Ağaç katili böcekler Bartın'da ortaya çıktı

AĞAÇ gövdelerini yiyerek kurumalarına yol açan 'Anoplophora chinensis' cinsi (Turunçgil uzun antenli böceği), İstanbul'dan sonra Bartın'da da tespit edildi.

07 Temmuz 2015 Salı 14:55
Ağaç katili böcekler Bartın'da ortaya çıktı






Ağaç katili böcekler Bartın'da ortaya çıktı

Ayhan ACAR/BARTIN, () - AĞAÇ gövdelerini yiyerek kurumalarına yol açan 'Anoplophora chinensis' cinsi (Turunçgil uzun antenli böceği), İstanbul'dan sonra Bartın'da da tespit edildi.

Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Orman Entomolojisi ve Koruma Anabilimdalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yafes Yıldız, söz konusu zararlı böceği Çin'den gelen süs bitkileri üzerinde tespit ettiklerini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Yıldız, "Çin kökenli olarak Türkiye'ye getirilen Akçaağaç cinsi süs bitkileri üzerinde tespit ettik. Öğrencilerimizle birlikte 50'ye yakın ergin böcek topladık. Bu familyaya bağlı böcekler odun zararlısıdır. Canlı ağaçları tahrip ederek kurutmaktadır" dedi.

Yrd. Doç. Dr. Yıldız, zararlı böceğin İstanbul'dan sonra ilk kez Karadeniz'de tespit edildiğini, İstanbul'da yüzlerce ağacın kuruması, asırlık çınar ağaçlarının tehlikeye girmesine neden olan böceğin bölgede yayılma riski olduğuna işaret ederek önlem alınması gerektiğini kaydetti.


Yumurta bırakarak çoğalan böcek türüyle mücadele konusundaki yönetmeliğin geçen yıl 17 Haziran'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Yıldız, şöyle konuştu:
"Bizim 'canavar böcek' dediğimiz bu tür, özellikle 'Citrus' cinsine bağlı bitki türlerinde turunç, limon, mandalina gibi önemli zararlara sebep olmaktadır. Karadeniz bölgesi açısından bakıldığında kayın ve fındık türlerinde önemli zararlar doğurabilecek potansiyeldedir. Ülkemiz açısından ise başta Akdeniz bölgesi turunçgil üretimin merkezi olması sebebiyle ve de yol ve alle ağaçları olan çınarlarda da böceğin yayılması durumunda ciddi sıkıntılar oluşacaktır."

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.