Bakan Canikli: Ekonomi Gelişimini Sürdürüyor

Cavit AKGÜN/MUĞLA, ()- GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, komşu ülkelerdeki gelişmelerin ihracatta bir miktar azalmaya neden olduğunu buna rağmen Türk ekonomisinin anında uyum sağlayarak gelişim sürecini sürdürdüğünü söyledi. Konvoyundaki...

25 Ekim 2014 Cumartesi 16:25
Bakan Canikli: Ekonomi Gelişimini Sürdürüyor






Cavit AKGÜN/MUĞLA, ()- GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, komşu ülkelerdeki gelişmelerin ihracatta bir miktar azalmaya neden olduğunu buna rağmen Türk ekonomisinin anında uyum sağlayarak gelişim sürecini sürdürdüğünü söyledi.
Konvoyundaki kazayla kentteki temaslarına şanssız başlayan Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Muğla Valiliği'ni ziyaret etti. Vali Amir Çiçek ve diğer protokol üyelerince kapıda karşılanan Canikli, Şeref Defteri'ni imzaladı. Daha sonra makama geçerek, basın mensuplarına açıklama yaptı. Muğla'nın büyükşehir statüsü kazanması ile birlikte ciddi bir kaynak aktarımının söz konusu olduğunu belirten Canikli, şöyle dedi:
"Geçiş döneminde birtakım sorunların yaşanması son derece doğaldır. Çünkü ciddi anlamda radikal düzenleme. Türkiye'nin şehirleşmesi açısından tutun, hizmetlerin en ücra köşeye kadar götürülmesine kadar ciddi anlamda önemli bir adım. Yerinden yönetim etkinliğinin gerçek anlamda hayata geçirilmesi açısından fırsat sağlıyor. Tabii ki bu tür önemli dönüşümlerde geçiş sancısı mutlaka olur. Türkiye'nin dönüşümü devam ediyor. Hedefimiz muasır medeniyetler seviyesi olunca hatta onların da ötesinde belediyecilik, mahalli idareler, yerel yatırımlar olmak üzere her anlamda daha yapacağımız çok şey var. Belli bazı alanlarla dünyanın en gelişmiş ekonomileri ile yarışır hale geldik." 

IRAK'A İHRACATTA KIPIRDANMA
Irak ve Suriye'deki gelişmelerin ihracatta bir miktar azalmaya yol açtığını ifade eden Bakan Canikli, özelikle Irak'ta bu durumun söz konusu olduğunu, siyasi sıkıntıların olduğu bir ülkede ve onun da ötesinde yangın yerine dönen bir coğrafyada ticaret hacminin zayıflaması son derece doğal olduğunu anlattı. Bakan Canikli, "İlginç olan ve güzel olan şu Eylül ayı ve Ağustos ayını buna dahil edebiliriz. Irak'a yaptığımız ihracatta ciddi bir kıpırdanma oldu. Ekim rakamlarından sonra bunun trend olup olmayacağı ortaya çıkacak. Bunun tekrardan artış trendine girdiğini düşünüyoruz. Bu olaylar başlamadan önce Irak'a 1 milyar dolarlık ihracat yapıyorduk. Irak; ihracat potansiyelimiz itibariyle ikinci büyük pazarımız. Eylül ayında 880 milyon dolarlık ihracata ulaştı. Beklentimiz, Ekim ve daha sonraki aylarda sıkıntının yaşanmadığı dönemdeki ihracat rakamlarına ulaşma yönünde" diye konuştu.
Bu tür durumlarda ihracatın çok büyük zararlar gördüğünü dile getiren Bakan Canikli, Irak ve Suriye'de, bölgede her türlü siyasi istikrarsızlıkların görülebildiğini, tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye ekonomisinin bu itibarı sağlayıp, ihracatını arttırıp,  ticari ilişkilerini geliştirebilmesinin güçlü bir altyapıya kavuştuğunun işareti olduğunu söyledi. Bakan Canikli, "Türkiye ekonomisi şu an bu yönüyle de test ediliyor. Birçok kriz geçirdik, kriz yaşandı. En son 2008-2009'da, dünyanın 1929 buhranından sonra yaşadığı en büyük global krizlerden bir tanesiydi. Orada da ekonomimiz ciddi bir yara almadan o süreci atlattı. Şimdi ikincisini yaşıyoruz. Etrafımızda 1400 kilometrelik sınırımız olan iki ülkede tam anlamıyla asayiş kaybolmuş, inanılmaz bir kargaşa yaşanıyor. Buna rağmen Türkiye, buradaki gelişmesini sürdürebiliyor" dedi.
Konuşmaların ardından Vali Amir Çiçek, Bakan Nurettin Canikli'ye Kavaklıdere İlçesi'ne bakır süs eşyaları takdim etti. Valilikten ayrılan Canikli, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'ndeki AK Parti İl Danışma Toplantısı'na katıldı.

FOTOĞRAFLI

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.