AA Habur'un alternatifi sınır kapısını görüntüledi

Irak güçleri, Suriye ve IKBY arasındaki gayriresmi sınır kapısı "Fişhabur" ile Türkiye ve Irak arasında yeni bir hudut kapısı açılması planlanan Ovaköy bölgesine çok yaklaştı. AA, Irak tarafında sınır kapısının inşa edileceği bölgeyi görüntüledi.

02 Kasım 2017 Perşembe 15:02
AA Habur'un alternatifi sınır kapısını görüntüledi






DUHOK (AA) - Irak güçleri, Habur Sınır Kapısı'na alternatif olarak inşa edilmesi planlanan Ovaköy Sınır Kapısının karşısındaki bölgenin denetimini sağlamak üzere ilerleyişini sürdürüyor.

Bağdat yönetimi, Irak ordusu, federal polis ve Haşdi Şabi'den oluşan ortak güçlerin 16 Ekim tarihinde Kerkük başta olmak üzere Peşmergenin elinde tuttuğu tartışmalı bölgelere düzenlediği operasyon sonucu birçok bölgede tam kontrolü sağladı.

Musul'un batısı ve kuzeybatısında da ciddi ilerlemeler sağlayan Irak güçleri, Suriye ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasındaki gayriresmi sınır kapısı "Fişhabur" ile Türkiye ve Irak arasında yeni bir hudut kapısı açılması planlanan Ovaköy bölgesine çok yaklaştı.

Irak güçleri, 16 Ekim öncesi Ovaköy'den yaklaşık 95 kilometre mesafede yer alan, Musul'un kuzeybatısındaki Telafer-Zummar-Musul yolunda konuşlanıyordu. Operasyon sonrasında ise söz konusu güçler birkaç gün içerisinde 55 kilometrelik hızlı bir ilerleme kaydederek Ovaköy'e olan mesafeyi 40 kilometreye kadar düşürdü.

Irak merkezi hükümetine bağlı güçler şu anda Dicle Nehri'nin hemen batısındaki Zummar kasabasının Ayn Uvays köyünde bekleyişini sürdürüyor.

AA ekibi, Irak tarafında sınır kapısının inşa edileceği bölgeyi görüntüledi

Türkiye ve IKBY arasındaki Habur Sınır Kapısı'na alternatif olarak inşa edilmesi planlanan Ovaköy'ün Irak tarafı AA ekibince görüntülendi. Şırnak'ın Silopi ilçesinin karşısındaki, Irak'ın Duhok kentinin Zaho ilçesi sınırlarında bulunan sınır kapısı inşa edilecek alan şu anda Peşmerge güçlerinin denetiminde. Peşmerge güçleri söz konusu bölgeyi 1991 yılından bu yana elinde tutuyor ve burası tartışmalı bölgeler arasında da yer almıyor.

Ovaköy, Irak-Suriye sınırındaki Fişhabur'dan ise yaklaşık 10 kilometre mesafede yer alıyor.

Muhabir: İdris Okuducu

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.