650 yıllık yumurta geleneği

Tezcan SOLMAZ / DÜZCE, () - DÜZCE'nin Kabalak Köyü'nde düzenlenen Hıdırellez şenliklerinde evlere bolluk ve bereket getireceği, genç kız ve erkeklerinde kısmetlerinin açılacağı inancıyla 650 yıldır pişmiş yumurta dağıtılıyor. Kabalak...

24 Mayıs 2015 Pazar 15:21
650 yıllık yumurta geleneği






Tezcan SOLMAZ / DÜZCE, () - DÜZCE'nin Kabalak Köyü'nde düzenlenen Hıdırellez şenliklerinde evlere bolluk ve bereket getireceği, genç kız ve erkeklerinde kısmetlerinin açılacağı inancıyla 650 yıldır pişmiş yumurta dağıtılıyor.
Kabalak Köyü'nde düzenlenen Hıdırellez Şenliği'ne Düzce Vali Yardımcısı Kazım Karabulut, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, vatandaşlar ve davetliler katıldı. Şenlik alanında toplanan köylüler ve vatandaşlar şenliklerde doyasıya eğlendi. Güneşin de yüzünü göstermesiyle birlikte köylüler çimlerin üzerinde kemençe eşliğinde horon tepip şenliğin tadını çıkardı. Hıdırellez'de köylülerde 650 yıldır evlere bolluk ve bereket getireceği, genç kız ve erkeklerin de kısmetlerinin açılacağı inancıyla şenliklere gelen herkese pişmiş yumurta dağıttı. 6 kazanda pişen 10 bin yumurta Hıdırellez şenliğine katılanlara ikram edildi.
'DEDELERDEN KALAN GELENEK'
Kazanlarda yumurtaları pişirenlerden Merve Yazgeldi, dedelerinden kalan geleneği yaşatmak için bu şenliği yaptıklarını belirterek şöyle dedi:

"Öncelikle Lazca 'Hoşimohtit' hoş geldiniz diyorum. Yumurta gelenekseldir. Bolluk, bereket ve kısmet demektir. Nenelerimiz bize kaynatıp kapı kapı dağıttırırlardı. Biz de aynı şekilde bu geleneği yaşatmaya çalışıyoruz. Biz bu sene daha güzel bir organizasyonla buraya gelenler hem eğlensin, hem de piknik yapsın istedik. Yumurta geleneğimizin 650 yıllık olduğu söyleniyor. Bize de inşallah kısmet çıkar."
Kabalak Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkanı Remzi Yılmaz da şunları söyledi:
"Geçen yıl Soma faciası nedeniyle şenliğimizi yapamadık. Bunun yerine Soma’da şehit olan madencilerimiz için mevlüd okuttuk. Bu yıl ise babaannelerimizden, dedelerimizden kalan ve gelenek haline gelen yumurta kaynatalım istedik. Bizim babaannelerimiz komşulara giderken yumurtaları alıp giderdi. Bolluk ve bereket olurdu. Geleneğimizi devam ettirelim istedik ve buraya toplandık."
FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.