Antalya'da, 15 bin kadın şiddete karşı tek ses oldu

Mustafa KOZAK/ANTALYA, () - ANTALYA'da Muratpaşa Belediyesi tarafından kadına yönelik şiddete karşı düzenlenen etkinliğe, yaklaşık 15 bin kadın katıldı. Etkinlikte 5 bin kişiden oluşan kadınlar korosunun söylediği şarkılara tüm...

08 Mart 2015 Pazar 17:22
Antalya'da, 15 bin kadın şiddete karşı tek ses oldu






Mustafa KOZAK/ANTALYA, () - ANTALYA'da Muratpaşa Belediyesi tarafından kadına yönelik şiddete karşı düzenlenen etkinliğe, yaklaşık 15 bin kadın katıldı. Etkinlikte 5 bin kişiden oluşan kadınlar korosunun söylediği şarkılara tüm kadınlar eşlik etti. Kadınlar, önce 8 Mart için hazırlanan 'Bugün günlerden Kadın' adlı şarkıyı, ardından da 'Bir Dalda İki Kiraz' türküyü seslendirdi.
Muratpaşa Belediyesi'nin kadına şiddete 'dur' demek için aylar öncesinden hazırlıklarını yaptığı 5 bin kadından oluşan koro, bugün belediye binası yanındaki alanda biraraya geldi. Kadınlar korosunun konserine, Antalya'nın dört bir yanından binlerce kadın akın etti. Kadınların sayısı toplam 15 bini bulurken, etkinlik için Muratpaşa Belediyesi de 15 bin kaşık dağıttı.
8 Mart için özel hazırlanan 5 bin kadından oluşan koronun okuduğu 'Bugün günlerden kadın' adlı şarkı sırasında binlerce kadın da kaşıkla ritim tuttu. Kadınlar ardından 'Bir Dalda İki Kiraz' türküsünü seslendirdi. Antalya'daki bu coşkuya, İzmir'in Karşıyaka İlçesi'ndeki kadınlar da ortak oldu. Etkinlik sırasında Karşıyaka ile canlı bağlantı kuruldu. Orada toplanan yaklaşık 8 bin kadın da aynı şarkıları seslendirdi. Kadının sesini Türkiye'ye duyuran iki ilçenin belediye başkanları da kadının toplumdaki yerinin geliştirilmesi ve şiddetin durdurulmasına yönelik mesajlar verdi.
Şiddetin olmadığı, sevgi, saygı ve barışın olduğu yarınlar için şarkı söyleyen kadınlar arasında, milletvekili aday adayları da yer aldı.
Kadınların şiddete 'dur' demek için biraraya geldiği etkinliğe, Muratpaşa Belediye Başkanı CHP'li Ümit Uysal eşi Ümran Uysal ile birlikte geldi. CHP İl Başkanı Semih Esen, Konyaaltı Belediye Başkanı CHP'li Muhittin Böcek, Döşemealtı Belediye Başkanı CHP'li Turgay Genç'in de katıldığı etkinlikte Başkan Ümit Uysal, kadına yönelik şiddetin tüm dünyanın sorunu olduğunu söyledi. Ülkemizde bu konuda çok ciddi sorunlar yaşandığını anlatan Uysal, bunun çok ağır sonuçları olduğunu vurguladı.
Kadını ekonomik ve sosyal yaşamın dışına iterek eve hapsetmeye çalışanların bunun doktrinini hazırlayıp kitabını yazmaya çalıştığını ileri süren Ümit Uysal, gazetelerin üçüncü sayfalarında kadına yönelik şiddet haberlerinin arkasının kesilmediğini söyledi. Fırsat eşitliği olmadan kadına yönelik şiddetin çözümlenemeyeceğini anlatan Uysal, kendi yazdığı şiiri okuyarak konuşmasını tamamladı.
TÜRKAN ŞORAY İLE DÜET
Konuşmaların sonunda sanatçı Selda Bağcan sahneye geldi. İlerleyen yaşına rağmen enerjisini kaybetmeyen Selda Bağcan, Antalyalı kadınları coşturdu. Bağcan, etkinliğe destek veren sanatçı Türkan Şoray ile birlikte 'Aldırma Gönül' şarkısını seslendirdi.
Kadınların yer aldığı en kalabalık koro kategorisinde Guinness Rekorlar Kitabı’na yapılan başvuru ise reddedildi. Başvurunun, cinsiyet ayrımcılığına yönelik hiçbir etkinliğin kullanılmadığı gerekçesiyle reddedildiği kaydedildi.
ŞARKININ SÖZLERİ
Aziz Nesin'in gelini Hilal Nesin'in sözlerini yazıp bestelediği ve 5 bin kişiden oluşan kadınlar korosunun seslendirdiği 'Bugün günlerden kadın' adlı şarkı şöyle:

Bugün günlerden kadın
Aylardan güneş ayı
Ağlamak sızlamak yok
İleri hep ileri
Haydi haydi dönelim

Sırtı sırtı verelim
Hep beraber gülelim
Hah hah hah hah hah hah haaa
Höh höh höh höh höh höh hööö
Hoh hoh hoh hoh hoh hoh hooo
Hah hah hah hah hah hah haaa

Bugün günlerden sevgi
İçinde senin adın
Diren sakın usanma
Aydın günler bizimdir
Susma sakın çekinme
Duysun dünya sesini
Çık içerden dışarı
Hayat güzel seninle

FOTOĞRAFLI

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.