57'nci Alay'ın yolunda katılım rekoru kırıldı (2)

100'ÜNCÜ YILDA REKOR Çanakkale'de her yıl 25 Nisan sabahı Anzak Koyu'nda gerçekleştirilen Anzak torunlarının Şafak Ayini yıllarca "Biz dedelerimizi anmak için ne yapıyoruz?" sorusunun sorulmasına neden oldu. Binlerce kilometre...

25 Nisan 2015 Cumartesi 11:45
57'nci Alay'ın yolunda katılım rekoru kırıldı (2)






100'ÜNCÜ YILDA REKOR
Çanakkale'de her yıl 25 Nisan sabahı Anzak Koyu'nda gerçekleştirilen Anzak torunlarının Şafak Ayini yıllarca "Biz dedelerimizi anmak için ne yapıyoruz?" sorusunun sorulmasına neden oldu. Binlerce kilometre uzaktan gelip anma törenine katılan Anzak torunları, Türk gençlerine de ilham verdi. İlki 2005 yılında, Çanakkale Savaşları'nın 90'ıncı yıldönümünde "Dedeciğim Ben Geldim" sloganıyla düzenlenen '57'nci Alay Vefa Yürüyüşü'ne Türk gençlerinin ilgisi her geçen yıl çığ gibi büyüdü. İlk yıllarda Ulusal Öğrenci Konseyi ve Genelkurmay Başkanlığı 2'nci Kolordu Komutanlığı ile Kızılay'ın desteğiyle başlayan organizasyonu, son 2 yılda Gençlik ve Spor Bakanlığı üstlendi. İlk yıllarda birkaç bin kişiyle başlayan 57'nci Alay Vefa Yürüyüşü'ne katılım katlanarak artarak 100'üncü yılda 25 bin kişiye ulaştı. Anzak torunları saat 05.30'da Anzak Koyu'nda Şafak Ayini ile atalarını anarken, Türk gençleri de aynı dakikalarda Kocadere'den Atatürk'ün Anıtı'nın bulunduğu Conkbayırı'na 57'nci Alay Vefa Yürüyüşü'nü gerçekleştirerek atalarını anıyor.
TAMAMI ŞEHİT ALAY

57'nci Alay, Çanakkale Savaşı'nın başlangıcı kabul edilen Anzak Çıkarması'nı durdurmak amacıyla 25 Nisan 1915 sabahı harekete geçen Osmanlı Alayı'ydı. 19'uncu Tümen Komutanı Mustafa Kemal, 25 Nisan 1915 sabahı Conkbayırı'nda savaşan 57'nci Piyade Alayı'na, "Ben size taarruz emretmiyorum. Ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerimize başka kuvvetler ve başka komutanlar geçebilir' emriyle savaşın kaderini değiştirdi. 57'nci Piyade Alayı, son askerine kadar savaşta şehit düşerek, komutanları Mustafa Kemal'in emrini yerine getirdi. Tamamı şehit olan 57'in Alay anısına Mimar Nejat Dinçel tarafından tasarlanan şehitlik ve anıt, 1992 yılında itibaren ziyarete açıldı.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.