AK Parti kongresinde tutuklananalar ilk duruşmada tahliye edildi

Yüksel KOÇ/ İSTANBUL,()Sinan Erden Spor Salonu’nda 8 Şubat tarihinde yapılan Ak Parti İstanbul İl kongresinde “Berkin’in katillerini arıyoruz! Dev-Genç” pankartı açtıktan Sonra “Terör örgütü propagandası”...

09 Mart 2015 Pazartesi 16:50
AK Parti kongresinde tutuklananalar ilk duruşmada tahliye edildi







Yüksel KOÇ/ İSTANBUL,()Sinan Erden Spor Salonu’nda 8 Şubat tarihinde yapılan Ak Parti İstanbul İl kongresinde “Berkin’in katillerini arıyoruz! Dev-Genç” pankartı açtıktan Sonra “Terör örgütü propagandası” yaptıkları gerekçesi ile tutuklanan Leyla Erdoğan ve Hicri Selviler, bugün yapılan ilk duruşmada tahliye edildiler.

Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasına, 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan Leyla Erdoğan getirilirken, Balıkesir Cezaevi’nde tutuklu bulunan Hicri Selviler, SEGBİS (Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi) sistemi ile katıldı.
Üç avukatın temsil ettiği sanıklardan Leyla Erdoğan, adalet istedikleri için Ak Parti kongresine gittiklerini belirterek, “Başbakan Ahmet Davutoğlu konuşmasında adaletten bahsediyordu ancak Berkin’in katilleri hala yargılanmıyor. Yüzleri teşhis edilmesine rağmen korunuyor, biz de halk olarak buna sessiz kalmadığımızı belirtmek için böyle bir pankart açmaya karar verdik. Bunun dışında herhangi bir eylemimiz olmadı” dedi.
KAMERAYA SIRTINI DÖNDÜ
Leyla Erdoğan’ın sorgusunun ardından Balıkesir Cezaevi’nde bulunan tutuklu sanık Hicri Selviler, cezaevindeki SEGBİS odasına girer girmez sırtını kameraya dönüp yere oturarak, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek” sloganını atmaya başladı. Mahkeme heyetinin isteği ile avukatı Oya Aslan kendisini tanıtarak ifade vermesini sağlamak istedi, ancak Selviler aralıksız aynı sloganı atmaya devam edince bu girişimi sonuçsuz kaldı.
Mahkeme heyeti Selviler’in bu eylemini tutanağa şöyle geçti:
“SEGBİS bağlantısı ile hazırlanan özel odaya alınan sanık Hicri Selviler, odaya girdiğinde sırtını ekrana döner vaziyette yerde oturup aralıksız, ‘İnsanlık onuru işkenceyi yenecektir’ şeklinde söylemini sürdürdüğü görüldü. Mahkeme heyeti, müdafisine bağlantı kurması hususunda imkan tanındı. Sanık Hicri Selviler’in sadece kendi söylemlerini tekrarlamak suretiyle SEGBİS odasında sırtını dönmüş vaziyette yerde oturduğu heyet tarafından tespit edildi. Bu nedenle sanığın kimlik tespiti ve savunmasının alınması, haklarının hatırlatılması mümkün olmadı.”
Sanıkların avukatlarından Oya Aslan, müvekkilinin tahliye edilmesi durumunda duruşmaya getirerek ifade vermesini sağlayacaklarını söyledi.

SAVCI TAHLİYE İSTEDİ
Sanık avukatları, suçun vasfı ve delillerin toplanmış olduğunu belirterek her iki müvekkilinin de tahliyesini taleb ettiler. Duruşma savcısı Metin Şentürk, suçun niteliği ve sanıkların tutuklu kaldıkları sürede amaçlanan faydanın sağlandığını belirterek her iki sanığın da tahliyesine karar verilmesini yönünde görüş bildirdi.
İKİ SANIK DA TAHLİYE EDİLDİ
Her iki sanığın tahliyesine karar veren mahkeme, Hicri selviler’in ikametinin bulunduğu Bursa’da talimatla ifadesinin alınması için Bursa Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi’ne talimat yazılmasına karar vererek duruşmayı erteledi.
DURUŞMA ÖNCESİ BASIN AÇIKLAMASI
Duruşma öncesi bir gurup adliye önünde basın açıklaması yaptı. Dev-Genç imzalı “Davutoğlu’nun emriyle 5 dakikada tutuklanan Leyla ve Hicri serbest bırakılsın” pankartı açan gurup adına yapılan açıklamada, Leyla Erdoğan ve Hicri Selviler’in Ak Parti kongresinde açtıkları Berkin Elvan pankartı nedeniyle tutuklandıkları hatırlatılarak, “Hicri ve Leyla Berkin’e adalet istedikleri için tutuklandılar” denildi. Hicri Selviler ve Leyla Erdoğan için adalet istediklerini belirten gurup, açıklamanın ardından duruşmayı izlemek için adliyeye girdiler. Polis pankarta el koydu.
İDDİANAME
8 Şubat 2015 tarihinde Sinan Erdem Spor Salonu’nda yapılan Ak Parti İstanbul İl kongresinde Başbakan Ahmet Davutoğlu konuşurken, “Berkin’in katillerini arıyoruz. Dev-Genç” pankartı açan Leyla Erdoğan ve Hicri selviler, gözaltına alındı, bir gün sonra da çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmışlardı.
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede, şüphelilerin “Örgüte sempati duyduklarını ikrar eden şüphelilerin, toplantı sırasında açtıkları üzerinde Dev-Genç ibaresi bulunan bez pankartla anılan terör örgütünün propagandasını yaptıkları anlaşılmıştır” görüşüne yer verildi.  İddianamede, her iki şüphelinin de, “Terör örgütü propagandası” yaptıkları gerekçesi ile 1 yıldan 5 yıla kadar değişen hapis cezası istemiyle yargılanması istendi.
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.