Afyonkarahisar'da Belediye 40 Kazan Aşure Dağıttı

Onur BAYRAM- Murat ARISOY/AFYONKARAHİSAR, () - MEVLANA'nın 7'nci kuşak torunu Sultan Divani Mehmet Çelebi'nin Afyonkarahisar'da 5 asır önce başlattığı '40 Hatimli 40 Kazan Aşure' geleneğini sürdüren Afyonkarahisar Belediyesi, vatandaşa...

07 Kasım 2014 Cuma 16:03
Afyonkarahisar'da Belediye 40 Kazan Aşure Dağıttı






Onur BAYRAM- Murat ARISOY/AFYONKARAHİSAR, () - MEVLANA'nın 7'nci kuşak torunu Sultan Divani Mehmet Çelebi'nin Afyonkarahisar'da 5 asır önce başlattığı '40 Hatimli 40 Kazan Aşure' geleneğini sürdüren Afyonkarahisar Belediyesi, vatandaşa 40 kazan aşure dağıttı.
İslam alimi Mevlana'nın 7'nci kuşak torunu Sultan Divani Mehmet Çelebi'nin Afyonkarahisar'daki halka aşure dağıtmasıyla başlattığı gelenek, bugün de sürdürülüyor. Afyonkarahisar Belediyesi yemekhanesinde 1 gecede hazırlanan 40 kazan aşure, kent genelindeki 60 bin kişiye ulaştırıldı. '40 Hatimli 40 Kazan Aşure' geleneği kapsamında cuma namazının ardından Mevlevi Camisi avlusunda dağıtım töreni yapıldı. Afyonkarahisar Belediyesi Mehter Takımı'nın konser verdiği aşure dağıtım törenine, Vali Hakan Yusuf Güner, Belediye Başkanı Ak Partili Burhanettin Çoban, İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ve kent protokolüyle çok sayıda vatandaş katıldı.
'AŞURE BİRLİK VE BERABERLİKTİR'
Muharrem Ayı'nın birlik ve beraberliğe vesile olmasını dileyen Vali Güner şunları söyledi:
"Aşure, insanların desen desen, motif motif, bütün güzellikleriyle bir araya getirdiği ortak lezzeti ifade eder. Aşure, bir kentin değişik nefeslerinin tek bir nefese dönüşmesini ve bu birliğin tadını ifade eder. Aşure, sosyal yardımlaşmayı, zenginlerin zenginliğiyle övünmesini değil, zenginlerin halka vererek paylaşmasını ifade eder."
'30 AYRI NOKTADA DAĞITILDI'
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban da, "500 yıldan beri devam eden bu güzel geleneği Afyonkarahisar'daki hayırsever hemşehrilerimizin desteğiyle sürdürmenin mutluluğu içerisindeyiz. Dünya devam ettikçe bu güzel geleneğimiz sürecektir. Kentimizin 30 ayrı noktasında, 40 hafızımızın okuduğu 40 hatimle, 40'tan fazla baharat çeşidiyle yapılan aşureler dağıtılıyor" diye konuştu.
'AFYON'DAN DİĞER MEVLEVİHANELERE YAYILDI'
Törende, Sultan Divani Mevlevihane Müze Müdürü Hasan Özpunar ise aşure geleneği hakkında bilgi verdi. Özpunar, Sultan Divani Mehmet Çelebi'den bu yana bu geleneğin devam ettiğini belirterek, "Bu gelenek, Afyonkarahisar'dan diğer mevlevihanelere de ulaşmıştır" dedi.
AY YILDIZ, SEMAZEN, GÜL
Konuşmaların ardından Afyonkarahisar il protokolü, vatandaşlara aşure dağıttı. Dağıtım sırasında cami avlusunda ve avlu dışında uzun kuyruklar oluştu. Kazandaki aşurelerin üzerine nar, fıstık ve Hindistan ceviziyle yapılan 'semazen', 'gül' ve 'Ay yıldız' desenleri dikkati çekti.
FOTOĞRAFLI
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.