'Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu, Doğu-Batı arasında bir köprü'

Gürcistan Ekonomik ve Sürdürebilir Kalkınma Bakanı Gakharia, "BTK, Doğu ve Batı arasında bir köprüdür ve bu üç ülke bu köprünün ana parçasıdır, bu çok önemlidir." dedi.

01 Ekim 2017 Pazar 14:58
'Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu, Doğu-Batı arasında bir köprü'






TİFLİS (AA) - Gürcistan Ekonomik ve Sürdürebilir Kalkınma Bakanı Giorgi Gakharia, Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu hattının, Doğu ile Batı arasında bir köprü olduğunu belirterek, "Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan bu köprünün ana parçasıdır, bu çok önemlidir." dedi.

Bakan Gakharia, AA muhabirine yaptığı açıklamada, BTK projesinin önemine değinerek, "BTK projesi Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan'ı birleştiren bir projedir." değerlendirmesinde bulundu.

Projenin hayata geçirilmesinde tüm tarafların büyük katkı sağladığını belirten Gakharia, en kısa sürede demiryolunun tam olarak faaliyete geçmesi ve yük taşımacılığına başlanması için yoğun mesai harcadıklarını söyledi.

"Bu projede çalışan herkese çok teşekkür etmek isterim, çünkü bu demiryolunun çok büyük bir geleceği var." diyen Gakharia, "BTK, Doğu ve Batı arasında bir köprüdür ve bu üç ülke bu köprünün ana parçasıdır, bu çok önemlidir." ifadesini kullandı.

Gakharia, Türkiye ile Azerbaycan'ın Gürcistan'ın en önemli ekonomik ve ticaret ortakları olduğunu belirterek, BTK demiryolu hattının inşasının söz konusu üç ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesini teşvik edecek bir faktör olduğunu söyledi.

Projenin Gürcistan ekonomisine de ciddi güç kazandıracağını ve sadece bölgede değil daha uzaklarda ülkenin aktif olmasına destek vereceğini savunan Gakharia, "Bu geçit bize hem Batı'yla hem Doğu'yla yeni ekonomik bağlantıları kurma firsatı veriyor. Ayrıca Gürcistan'ın Çin ve Avrupa'yla mevcut olan serbest ticaret anlaşmaları bu çerçevede çok daha büyük anlam kazanıyor ve ülke ekonomisine ciddi kazanç getirecek." diye konuştu. 

Proje tam faaliyete geçmeden net rakamlar üzerinde konuşmanın şimdilik pek mümkün olmadığını belirten Gakharia, "Bugün gördüğümüz kadarıyla, söz konusu demiryolu hattı test sürüş rejimindeyken yani proje henüz tam faaliyete girmeden bile yaklaşık 1 ila 2 milyon tonluk yükü taşıyabilir. Test sürüşleri aynı zamanda çok daha ciddi rakamlarda olan yükleri taşımak için bir sınav gibi olacak." dedi. 

Test sürüşleri başladı
Geçtiğimiz haftada 27 Eylül tarihinde Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesi çerçevesinde Tiflis-Kars güzergahındaki yeni demiryolu hattında ilk yolcu trenin test sürüşü gerçekleştirildi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu Projesi kapsamında Tiflis-Kars istikametinde gerçekleştirilen test sürüşüne katılırken, Gürcistan Ekonomik ve Sürdürebilir Kalkınma Bakanı Giorgi Gakharia ve Azerbaycan Demiryolları İdaresi Başkanı Cavit Kurbanov ona eşlik etmişti. 

Gürcistan hükümeti, BTK projesiyle hem ülke ekonomisinin büyümesini hızlandırmayı hem de en büyük ticaret ortakları olan Türkiye ve Azerbaycan'la mevcut olan ekonomik ilişkileri daha da güçlendirmeyi hedefliyor. 

Avrupa ve Asya arasındaki eski İpek Yolu'nun üzerinde bulunan Gürcistan, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nin tam faaliyete geçmesinden sonra transit geçit avanjatının güçlenmesini bekliyor. 
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.