"Avrupa, Türkiye ve İslam karşıtlığına karşı tavır almalı"

AB Bakanı Çelik, Avrupa'daki aşırı sağ ve faşizm tehlikesine işaret ederek, "Avrupa bu tehlikeyle gerçek mücadele için Türkiye ve İslam karşıtlığına karşı tavır alarak işe başlamalıdır." dedi.

03 Ekim 2017 Salı 17:15






ANKARA (AA) - Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Avrupa'daki aşırı sağ ve faşizm tehlikesine işaret ederek "Avrupa bu tehlikeyle gerçek bir mücadele için Türkiye ve İslam karşıtlığına karşı tavır alarak işe başlamalıdır. Aksi halde 'görünmez' duvarlar yerini çok kısa zamanda görünür ve dikenli telleri olan duvarlara bırakmak için pusuda beklemektedir." dedi.

Çelik, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Avrupa'da aşırı sağa ve arkasına saklanan faşizm tehlikesine karşı yıllardır uyarıda bulunduklarını ve aşırı sağın İslam düşmanlığı ve Türkiye karşıtlığını etiket yapmasının, birilerinin arkadaki faşizmi görmesini engellediğini belirtti.

Halbuki İslam düşmanlığı ve Türkiye karşıtlığına "sessiz" kalanlar ya da buna katılanların evlerine aşırı sağı davet ettiklerine dikkati çeken Çelik, söz konusu kişilerin bahçesine kendiliğinden faşizm çadırı kurulduğunu ifade etti. Çelik, şunları kaydetti:

"İnsanlık ve demokrasi için tehlike büyüktür. O nedenle İslam düşmanlığı ve Türkiye karşıtlığıyla mücadele etmeden Avrupa siyasetinin demokrasiyi koruması mümkün değil. Berlin Duvarı'nın yıkılması Avrupa entegrasyonu ve demokrasisi için devrimci bir dönüm noktasıydı. Buna karşı tehdidin Avrupa dışından geleceği sanılıyordu. Tam tersi oldu. Avrupa içinde onlarca ideolojik Berlin Duvarı türedi. Aşırı sağın yükselişi ve göçmen meselesinin insani bir siyasete bağlanamaması Avrupa'yı 'ideolojik duvarlar'la bölmek isteyenleri çoğalttı. Bir yıldır altını çizerek 'ideolojik Berlin Duvarlarına' karşı uyarıyoruz."

Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier'in, Mainz'de düzenlenen iki Almanya'nın birleşmesinin 27'nci yıl kutlamalarında seçimlerden yüksek oyla çıkan aşırı sağı kastederek "24 Eylül'de çok açık gördük ki başka duvarlar oluşmuş" dediğini hatırlatan Çelik, kendisinin "ideolojik Berlin Duvarları" dediği gelişmeyi Alman Cumhurbaşkanının da mercek altına aldığını ve tehlikeye dikkati çektiğini vurguladı.

Çelik, "Bu ideolojik Berlin Duvarları hakkında uyarıyoruz. Tehlike büyüdü. Türkiye ve İslam karşıtlığına göz yumulması bu duvar ustalarına güç verdi. Avrupa bu tehlikeyle gerçek bir mücadele için Türkiye ve İslam karşıtlığına karşı tavır alarak işe başlamalıdır. Aksi halde 'görünmez' duvarlar yerini çok kısa zamanda görünür ve dikenli telleri olan duvarlara bırakmak için pusuda beklemektedir. Nefret suçlarına karşı gerçek demokratik siyaset dalgasını yükseltmek için en kritik dönemeçlerden birindedir Avrupa." ifadelerini kullandı.

Muhabir: Meltem Bulur

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.