Bakan Işık: Seçimlere 14 gün var, açılışlara yetişemiyoruz

Orhan UZUN- Mesut IŞIK- Murat ÖZGÖL/DİLOVASI (Kocaeli), ()-  BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, daha önce bir fabrikanın açılışı yapılırken, şimdi toplu olarak açılışlar yapıldığını belirterek, "Seçimlere...

25 Mayıs 2015 Pazartesi 13:46
Bakan Işık: Seçimlere 14 gün var, açılışlara yetişemiyoruz






Orhan UZUN- Mesut IŞIK- Murat ÖZGÖL/DİLOVASI (Kocaeli), ()-  BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, daha önce bir fabrikanın açılışı yapılırken, şimdi toplu olarak açılışlar yapıldığını belirterek, "Seçimlere 14 gün var, açılışlara yetişemiyoruz" dedi.
Kocaeli'nin Dilovası İlçesi'nde faaliyet gösteren İMES Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde bir süredir üretimde bulunan 33 tesisin ruhsatı, 79 firmanın yapı kullanma izni ve 30 tesisin inşaat ruhsatı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın katıldığı törenle verildi. Törene, Bakan Işık'ın yanı sıra Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Dilovası Kaymakamı Hulusi Şahin, Dilovası Belediyesi Başkanı Ali Toltar, Gebze Belediyesi Başkanı Adnan Köşker, Sanayi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Kılıçarslan, İl Emniyet Müdürü Levent Yarımel, İMES OSB Yönetim Kurulu Başkanı Süheyl Erboz, Bölge Müdürü Direnç Özdemir ve firma sahipleri katıldı.
'YETİŞEMİYORUZ'
Törende konuşan Bakan Işık, 1.5 milyon metrekare üretim alanı bulunan OSB'de 2013 yılı Kasım ayında 33 fabrikanın daha açılışını yaptıklarını hatırlatarak, "Bugün 33 firmamızı daha açıyoruz. İnanıyorum ki, birkaç ay sonra inşaat halindeki 79 firmamızın da açılışını yapacağız. Seçimlere 14 gün var ve açılışlara yetişemiyoruz. Eskiden bir fabrikanın açılışına zor yetişirken şimdi toplu açılışlar yapıyor. Son açıklanan yüzde 4’lük sanayi üretim miktarı beklentilerimizi aştı. Özellikle sanayi üretiminde yatırım mallarının öncülüğü mart ayı itibariyle arttı. Üretim yüzde 4.7 iken sermaye malı yatırımı yüzde 15’e yükseldi. Bu da Türkiye ekonomisinin daha da yükseleceğine işaret eder. Türkiye’yi eleştiren en güzel cevap nisan ayı bütçesiyle olur. Verilen ciddi fazlalık, hükümetimizin seçime giderken mali disiplinden taviz vermemesinin göstergesidir" dedi.
Bakan Işık, sanayinin kalbi olan Kocaeli’nin yüksek teknolojinin, bilgi ekonomisinin kalbi olması için de çalıştıklarını belirterek şunları söyledi:
"Bununla ilgili son dönemde önemli adımlar attık. Gebze Yüksek Teknolojiler Enstitüsü içerisinden güçlü bir üniversite çıkardık. Sadece isim değişikliği yapmakla kalmadık, sanayi işbirliğiyle projeyi güçlendiriyoruz. Gebze Teknik Üniversitesi’mizde 7 yeni enstitü kuruyoruz. Savunma Mühendisliği’nden, enerji mühendisliğine kadar üniversitemizi büyüteceğiz. Açtığımız Bilim Merkezi ile de çocuklarımızın ve gençlerimizin bilime olan meraklarını arttırmak istiyoruz. Türkiye’nin bilgi ekonomisi seviyesine taşınmasını sağlayacak olan Bilişim Vadimizin de yarın saat 11.00’da Muallim Köy’de üst yapısının temelini atacağız" dedi.

Bakan Fikri Işık, Savunma Sanayi’nde kullanılacak olan çiplerin üretimini yapacak fabrikanın da Kocaeli’de kurulacağını belirttiği konuşmasına, şöyle devam etti:
"Artık ülkemiz kritik savunma araçlarında yurtdışına muhtaç olmayacak. Otomobilde hedeflediğimiz mükemmeliyet merkezi de Tübitak bünyesinde çalışmalarına başlayacak ve 2020’den önce yerli otomobilimizi üreteceğiz. Artık biz bir sanayi gayrimenkul şirketi kurma noktasına geldik. Sermaye yetersizliği olan yatırımcıları teşvik ediyoruz. Türkiye Kalkınma Bankası’nı yeniden yapılandırırak, sanayicilerimizin hizmetine sunacağız. Sanayimiz için devrim niteliği olan bir diğer projemiz, dijital çağı yaşayan dünya üzerinde www.lonca.gov.tr adlı web sitesi tüm dünyanın erişimine açıktır. Yaklaşık 20 gün önce açtığımız sitemiz, tüm üreticilerin, ne kadar kapasiteyle çalıştığını dünya üzerindeki tüm sanayicilerin iletişim halinde olmasını hedeflemektedir. Sanayiyi desteklemeye devam ediyoruz. Organize sanayi bölgelerimizde şu anda 66 meslek lisesi açtık. Bunlardan bazıları da yatılıdır. Bu sayıyı 66’dan daha yukarıyı çıkaracağız."
Konuşmaların ardından yeni üretime geçen 33 tesise ruhsatları, 79 firmaya yapı kullanma izni, 30 firmaya da inşaat ruhsatı verildi.
Şu anda üretim yapan firma sayısı 33'e yükselen ve 4 bin 500 kişiye istihdam sağlayan İMES OSB'de 2017 yılında diğer fabrikaların da faaliyete göçmesiyle toplam istiddam sayısının 15 bine çıkacağı belirtildi. Şu anda 200 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirilen İMES OSB'den, 2017'den itibaren yılda 1 milyar dolarlık ihracat hedeflendiği belirtildi.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.