Afrikalı öğrencilerin yeni cazibe merkezi

Türkiye, "Afrika Yılı" olarak ilan edilen 2005'ten sonra Afrikalı üniversite öğrencilerinin gözünde cazibe merkezine dönüştü.

12 Aralık 2017 Salı 16:27
Afrikalı öğrencilerin yeni cazibe merkezi






İSTANBUL - Gülsüm İncekaya

Türkiye, "Afrika Yılı" olarak ilan edilen 2005'ten sonra Afrikalı üniversite öğrencilerinin gözünde cazibe merkezine dönüştü.

AA muhabirinin UNESCO, OECD, Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Milli Eğitim Bakanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ve Gazi Üniversitesi Akdeniz Havzası ve Afrika Medeniyetleri Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğü (GAKAF) verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye'de lisans ve lisansüstü eğitim gören yaklaşık 100 bin yabancı uyruklu öğrencinin 14 bin 270'ini Afrika kökenli öğrenciler oluşturdu.

Türkiye'de ayrıca 150 Afrikalı akademisyen de çeşitli üniversitelerde görev yapıyor.

UNESCO ve OECD 2014 rakamlarına göre, çoğunluğu yükseköğretimde olmak üzere, dünyada 6 milyon öğrenci, ülkeleri dışında bir ülkede öğrenim görüyor. Bu öğrencilerin yarıdan fazlasını Asya Kıtası, yaklaşık olarak yüzde 20'sini Avrupa Kıtası, yüzde 15'ini Afrika Kıtası ve yüzde 10'unu Amerika Kıtası'ndan gelen yabancı uyruklu öğrenciler oluşturuyor. Afrika kökenli öğrenciler, dünyadaki uluslararası öğrenciler arasında 3. sırada yer alıyor. Afrika kökenli öğrencilerin en çok tercih ettikleri ülkelerin başında Çin ve Fransa geliyor.

Türkiye'yi bir cazibe merkezi haline getirdi

YÖK'ün, Afrika ülkelerinin sürdürülebilir kalkınmasına yönelik daha fazla sayıda Afrikalı öğrencinin Türk üniversitelerinde öğrenimini teşvik etmek amacıyla 2015 yılında hayata geçirdiği "Afrika Açılım Eylem Planı" ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından Afrika kökenli öğrencilere tahsis edilen "Türkiye Bursları" sayısındaki artış, Türkiye'yi Afrikalı üniversite öğrencilerinin gözünde bir cazibe merkezi haline getirdi.

Gazi Üniversitesi Akdeniz Havzası ve Afrika Medeniyetleri Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü (GAKAF) Prof. Dr. Suna Timur Ağıldere AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Afrika Kıtası'nı dünyada en fazla ziyaret eden devlet adamı olarak büyük ivme kazandırdığı ilişkilerimiz her geçen gün güçlendi ve eğitim alanında da hızla somut projelere dönüştü." dedi.

"Afrikalı öğrencilerin öğrenim gördükleri Türk üniversitelerinin uluslararası tanınırlığına ve bu üniversitelerin bulunduğu illerin turizm açısından sosyo-ekonomik gelişmesine katkı sağlamaktadır." ifadelerkini kullanan Ağıldere, şunları kaydetti:

"Afrikalı öğrenciler, ülkemiz ile Afrika Kıtası arasında köprü vazifesi gören en etkin kültürel elçilerimizdir. Ayrıca Türk üniversitelerinde öğrenim görmüş olan bu mezunlar, özellikle Sahraltı Afrika'nın sürdürülebilir kalkınmasının en ayrıcalıklı ve önemli yapı taşlarını da oluşturmaktadır"

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.