Anayasa Mahkemesi'nin imam nikahı kararı Pasinler'deki aileyi sevindirdi

Turgay İPEK/ ERZURUM () - ERZURUM'un Pasinler ilçesinde, dini nikahla evlendikleri için ceza alan gelin ve damadın ailesi, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), imam nikahı kıymak için önce resmi nikah kıyma şartını kaldırmasını sevindirici buldu....

29 Mayıs 2015 Cuma 19:29
Anayasa Mahkemesi'nin imam nikahı kararı Pasinler'deki aileyi sevindirdi






Turgay İPEK/ ERZURUM () - ERZURUM'un Pasinler ilçesinde, dini nikahla evlendikleri için ceza alan gelin ve damadın ailesi, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), imam nikahı kıymak için önce resmi nikah kıyma şartını kaldırmasını sevindirici buldu.
Pasinler'in Çakırtaş Köyünden gelin olarak çıkan E.G. ile Karayazı'nın Karaağıl Köyünde E.Y., imam nikahı kıydırarak dünya evine girdi. Bir süre sonra E.G. ile damat E.Y. arasında çıkan anlaşmazlık üzerine gelin hastaneye başvurunca jandarma olaya el koydu. Pasinler Sulh Ceza Mahkemesi, resmi nikahları olmadığı için gelin ile damat ve imam hakkında 2 aydan 6 aya kadar hapis cezası verdi. Mahkeme, resmi nikahtan önce dini tören yapan sanık çiftin davasıyla ilgili olarak Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 'Birden çok evlilik, hileli evlenme, dinsel tören' başlıklı 230’uncu maddenin 5 ve 6’ncı fıkraların iptali için geçen yıl AYM'ye başvurdu.
Resmi nikah olmadan dini nikah kıyan imam ve çiftlere 2 aydan 6 aya kadar hapis cezası veren maddeyle ilgili başvuruyu esastan görüşen AYM Genel Kurulu, hapis cezasını oy çokluğu ile iptal etti. İki fıkranın iptal kararı 4’e karşı 12 oyla verildi. İptal yönünde oy kullanan AYM üyeleri, nikahsız birlikte yaşayanlara TCK’da her hangi bir ceza öngörülmezken, resmi nikah yaptırmadan dini nikah kıyanlara hapis cezası öngörülmesinin Anayasa’nın 10’uncu maddesi, kanun önünde dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin herkesin eşit olduğu ilkesine aykırı olduğunu savundu. Bu üyeler, düzenlemenin din ve vicdan özgürlüğü, özel hayatın korunması ilkelerine aykırı olduğunu da ifade ettiler.

Anayasa Mahkemesi'nin kararı ile basın mensuplarının akın ettiği Pasinler ilçesine bağlı Çakırtaş Köyünde yaşayan gelin E.G.’nin annesi Neriman G., verilen karara sevindiğini bildirdi. Şimdi Karayazı ilçesinde yaşayan kızının ikinci çocuğuna hamile olduğunu, kocası E.Y.'nin ise İstanbul'a çalışmaya gittiğini belirten Neriman G. damadın ailesi ile akraba olduklarını belirtti. Evlendiklerinde her ikisinin de 18 yaşından büyük olduğunu savunan Neriman G., ailenin resmi nikahı ise daha sonra yaptıracaklarını söyledi.
Eşi Şerafettin'in Erzurum'da asgari ücretle bir yerde çalıştığını anlatan evli ve dört çocuk annesi Neriman G. "Damat, 3-4 gün sonra resmi nikah kıydıracağı yolunda haber gönderdi. Kızım, gelin olarak gittiği Karayazı'da bir çorap eksiltmeden geri döndü. Mahkeme, çocuklara hapis cezası verince üzüldük. Şimdi kararı duyunca sevindik" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.