneği ve Lityum Derneği'nin ortak çalışmasıyla düzenlenen...

28 Mart 2015 Cumartesi 15:20
“30 Mart Dünya Bipolar Günü”, Türkiye'de ilk kez çeşitli etkinliklerle kutlanıyor






İSTANBUL,() “30 Mart Dünya Bipolar Günü”, Türkiye'de ilk kez çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Bipolar Yaşam Derneği, Türkiye Psikiyatri Derneği, Bipolar Bozukluklar Derneği ve Lityum Derneği'nin ortak çalışmasıyla düzenlenen etkinliklerin amacı, dünyada her 100 kişiden 2 ila 5 kişiyi etkileyen bipolar bozukluk konusunda farkındalık yaratmak, hastaların ve yakınlarının yaşamlarına katkı sağlamak ve damgalamayı engellemek.

30 Mart Dünya Bipolar Günü, tüm dünyada kendisinin de muhtemel bipolar bozukluğu olan ünlü ressam Vincent Van Gogh’un doğum gününde kutlanıyor. Bu özel günün kutlanması ile birlikte dünya çapında farkındalık yaratma, toplumsal damgalamayı yok etme gibi hedeflerin yanı sıra, uluslararası işbirliği ile hastalık konusunda duyarlılığı ve eğitimi arttıracak faaliyetlerin dünyadaki tüm halklara sunulması amaçlanıyor.
BİPOLAR BOZUKLUK NEDİR?

Bipolar bozukluk (eski ismiyle manik depresif hastalık), taşkınlık (mani) ya da çökkünlük (depresyon) dönemlerinin olduğu, duygusal iniş çıkışlarla giden, ara dönemlerde hastaların olağan ruh hallerine döndükleri fakat dalgalanmaların yaşam boyu görülebildiği bir ruhsal bozukluktur. Bipolar bozukluğun dünya üzerindeki yaygınlığının yüzde 2 ila 5 arasında değiştiği tahmin ediliyor ve Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, yeti yitimine neden olan altıncı hastalık olarak sıralanıyor.
TEDAVİSİ MÜMKÜN

Günümüz şartlarında bipolar bozukluk başarılı bir şekilde tanınıyor ve etkili biçimde tedavi edilebiliyor. Ancak hastalığın yineleyici doğası hasta, hasta yakını ve sağlık çalışanları arasında sürekli bir işbirliğini gerektiriyor. Tıpkı diyabet hastalığı ya da kalp hastalıkları gibi bipolar bozukluğun da bir tıbbi rahatsızlık olduğu bilinse de, ülkemizde hastalığa yönelik damgalama maalesef hastaların sağlık hizmetlerine ulaşmasını engelliyor, erken tanı ve etkili tedavi almalarını aksatıyor.
HEDEF DAMGALAMAYI ENGELLEMEK
Dünya genelinde bipolar bozukluğa bakışla ilgili farklılıklara değinmek amacıyla, Asya Bipolar Bozukluk Ağı, Uluslararası Bipolar Vakfı ve Uluslararası Bipolar Bozukluklar Topluluğu bir araya gelerek Dünya Bipolar Günü kavramı üzerinde çalışıyor. Yapılan çalışmaların temel hedefi, bipolar bozukluğu olan hastaların ve yakınlarının yaşamlarına katkı sağlama ve damgalamayı engelleme.

“OĞLUMUN YARGILANMAYACAĞI BİR DÜNYA”
Dünya Bipolar Gününün kutlanmasına ön ayak olan Uluslararası Bipolar Vakfının (International Bipolar Foundation) Kurucusu ve Başkanı Muffy Walker duygularını şöyle dile getiriyor: “Yaşamının büyük bölümünü bipolar bozuklukla geçiren oğlumun bir gün hastalığı nedeniyle yargılanmayacağı, kişilik özellikleri ve nitelikleriyle değerlendirileceğini hayal ediyorum. Dünya Bipolar Gününün bu hayalimi gerçekleştirmeme yardımı olacağına inanıyorum.”
ARAŞTIRMALAR DEVAM EDİYOR

Hastalıkla ilgili yapılan araştırmaların odağında, hastalığın biyolojik nedenleri, tedavi hedefleri, daha iyi tanı yöntemleri ve tedavileri, hastalığın genetik yönü ve bipolar bozuklukla daha iyi bir yaşam sürdürmenin yöntemleri yer alıyor.
Hastalar Bipolar Bozukluklar Derneği (http://www.bipolarturkiye.org), Bipolar Yaşam Derneği (http://www.bipolaryasam.org), (https://www.facebook.com/BipolarYasamDernegi), (0 212 414 23 54 numaralı telefondan) ve Lityum Derneği'nden (http://www.lityumdernegi.org/) yardım alabiliyor.


Türkiye'de bu yıl ilk kez düzenlenen ve herkese açık ve ücretsiz olan Dünya Bipolar Günü etkinlik programı şöyle:
Bipolar Yaşam Derneği’nin düzenlediği “Söz Bipolarlar ve Yakınlarında” isimli forum 30 Mart saat 13.30'da Taksim Point Hotel’de olacak. Forumda hasta, hasta yakınları ve ruh sağlığı çalışanları bir arada olacak, bilgilendirici konuşmalar, hasta ve hasta yakını deneyimleri paylaşılacak ve bipolar yaşamdan kesitin olduğu bir kısa oyun yer alacak. İkinci organizasyon "İki Kutuptan Şarkılar" başlıklı bir dinleti. Dinleti, Lityum Derneği’nin girişimi ile 30 Mart günü Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü B Toplantı Salonu’nda saat 20.00'de başlayacak. Piyano eşliğinde bipolar bozukluğu olduğu bilinen besteci ve şarkıcıların çeşitli eserleri değerli soprano ve tenorlar tarafından seslendirilecek. Bu organizasyonun davetiyeleri Point Hotel’deki forum sırasında temin edebilir.
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.