450 yıllık Selimiye Camisi’ne, suntalarla geçici mescit yapıldı

Mehmet Kayhan YILDIZ/KONYA, () - KONYA'da, Sultan 2'nci Selim tarafından yaptırılan Mevlana Müzesi'nin yanındaki yaklaşık 450 yıllık Selimiye Camisi’nin, ön cephesinin dışında açık namaz alanındaki kemerli sütunların arası, suntalarla...

11 Mart 2015 Çarşamba 12:23
450 yıllık Selimiye Camisi’ne, suntalarla geçici mescit yapıldı






Mehmet Kayhan YILDIZ/KONYA, () - KONYA'da, Sultan 2'nci Selim tarafından yaptırılan Mevlana Müzesi'nin yanındaki yaklaşık 450 yıllık Selimiye Camisi’nin, ön cephesinin dışında açık namaz alanındaki kemerli sütunların arası, suntalarla kapatılarak geçici mescit yapıldı. Cami içinde restorasyon çalışmaları olduğu için iç mekanın kullanılamayacağından geçici mescidin yapıldığı belirtildi.
Konya'da, Kanuni Sultan Süleyman ve eşi Hürrem Sultan'ın oğlu Sultan 2'nci Selim tarafından, Mimar Sinan'a yaptırılan yaklaşık 450 yıllık Selimiye Camisi’nin 2013 yılının Eylül ayında güçlendirme ve restorasyon çalışmalarına başlandı. Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü denetiminde, Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan çalışmalar çerçevesinde binanın temelleri güçlendirilerek, kubbede ve duvarlardaki çatlaklar, tekniğine uygun olarak tamir edildi.
Caminin iç bölümünün  restorasyonu için 2014 yılının başında ikinci bir ihale yapıldı. Cami kubbelerindeki süslemelerin restorasyonu için gerçekleştirilen ihale sonrası çalışmalara yeniden başlandı. İç bölümündeki restorasyon devam ederken, gelen ziyaretçilerin ibadetlerini yerine getirebilmesi amacıyla son cemaat alanı olarak kullanılan dış bölümündeki kemerli sütunların arası suntalarla kapatılarak yapılan geçici mescit dikkat çekti. Mevlana Müzesi’ni ve tarihi camiyi gezmek için gelen kullanabilmesi için yapılan geçici mescit ilginç bir görüntü oluşturdu.
Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Genç, temel güçlendirmesinin ardından iç bölümdeki restorasyon çalışmalarına geçildiğini belirterek, şunları söyledi:

"Restorasyon sırasında iç mekan kullanılamayacağı için caminin dışında bulunan son cemaat bölümü geçici mescit olarak düzenlendi. Hem kadınların hem de erkeklerin namaz kılabilmesi caminin sol ve sağında iki ayrı bölüm oluşturuldu. İçerdeki restorasyon işlemleri tamamlandıktan sonra kapatılan dış mekandaki restorasyon işlemlerine geçilecek. Tabanı tahtadan ve dış bölümleri de suntadan kapatılan yerler kaldırılacak."
Konya Büyükşehir Belediyesi yetkilileri de yürütülen restorasyon çalışması kapsamında cami içindeki orta kubbede tadilat yapılacağından, cemaatin namaz kılması için açıkta olan son cemaat mahfilinin etrafının kapatıldığını belirtti.
 
FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.